Free shipping Do darmowej dostawy brakuje: 299 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Risotto z grzybami leśnymi


To włoskie, lokalne danie w krótkim czasie podbiło serca miłośników smacznej kuchni na całym świecie. Nic w tym dziwnego, skoro risotto to potrawa, którą każdy może skomponować według własnych upodobań. Wersji na gotowany ryż z dodatkami jest naprawdę wiele – z warzywami, mięsem, sosem lub wszystkimi dodatkami razem. To, jak będzie się komponować nasze risotto zależy tylko i wyłącznie od nas, naszej kreatywności i upodobań smakowych. 



Koniec listopada jest jednak najlepszym momentem na skuszenie się na aromatyczne risotto w wersji z grzybami leśnymi. Jest to świetny pomysł na sycącą i rozgrzewającą kolację podczas jesiennych, coraz chłodniejszych wieczorów. Posmakuje tym bardziej, jeśli wykorzystamy grzyby z własnych zbiorów, a kolację popijemy kieliszkiem odpowiedniego wina. 

Do risotto z grzybami, a także do innych dań z grzybami leśnymi polecamy czerwone, wyraziste w smaku wina. Doskonale parują się z grzybami wina chilijskie, a w szczególności stworzone z lokalnego szczepu Carmenere. Wina tej odmiany mają niezwykle intensywny, owocowy aromat z nutami przypraw korzennych, skóry i tytoniu, które komponują się z grzybowym aromatem. 



Teraz już wiesz jak spędzisz najbliższy weekend – pierw na grzybobraniu, a następnie na przygotowywaniu najlepszego dania tej jesieni!

Składniki

  • 200 gr mieszanki grzybów leśnych (podgrzybków, prawdziwków, kozaków)
  • 5 suszonych borowików
  • 300 gr ryżu Arborio
  • ½ białej cebuli
  • 5 łyżek masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 ml białego wina np. Vicente Gandia Marques del Turia White
  • 400 ml bulionu 
  • Sól i pieprz czarny
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki


Przygotowanie

  1. Świeże grzyby dokładnie opłucz i wyczyść z ziemi i listków. Pokrój na mniejsze części i gotuj w osolonej wodzie przez około 1 minutę. Suszone grzyby zalej gorącą wodą i odstaw na bok, by napęczniały i zmiękły. 
  2. Gdy grzyby zmiękną, wyjmij je na papierowy ręcznik, a do wody dodaj bulion i pozostaw go do dalszego przygotowania risotto.
  3. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę i duś razem na 2 łyżkach masła na małym ogniu do momentu aż będą miękkie, ale się nie zarumienią. 
  4. Do cebuli dodaj pokrojone grzyby i duś razem pod przykryciem przez 3 minuty od czasu do czasu mieszając. Przełóż gotową mieszankę na talerzyk i odłóż na bok.
  5. Na patelnię z masłem dodaj ryż i namoczone suszone grzyby i smaż razem przez około minutę. Następnie wlej wino i gotuj aż do wyparowania płynu. Po winie dodaj małą wazówkę gorącego bulionu i gotuj aż ryż wchłonie cały płyn.
  6. Powoli dodawaj małe porcje bulionu i mieszaj, do momentu aż ryż wchłonie cały płyn. Całość zajmie ci około 20 minut. 
  7. Dodaj do risotto pozostałe masło, przypraw je solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
  8. Risotto przełóż do głębokich talerzy i udekoruj posiekaną natką pietruszki i ewentualnie tartym Parmezanem. Obowiązkowo podawaj z kieliszkiem wyśmienitego wina!



Sprawdź naszą ofertę win

  • Vina Maipo Carmenere
    29,00 zł

    Vina Maipo Carmenere


    Zobacz
  • Vina Maipo Vitral Carmenere Reserva
    44,00 zł

    Vina Maipo Vitral Carmenere Reserva


    Zobacz
  • Secret Moldavian Wine Merlot
    22,50 zł

    Secret Moldavian Wine Merlot


    Zobacz
  • Domaine Boyar Quantum Merlot
    33,00 zł

    Domaine Boyar Quantum Merlot


    Zobacz
  • Vina Maipo Carmenere Cabernet Sauvignon
    29,00 zł

    Vina Maipo Carmenere Cabernet Sauvignon


    Zobacz
  • Mołdawska Dolina Red Dry
    19,90 zł

    Mołdawska Dolina Red Dry


    Zobacz
  • Flagstone Poetry Merlot
    29,00 zł

    Flagstone Poetry Merlot


    Zobacz
  • Antichello Merlot Venezie IGT
    44,90 zł

    Antichello Merlot Venezie IGT


    Zobacz
  • Santa Sofia Merlot Corvina IGT
    57,00 zł

    Santa Sofia Merlot Corvina IGT


    Zobacz
  • Maycas Del Limari Reserva Especial Chardonnay
    97,00 zł

    Maycas Del Limari Reserva Especial Chardonnay


    Zobacz
  • Maycas Del Limari Sumaq Chardonnay Reserva
    59,00 zł

    Maycas Del Limari Sumaq Chardonnay Reserva


    Zobacz
  • El Coto 875 M. Chardonnay
    70,00 zł

    El Coto 875 M. Chardonnay


    Zobacz
  • Fiesta Del Mundo Carmenere
    23,90 zł

    Fiesta Del Mundo Carmenere


    Zobacz
  • Ozzi Chardonnay
    49,00 zł

    Ozzi Chardonnay


    Zobacz
  • Espiritu de Chile Viajero Carmenere
    27,00 zł

    Espiritu de Chile Viajero Carmenere


    Zobacz
  • Ventisquero 'Grey' Carmenere
    109,00 zł

    Ventisquero 'Grey' Carmenere


    Zobacz
  • Ventisquero 'Queulat' Gran Reserva Carmenere
    79,00 zł

    Ventisquero 'Queulat' Gran Reserva Carmenere


    Zobacz
  • Vistamar Brisa Carmenere
    33,90 zł

    Vistamar Brisa Carmenere


    Zobacz