Do darmowej dostawy brakuje: 250 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Selekcja Sommeliera by Wine Direct

Selekcja Sommeliera to nowatorski, pop up’owy koncept firmy Wine Direct, który oprócz wyjątkowych win, zgromadził przede wszystkim pięć różnych osobowości. Bez wątpienia jest to wielka piątka wśród polskich sommelierów. Wybrane przez nich wina to fenomenalny algorytm kompetencji, temperamentów i doświadczenia. Zapraszamy Was do winiarskiej galerii pop up’u – selekcji najlepszych win z metryką od polskich sommelierów.


Johanniter, Rondo, Gruner Veltliner, Nebiollo, Riesling – wydaje się, że nie mają wspólnego mianownika i pozornie nie korespondują ze sobą a mimo wszystko świetnie się uzupełniają i iluminują nieszablonowością i oryginalnością.


1. Tomasz Kolecki:

  

Mistrz Polski Sommelierów w latach 2007 – 2010. Uczestnik finałów Mistrzostw Europy i Świata Sommelierów w Sofii, Santiago de Chile, Strasburgu oraz Tokio.

W 2013 roku zdany międzynarodowy egzamin ASI – Diploma Association de la Sommellerie Internationale 2013.

Certyfikowany Hydrosommelier.

Szef jury i arbiter m.in. Mistrzostw Polski Sommelierów, Coupe Georges Baptiste, Baltic Sommelier Cup, Young Sommeliers European Cup Londyn, Konkursu Win Polskich Jasło, Grand Prix Magazynu Wino, ITQI Bruksela, IWSC Londyn, Wino na Medal, Carpatiavini i innych.

Felietonista oraz autor kart win, w tym nagradzanych przez magazyn Wine Spectator.

Konsultant importerów win i alkoholi, trener personelu restauracji i hoteli.






Rainoldi Nebbiolo Alpi Retiche IGT 

„Połyskuje pięknym rubinem, otoczonym delikatnym odcieniem koloru owocu granatu. Pachnie zmysłowo, subtelnie, łącząc owocową przyjemność dojrzałych truskawek i wiśni, splecionych z niuansami kwiatów, przypraw i dymu.

W smaku, na pierwszą linię rzuca dziarskie, drobne taniny, dźwigane przez energiczną kwasowość, i otoczone ciałem oraz soczystością smaku. Długie, owocowe, różane i lekko korzenne.

Pyszota i elegancja w jednym! 


W jego ojczyźnie podają do niego ser Casera, pizzocheri lub polenta tarragna. Bardzo jednak lubi także inne półtwarde krowie sery żółte z całego świata, oraz klasyki polskiej kuchni – od zawijanych zrazów, przez kacze udo, aż po staromodnego bryzola z grzybami.”






2. Adam Pawłowski



Pierwszy Polski Master Sommelier. Mistrz Polski Sommelierów 2014, laureat nagrody Akademii Gastronomicznej w Polsce Ars Coquinaria 2017 w kategorii „Mistrz Mistrzów”.

Wykładowca i egzaminator The Court of Master Sommeliers, certyfikowany wykładowca The Wine & Spirit Education Trust, wykładowca Collegium Civitas.

Felietonista magazynu Food Service, członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.

Szlify w branży zdobywał między innymi w restauracji Northcote w Wielkiej Brytanii (1* przewodnika Michelin).

Współautor książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”.  






Cuvee White Special Edition

„Przepis na Cuvee White: seyval – ciało, johanniter – rześkość i cytrus, jutrzenka – słodycz i kwiatowość, solaris – słodki owoc, swenson red – słodycz, souvignier gris – struktura i tekstura.

Wino eksploduje aromatami dojrzałych jabłek, cytrusów, brzoskwiń, minerałów i kwiatów czarnego bzu. Rześkie, wytrawne z wyraźnie zarysowaną strukturą i przyjemnym kwiatowym finiszem





Cuvee Red Special Edition
Przepis na Cuvee Red: rondo – kolor i goryczka, regent – słodki owoc, léon millot – rześkość, salomea – pikantność.
Intensywna, purpurowa barwa.W nosie idealnie dojrzała wiśnia, czarna porzeczka i słodkie przyprawy. Charakterne z soczystym owocem, aksamitnie wygładzoną taniną i odrobiną rześkiej werwy.

3. Andrzej Strzelczyk



Ośmiokrotny finalista Mistrzostw Polski Sommelierów. W roku 2012 zdobył ten tytuł po raz pierwszy a w kolejnym roku powtórzył sukces dzięki czemu miał okazję reprezentować Polskę na mistrzostwach Europy w Sanremo.

W roku 2015 zdał egzamin międzynarodowego stowarzyszenia sommelierów ASI – Diploma Association de la Sommellerie Internationale. W tym samym czasie zakończył program Diploma in Wines and Spirits w Weinakademie Österreich w Rustw Austrii uzyskując również tytuł ‘Weinakademiker’ oraz zdobywając nagrodę Weinakademiker Best Taster Trophy.

Od 2016 roku później po akceptacji Wine and Spirit Education Trust w Londynie rozpoczął prowadzenie kursów WSET w Polsce jako Polish Wine Academy.










Ebner-Ebenauer "Black Edition" Gruner Veltiner

„Black Edition” Gruner Veltiner to odzwierciedlenie ponad 400tu lat historii i doświadczenia Marion oraz Manfreda Ebner-Ebenauer.

Wino przepełnione nutami dojrzałego, żółtego owocu takiego jak mirabelka, brzoskwinia, dojrzałe jabłko, wsparte nutami białego pieprzu. Wino fermentowane w 500-litrowych dębowych beczkach przy pomocy drożdży naturalnych i dodatkowo dojrzewane na osadzie drożdży – to również powoduje, że mamy przed sobą złożone, długie i kompleksowe wino z wyjątkowym potencjałem.

„Black Edition” Gruner Veltiner dobrze się również sprawdza w takich połączeniach z jedzeniem, gdzie inne wina nie dają sobie najlepiej rady. Można próbować go łączyć z daniami z curry czy np. z pieczoną perliczką z pomarańczami i rozmarynem.





Ebner-Ebenauer Gruner Veltiner
Niewielka, bo 15to hektarowa posiadłość Ebner-Ebenauer zlokalizowana jest w okolicy miasteczka Poysdorf w Austrii. Gruner Veltliner jest w tych okolicach najważniejszym białym szczepem winogron, natomiast Marion i Manfred Ebner-Ebenauer skrupulatnie podzielili wszystkie swoje parcele w zależności od gleby, na której uprawiana jest winorośl oraz ze względu na wiek krzewów.

Ebner-Ebenauer Gruner Veltiner to wino przenikliwie czyste z wyraźnym owocem cytrusowym w tle i obecną mineralnością oraz nutą przypraw i białych kwiatów.

Jest to bardzo uniwersalne i gastronomiczne wino – nie jest nadmiernie narzucające się intensywnością zapachu, natomiast wystarczająco w nim struktury i świeżości, aby świetnie poradzić sobie w połączeniach nie tylko z klasyką jak biała ryba typu okoń morski czy turbot, ale również z pikantnymi i aromatycznymi dodatkami kuchni indyjskiej.

4. Wojciech Dubis



Z winem związany od ponad 19 lat.

Pasjonat jakości zarówno w serwisie, jak i w kuchni. Jak sam mówi jakość powinna zaczynać się na pierwszej, a kończyć na ostatniej stronie Menu – niezależnie, czy to karta win, dań, czy baru. Zgadza się z twierdzeniem Platona, że jakość to pewien stopień dążenia do doskonałości. I do niej dąży.

Propagator kultury wina, który w ciągu roku na kilkunastu swoich „Wieczorach przy winie” opowiada, ocenia i inspiruje…










Wegner Vision Spatlese Riesling 


Za co kocham Rieslingi? Za ich nie oczywistość i miliony twarzy…
A tak widzę tą twarz:
Dojrzała, ułożona i pozbawiona niedociągnięć. W ustach zachowuje się niczym flauta na Bałtyku. Spokojna, idealnie ułożona mineralna kwasowość, owoce tak dojrzałe że chciałoby się wtopić w nie ustami
i poczuć dojrzałość ananasa i moreli… i słodyczy, które dało słońce
z doskonałej 30-letniej winnicy Ungsteiner Herrenberg. Żółty, głęboki kolor podpowiada, że jest doskonałe jest dziś i będzie za kolejne 30 lat.

Powiedzieć, że uwielbiam Rieslingi, to nie powiedzieć nic ;). Dlatego wybieram:
Gravlax, piklowana cebula z anyżem, majonez koperkowy, tapioka z yuzu
i puder malinowy + wino VISION Ungsteiner Herrenberg Riesling Spätlese – Palatynat, Niemcy

I tak jak wino to jedna pasja to historia to ta druga… Więc ten pomysł
to ukłon w obu kierunkach.
Gravlax i szukanie i historii związanych z kuchnią Bałtyku to element łączący mój idealny pairing dań nadmorskich. W kuchni skandynawskiej obecny od średniowiecza, sama nazwa w tłumaczeniu to pogrzebany łosoś. A dlaczego? Bo właśnie tak przyrządzano go w średniowieczu, kiedy to rybacy solili łososie i zakopywali w piasku, w miejscu napływania fal morskich, by lekko sfermentowały. Klasyczny peklowany jest w soli
z koprem i cukrem. Ach… Długo by opowiadać ;). Nasz jest trochę
w nowoczesnej odsłonie – sól, cukier, miód, cytryna i brandy. A Riesling? Oficjalnie datujemy go na XV wiek – tak bowiem świadczą klasztorne zapisy. A jak łączą się te dwie historie?
Bogactwo i delikatność smaku, oraz lekka struktura gravlaxa, podkreślona domową piklowaną cebulą z anyżem. Do tego orzeźwiająca jak wino – tapioka z yuzu, która łączy się z bogatą złożonością rieslinga Spätlese. Pięknie ułożona kwasowość doskonale wtapia się w cytrusowy posmak tapioki. Ciało oparte w aromacie o dojrzałego ananasa, brzoskwinię
i cytrusy wtapia się w gravlaxa bez zbędnej nachalności, a bardzo delikatna, ledwie wyczuwalna słodycz pozostawiona w winie tworzy parę idealną
z lekko słodkim majonezem koperkowym… Ot tak – historycznie
i smacznie. Sante!



5. Jerzy Kruk



Od 2004 roku członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, dwukrotny medalista Mistrzostw Polski Sommelierów.

W 2007 roku reprezentant Polski na Mistrzostwach Świata Sommelierów na Rodos. Juror na Mistrzostwach Polski Barmanów.

W swojej karierze zawodowej miał okazję pracować jako konsultant, sommelier m.in. w atelier Amaro*, grupie restauracji MSHG Kraków, The Bonerowski Palace Boutique Hotel ***** czy ZR Hotele i Restauracje w Zabytkach.

Od 2009 prowadzący najpopularniejszy winiarski videoblog w Polsce 4Senses.TV.

Od ponad 10 lat wyspecjalizowany mówca publiczny, który zaraża swoją pasją słuchaczy. Swoimi prezentacjami angażuje, bawi, a co najważniejsze pokazuje, że świat winiarski nie jest, aż tak skomplikowany na jaki wygląda.





Bio Peter & Paul Pet -Nat


„Wino Kalkspitz Pet Nat Christoph Hoch, Kremstal to kombinacja trzech szczepów z dominacją szczepu Gruner Veltliner. Ma wspaniałą i orzeźwiającą świeżość, intensywną owocowość oraz przyjemną kremowość, którą zawdzięcza pozostającym drożdżom.

Pet Nat – to wino musujące, które powstaje poprzez zabutelkowania fermentującego moszczu nadal z cukrem resztkowym. Fermentacja kontynuuje w butelce tworząc ciśnienie (musowanie) zależne od ilości pozostałego cukru. Wino posiada naturalną mętność, która wynika z obumarłych drożdży i braku typowego wyzbywania się osadu dla win musujących pod nazwą „disgorgement”.

Wino jest doskonałym rozwiązaniem w kontekście aperitifu, ale sprawdzi się doskonale z tłustymi i chrupiącymi przekąskami. Obłędne doświadczenie w kontekście warzyw smażonych w tempurze. „



źródło: http://selekcjasommeliera.pl/

Sprawdź naszą ofertę win

  • Magnifico Fuoco Primitivo
    69,00 zł

    Magnifico Fuoco Primitivo


    Zobacz
  • Pere Ventura Cava Tresor Cuvée Gran Reserva 2014 + Gift Box
    79,90 zł

    Pere Ventura Cava Tresor Cuvée Gran Reserva 2014 + Gift Box


    Zobacz
  • Goru 38 Barrels
    116,00 zł

    Goru 38 Barrels


    Zobacz
  • Ebner-Ebenauer BIO Gruner Veltiner
    74,00 zł

    Ebner-Ebenauer BIO Gruner Veltiner


    Zobacz
  • Ebner-Ebenauer
    249,00 zł

    Ebner-Ebenauer "Black Edition" Gruner Veltiner


    Zobacz
  • Piwnice Półtorak Cuvee Blanc
    119,00 zł

    Piwnice Półtorak Cuvee Blanc


    Zobacz
  • Piwnice Półtorak Cuvee Rouge
    119,00 zł

    Piwnice Półtorak Cuvee Rouge


    Zobacz
  • Vision Spatlese Riesling
    109,00 zł

    Vision Spatlese Riesling


    Zobacz
  • Bio Peter & Paul Pet-Nat
    69,90 zł

    Bio Peter & Paul Pet-Nat


    Zobacz
  • Rainoldi Nebbiolo Alpi Retiche IGT
    99,00 zł

    Rainoldi Nebbiolo Alpi Retiche IGT


    Zobacz
  • Selekcja Sommeliera -15%

    589,90 zł

    501,42 zł

    Selekcja Sommeliera -15%


    Zobacz