Do darmowej dostawy brakuje: 250 zł *
Call Us Zadzwoń:   42 295 02 10   695 14 00 15   696 088 990

Ravioli z ricottą i szpinakiem

Przepis na ravioli z ricottą i szpinakiem.



Składniki

Makaron:

  • 200-300 gram mąki
  • 70 gram mąki semoliny
  • 3 jajka
  • szczypta soli

Farsz:

  • 300 gram szpinaku
  • Oliwa z oliwek
  • 1 cebula
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 250 gram Ricotty

Sos:

  • 1 kg pomidorów
  • 1 kg marchwi
  • 1 cebula
  • 70 ml oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 300 ml bulionu drobiowego
  • Gałązka tymianku
  • Gałązka bazyli 
  • 150 gram startego sera
  • Sól
  • Czarny pieprz


Przygotowanie:

Makaron:

  1. Na płaskiej powierzchni ułóż makę semolinę w krztałt miniaturowego wulkanu ze środkiem. Dodaj jajka oraz sól do środka. Uformuj gładkie ciasto i pozostaw na 15 minut pod folią.
  2. Rozwałkuj ciasto i przepuść je przez maszynę do robienia makaronu (3-4 cm kawałki), aż będzie cienkie. Gotowy makaron zostaw pod przykryciem. 

Farsz:

  1. Podgrzej oliwę na patelni, dodaj cebulę pokrojoną w małe kostki. Gotuj ją przez przez 3 minuty i następnie dodaj drobno pocięty szpinak. Doprawić według swojego uznania i zmniejszyć gaz. Gdy już trochę straci na temperaturze dodaj ser ricotta i bardzo dobrze wymieszaj. Odłóż na bok.
  2. Posyp mąką płaską powierzchnie i umieść ciasto na niej. Dodaj około 1/2 łyżki stołowej zimnego nadzienia do każdego makaronu ravioli. Posmaruj ciasto wodą i przykryj drugą częścią ciasta tak by powstał ravioli. Uważaj aby nie było pęcherzy powietrza w środku. Ciasto ma równo przylegać do nadzeinia. 

Sos:

  1. Obieramy pomidory. Kroimy je na małe kostki. W ten sam sposób postępujęmy z marchewką. Mielimy czosek.
  2. W dużym garnku podgrzewamy olej. Wrzuć cebulę i czosnek, ale nie pozwól by się zarumieniły składniki. Dodaj następnie pomidory oraz marchęwkę. Mieszaj wszystko dokładnie tak przez kilka minut.
  3. Dodaj 300ml bulionu drobiowego, gałązke tymianku, posiekają bazylię. Gotuj wszystkie składniki na małym ogniu przez 30 minut.

Finał:

  1. Przygotuj sobie starty ser, ale na razie go odłuż na bok.
  2. Gotuj makaron w osolonej wodzie przez 2-3 minuty. 
  3. Zmiksuj ravioli na talerzu, przykryj sosem oraz posyp startym pieprzem. Udekoruj bazylią.




Poniżej wina, które rekomendujemy do tej potrawy:

Sprawdź naszą ofertę win

  • Vina Maipo Vitral Carmenere Reserva
    39,00 zł

    Vina Maipo Vitral Carmenere Reserva


    Zobacz
  • Vina Maipo Carmenere Cabernet Sauvignon
    24,00 zł

    Vina Maipo Carmenere Cabernet Sauvignon


    Zobacz
  • Siglo De Oro Carmenere Reserva
    38,00 zł

    Siglo De Oro Carmenere Reserva


    Zobacz
  • Bernard Magrez Oustric Merlot
    36,90 zł

    Bernard Magrez Oustric Merlot


    Zobacz
  • Flagstone Poetry Merlot
    26,00 zł

    Flagstone Poetry Merlot


    Zobacz
  • Antichello Merlot Venezie IGT
    37,00 zł

    Antichello Merlot Venezie IGT


    Zobacz