Free shipping Do darmowej dostawy brakuje: 250 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Quinta da Lagoalva

Quinta da Lagoalva nie jest jedynie winnicą, a miejscem, gdzie kultywowane są jedne z najstarszych i najbardziej szlachetnych tradycji Portugalii. Niemal X wieków istnienia posiadłości i różnorodnej działalności pozwoliło jej stać się jednym z najważniejszych dziś producentów w regionie. Ogromne doświadczenie, bogata historia i zaangażowanie harmonijnie przeplatają się ze sobą tworząc wspaniałego ducha Quinta da Lagoalva.



Posiadłość Quinta da Lagoalva de Cima znajduje się w pobliżu południowego brzegu rzeki Tag, nieopodal miasteczka Alpiarca i miasta Santarem. Jest to znany portugalski region Ribatejo, który urzeka wyjątkowym, naturalnym pięknem i historyczną atmosferą. Historia posiadłości sięga XII wieku, kiedy to król Portugalii przekazał te ziemie Zakonowi Wojskowemu Santiago de Espada w podziękowaniu za bohaterskie czyny podczas podboju Santarem. Majątek pozostawał w rękach wojskowych przez kolejne 6 wieków. W 1776 roku podjęto próby ujarzmienia często wylewającej z koryta i podtapiającej okoliczne ziemie rzeki Tag. Otworzono rów zapobiegając podtopieniom i tym samym tworząc doskonale nawodnione ziemie rolnicze. Tuż po tym wybudowano także Pałac Lagoalva z domami i kaplicą. W połowie XIX wieku posiadłość została odkupiona przez 1. hrabiego Povoa, Henrique Teixeira de Sampayo, a następnie odziedziczona przez D. Marię Luisę Noronha de Sampaio, małżonkę 2. księcia Palmei D. Domingosa Antonio Marię Pedro de Souza. Od tamtej pory, czyli dokładnie od roku 1846 posiadłość należy do potomków rodu Palmela. Obecnie jest własnością Sociedade Agricola de Quinta da Lagoalva de Cima.

Quinta da Lagoalva jest dużą posiadłością o powierzchni 5 tysięcy hektarów, która harmonijnie łączy w sobie tradycję reprezentowaną przez XIX-wieczny pałac oraz nowoczesność wspieraną współczesną winiarnią dostosowaną do współczesnych wymagań. Pierwsze potwierdzenie winiarskiej działalności w majątku miało miejsce w 1888 roku na Wystawie Przemysłu Portugalskiego, gdzie Quinta da Lagoalva reprezentowana była przez 600 dębowych beczek wypełnionych wyprodukowanym na miejscu winem. Winnice zajmują 45 hektarów i znajdują się na obszarach regionu Ribatejo uznawanych za posiadające najlepszy terroir, czyli połączenie mikroklimatu, jakości gleby i odpowiedniego nawodnienia. Wśród uprawianych odmian znajdują się zarówno lokalne odmiany, najbardziej cenione portugalskie szczepy, takie jak Touriga Nacional, Tinta Roriz, Alvarinho czy Fernao Pires, a także szlachetne odmiany międzynarodowe – Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Syrah czy Sauvignon Blanc.

Winnice i winiarnia prowadzone są zgodnie z nowoczesnymi, światowymi technologiami i praktykami. Jest więc to nieustanny dialog między modelem winiarstwa „Nowego Świata”  z tradycyjnymi wartościami i odmianami „Starego Świata”. Nad całością czuwa młody, ale bardzo wszechstronny i utalentowany enologicznie Diogo Campilho. Najlepsze portugalskie winogrona fermentowane są w kadziach ze stali nierdzewnej, a wina czerwone starzone są w starannie dobranych beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego. Rezultatem są wina o wyraźnym portugalskim charakterze, przystępne i łagodne w degustacji, lecz eleganckie oraz wyróżniające się tradycyjnym, czasem wręcz rustykalnym stylem. Filozofia trunków ma swoje odzwierciedlenie także w prezencji win, których etykiety zostały specjalnie zaprojektowane w eleganckim designie. Białe wina Quinta da Lagoalva wyróżniają się bardziej zaznaczoną świeżością niż wiele innych portugalskich win, różowe wina są owocowe i przystępne, a czerwone charakteryzują się dojrzałymi aromatami z wyraźnymi akcentami dębowych przypraw.

Pozostała część ziemi należącej do posiadłości dedykowana jest pod m.in. ponad 200-letni gaj oliwny, z którego owoców produkowana jest na miejscu wspaniała oliwa z oliwek. Uprawiane są tam głównie odmiany Frantoio i Moraiolo, z których powstaje owocowa, delikatna oliwa z przyjemną, goryczkową i korzenną nutą. Poza tym najodpowiedniejsze do rolniczej uprawy ziemie stały się gospodarstwem produkującym zboża, głównie kukurydzę i pszenicę, a także lucernę i rzepak. Rolnicza działalność marki jest bardzo skupiona na wykorzystaniu ekologicznych i sprzyjających ochronie przyrody i środowiska technik. Dlatego wszystkie działania, jak wykorzystanie maszyn rolniczych czy zużycie wody redukowane są do minimum.

Jedną z najciekawszych działalności Quinta da Lagoalva jest jednak hodowla tradycyjnych, portugalskich Koni Luzytańskich pochodzących z regionu Ribatejo. Stadnina koni została przeniesiona do posiadłości w 1848 roku przez 2. księcia Palmela, a w ślad za jego pasją poszło wielu kolejnych potomków rodu. Stadnina przez lata sukcesywnie się rozrastała stając się jedną z najbardziej znanych w regionie. Od 1909 roku na terenie Quinta da Lagoalva organizowane są nawet walki byków, do których wykorzystywane są hodowane na miejscu konie. Warto pamiętać, że konie Luzytańskie należą do ras gorącokrwistych, czyli odznaczających się dużą sprawnością fizyczną. Dlatego hodowane są specjalnie do walk byków, wyścigów, zawodów i parad.

W Quinta da Lagoalva organizowane są wycieczki, podczas których można poznać wszystkie szlachetne tradycje posiadłości. Zwiedzanie zaczyna się od przejazdu przez pola pszenicy bryczką zaprzężoną w konie Luzytańskie, obejmuje odwiedziny XIX-wiecznego zamku Lagoalva i kończy się na degustacji wspaniałych win i oliwy z oliwek. Odwiedziny w Quinta da Lagoalva są więc niczym jednodniowa wycieczka po pięknej i szlachetnej tradycji Portugalii, którą każdy powinien przeżyć chociaż raz w życiu.