Free shipping Do darmowej dostawy brakuje: 299 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Przepis na Wielkanoc – biała kiełbasa w czerwonym winie

Wśród ogromnej wręcz ilości wielkanocnych przepisów istnieje kilka takich, które po prostu muszą pojawić się na świątecznym stole. Między innymi jest to żurek, jajka z majonezem, baba wielkanocna i oczywiście biała kiełbasa. Sama kiełbasa wydaje się być dość „pospolitym” składnikiem i niewiele osób jest nią zainteresowanych, gdy na stole pojawiają się jajka z najróżniejszymi nadzieniami, pieczone szynki, pasztety i mazurki. Nic w tym dobrego, ponieważ biała kiełbasa to smaczny i tradycyjny składnik polskiej kuchni, który nie bez powodu znajduje się np. w uwielbianym żurku. Czas najwyższy odczarować nieco zapomnianą białą kiełbasę i przygotować w tym roku jej zupełnie nową wersję!

Biała kiełbasa pieczona w czerwonym winie to przepis prosty i szybki w wykonaniu, a przede wszystkim przynoszący zaskakująco smaczny efekt! Wystarczy zaledwie kilka składników, 15 minut pracy i 40 minut pieczenia. Dwoma podstawowymi składnikami jest oczywiście kiełbasa i wino. Do tej potrawy potrzebna jest tradycyjna gruba kiełbasa biała, ale nic nie stoi na przeszkodzie by wykorzystać jej „cieńszą” wersję, jeśli taką wolicie. W kiełbasę najlepiej zaopatrzyć się u sprawdzonego rzeźnika, który zapewni, że mięso jest świeże i odpowiednio przygotowane.


Wino potrzebne do pieczenia najlepiej by było wytrawne, chociaż wersja pół-wytrawna także zda egzamin. Oczywiście musi to być wino czerwone, które komponuje się z mięsem wieprzowym, takie jak na przykład Pepe Nero Primitivo. Zasada jest taka, że do gotowania używa się wina, które skomponowało by się z gotowym daniem, jako towarzysz. Dotyczy to także pieczonej białej kiełbasy, a wino Pepe Nero Primitivo wspaniale komponuje się zarówno z pieczoną, jak i duszoną wieprzowiną. W bukiecie wyczuwalne są aromaty czerwonych owoców, takich jak wiśnie i maliny oraz nuty czekolady i drzewa cedrowego. W ustach przywodzi na myśl konfiturę śliwkową wzbogaconą akcentem czekolady i wanilii, a miękkie taniny podkreślają całość. Razem z kiełbasą, kwaskowatym jabłkiem i ziołami stworzy danie idealne. Nie pozostaje więc nic innego, jak zabranie się do przygotowywania:

Składniki:

  • 4 białe kiełbasy;
  • 2 białe cebule;
  • 1 średnie jabłko;
  • 250 ml wytrawnego czerwonego wina;
  • 2 gałązki rozmarynu;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 2 łyżki oleju rzepakowego;
  • 1 łyżka miodu;
  • sól, pieprz czarny;

Przygotowanie:

  1. Białą kiełbasę przesmaż na rozgrzanym oleju do uzyskania brązowej skórki.
  2. W międzyczasie cebulę obierz i pokrój w piórka, a jabłko pokrój w drobną kostkę.
  3. Kiełbasę przełóż do żaroodpornego naczynia, a na tę samą patelnię wrzuć pokrojone cebule oraz jabłko. Smaż około 1 minutę, po czym przełóż na kiełbasę.
  4. Dodaj na patelnię wino, miód, sól i pieprz, rozgnieciony ząbek czosnku oraz rozmaryn. Gotuj przez 2 minuty.
  5. Kiełbasę w naczyniu żaroodpornym zalej przygotowanym winem. Wstaw całość do piekarnika i piecz przez 40 minut w 180⁰C.
  6. Przed podaniem możesz udekorować potrawę gałązką świeżego rozmarynu. Podawaj z grubą kromką chleba.

W tym przepisie ważną rolę gra nie tylko kiełbasa, ale także sos winny, który po upieczeniu staje się bardzo wyrazisty. Przekładając więc kiełbasę na talerz nie zapomnij dodać łyżki sosu, w którym można maczać chleb. Maczanie chleba w pysznym sosie to ogromna przyjemność i nie warto się jej pozbawiać, tym bardziej podczas świąt. Pamiętaj także o kieliszku wina, który dodatkowo wzbogaci smak całej potrawy!


Sprawdź naszą ofertę win

  • Casa Pecunia Primitivo
    29,90 zł

    Casa Pecunia Primitivo


    Zobacz
  • Magnifico Fuoco Primitivo
    69,00 zł

    Magnifico Fuoco Primitivo


    Zobacz
  • Sammarco ARCHE’E Primitivo di Manduria DOP
    159,00 zł

    Sammarco ARCHE’E Primitivo di Manduria DOP


    Zobacz
  • Sammarco Primitivo Di Manduria DOP
    67,00 zł

    Sammarco Primitivo Di Manduria DOP


    Zobacz
  • Masseria Parione Primitivo
    42,99 zł

    Masseria Parione Primitivo


    Zobacz
  • Magnifico Fuoco Primitivo + skrzynka bejcowana

    90,00 zł

    74,00 zł

    Magnifico Fuoco Primitivo + skrzynka bejcowana


    Zobacz
  • Magnifico Fuoco Primitivo + skrzynka Eco

    88,00 zł

    74,00 zł

    Magnifico Fuoco Primitivo + skrzynka Eco


    Zobacz
  • Casa Pecunia Primitivo
    33,00 zł

    Casa Pecunia Primitivo


    Zobacz
  • Da Luca Primitivo
    46,00 zł

    Da Luca Primitivo


    Zobacz
  • Zestaw Primitivo MIX II - 15%

    569,80 zł

    484,33 zł

    Zestaw Primitivo MIX II - 15%


    Zobacz
  • Casa Pecunia Bag In Box Primitivo IGT
    109,00 zł

    Casa Pecunia Bag In Box Primitivo IGT


    Zobacz
  • Menhir Salento il Mandorlo Primitivo
    49,90 zł

    Menhir Salento il Mandorlo Primitivo


    Zobacz
  • Pietra Organic Primitivo
    76,00 zł

    Pietra Organic Primitivo


    Zobacz
  • Zestaw Menhir Primitivo x 6 – 20%

    299,40 zł

    239,52 zł

    Zestaw Menhir Primitivo x 6 – 20%


    Zobacz
  • Primitivo SUPER MIX – 20%

    755,40 zł

    604,32 zł

    Primitivo SUPER MIX – 20%


    Zobacz
  • Zestaw 12 x Menhir Primitivo - 30%

    598,80 zł

    419,16 zł

    Zestaw 12 x Menhir Primitivo - 30%


    Zobacz
  • Pepe Nero Primitivo
    69,90 zł

    Pepe Nero Primitivo


    Zobacz
  • Vecchie Vigne '80' Primitivo di Manduria
    189,90 zł

    Vecchie Vigne '80' Primitivo di Manduria


    Zobacz
  • Zestaw Casa Pecunia MIX I -10% Prosecco + Primitivo

    419,40 zł

    377,46 zł

    Zestaw Casa Pecunia MIX I -10% Prosecco + Primitivo


    Zobacz
  • Bestseller Primitivo Da Luca x 12 -20%

    552,00 zł

    441,60 zł

    Bestseller Primitivo Da Luca x 12 -20%


    Zobacz
  • Maturo Primitivo Brondello
    38,90 zł

    Maturo Primitivo Brondello


    Zobacz
  • Maturo Pinot Grigio Brondello
    38,90 zł

    Maturo Pinot Grigio Brondello


    Zobacz
  • Wino Why Not? Negroamaro Primitivo (Zinfandel) Puglia
    62,99 zł

    Wino Why Not? Negroamaro Primitivo (Zinfandel) Puglia


    Zobacz