Do darmowej dostawy brakuje: 250 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Sylvaner

Sylvaner to odmiana białej winorośli właściwej (Vitis Vinifera) pochodząca z Europy Środkowej, uprawiana dziś głównie w Niemczech i Alzacji.

Historia

Nazwa szczepu pochodzi od łacińskiego słowa „silva” oznaczającego „las” lub „saevum” oznaczającego „dziki”. Dawna ampelografia dowodziła, że winorośl pochodzi od dzikich odmian rosnących nad Dunajem.

Badania DNA wykazały, że szczep jest krzyżówką szczepów Traminer i austriackiego Österreichisch-Weiß. Wnioskuje się, że został wyhodowany w średniowieczu na terenie dzisiejszej Austrii. Stąd prawdopodobnie za sprawą cystersów przywędrował do Niemiec. Często z powodu nazwy mylnie wnioskowano, że szczep pochodzi z Transylwanii.

Charakterystyka

Najlepsze wyniki winorośl uzyskuje uprawiana na glebach marglowych, gliniastych i wapiennych. Jest to odmiana płodna, przeciętnie odporna na chłody, dojrzewająca dość wcześnie. 

Uprawy

Niemcy

W Niemczech szczep znany jest pod nazwą Silvaner lub Grüner Silvaner. Pierwsze udokumentowane nasadzenia w Niemczech, w regionie Frankonii, pochodzą z połowy XVII wieku. Pod koniec XX wieku szczep zajmował ponad 30% winnic kraju i wykorzystywany był do produkcji win półsłodkich w stylu  Liebfrauenmilch. Od tamtej pory ilość winnic sukcesywnie maleje. Najwięcej upraw wciąż znajduje się we Frankonii, gdzie od zawsze tworzyło się z niego wina wytrawne. Niewielkie ilości win słodkich produkuje się także w Hesji Nadreńskiej i Palatynacie. 

Alzacja

W Alzacji sytuacja szczepu jest podobna do sytuacji w Niemczech. Pod koniec XX wieku uprawy odmiany obejmowały 25% wszystkich upraw, dziś już niewiele ponad 9%. Jednak produkcja win wzrosła, a w roku 2006 dozwolono stosowanie oznaczenia Grand Cru dla win z wykorzystaniem Sylvaner z apelacji Zotzenberg. Szczep stosuje się do produkcji win odmianowych i kupażowych.

Inne kraje

W niewielkich ilościach Sylvaner uprawiany jest także na Słowacji, gdzie znany jest jako Limbašsky Silvaner, w Austrii, Szwajcarii pod nazwą Johannisberger oraz Chorwacji jako Silvanac Zeleni. Pomimo prób uprawy w U.S.A. i Australii winorośl nie zyskała tam sławy czy uznania. 

Smak i aromat

W procesie winifikacji winogrona Sylvaner oddają wina łagodne i delikatne o dość wysokiej kwasowości. Jednocześnie moszcz winny charakteryzuje się dużą zawartością cukru, dzięki czemu można produkować z niego zarówno wina wytrawne, jak i słodkie. Z uwagi na łagodność i delikatną budowę win szczepu nie poddaje się leżakowaniu w beczce.

Wina mają owocowe aromaty z dominującą pigwą, agrestem i jabłkami. Są ekstraktywne i o umiarkowanej kwasowości, odpowiednie do orzeźwienia w gorące, letnie dni.

Jedzenie

Wina szczepu Sylvaner podawane są często jako aperitif lub dodatek do ryb, owoców morza, a w Alzacji do choucroute. 

Sprawdź naszą ofertę win

  • Dopff Sylvaner
    44,86 zł

    Dopff Sylvaner


    Zobacz
  • Dopff Maru Sushi
    67,00 zł

    Dopff Maru Sushi


    Zobacz