Przepis na idealny stek
Aby stek był naprawdę wyśmienity, musi spełnić kilka warunków. Po pierwsze, mięso musi być najwyższej jakości, pochodzić od zwierzęcia odpowiedniej rasy, które było równie odpowiednio karmione. Nieodpowiednia hodowla bydła może skutkować twardym lub żylastym mięsem, z którego nawet najlepszy kucharz nie przygotuje satysfakcjonującego posiłku.
Po drugie, należy wybrać odpowiedni kawałek mięsa. Najlepszy i najczęściej wybierany przez smakoszy jest T-bone steak, czyli kawał mięsa z kością. Jeszcze do niedawna niełatwo było znaleźć t-bone w sklepach, dziś jest już szeroko dostępny. Nada się również polędwica, rostbef lub antrykot.
Po trzecie, niezwykle istotny jest stopień wysmażenia steku, jaki preferujemy. Wyróżnia się pięć, podstawowych stopni:
- Rare – krwisty stek, którego skórka jest chrupiąca, środek prawie całkowicie surowy;
- Medium rare – średnio krwisty, którego wnętrze nieco się „ścina” i przybiera jaskrawo-czerwony odcień;
- Medium – średni, który wciąż pozostaje jędrny, ale środek pozostaje wciąż nieco różowy;
- Medium well done – średnio wysmażony, którego skórka jest ciemno-brązowa, a wnętrze całkowicie „ścięte”
- Well Done - w pełni wysmażony, o ciemno-brązowej skórce i jasno-brązowym, wysmażonym wnętrzu.
W temacie stopnia wysmażenia trwa nieustająca wojna – większość szefów kuchni uważa, że im bardziej krwisty stek, tym lepszy. My jednak kierujemy się taką samą zasadą, jak podczas wyboru najlepszego wina – najlepszy stek, to ten, który nam najbardziej smakuje.
Jeśli o winie mowa, to wiadomo, że czerwone, wyraziste w smaku wino jest doskonałym towarzyszem steków. Odpowiednimi towarzyszami są również pieczone ziemniaki, lekka sałatka z sałaty masłowej i pomidorków koktajlowych, domowy sos BBQ lub kosteczka masła ziołowego i belgijskie frytki.
Samo przygotowanie steku nie należy do trudnych, jeśli tylko pamięta się o kilku prostych zasadach. Wszystkie znajdziecie w przepisie. Organizując wyjątkową kolację ze stekiem w roli głównej, winem i warzywami w rolach drugoplanowych, możecie być pewni, że stworzycie prawdziwy hit.
Składniki:
- 2 steki wołowe (antrykot, polędwica, t-bone)
- 6 łyżek oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 2 gałązki rozmarynu
- Sól i pieprz
Przyrządzanie:
- Mięso wyjmij z lodówki na godzinę przed planowanym smażeniem. Dokładnie je umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
- Równomiernie posól jedną stronę mięsa, tę, od której rozpoczniesz smażenie.
- Na rozgrzanej patelni równomiernie rozprowadź oliwę i poczekaj aż się rozgrzeje.
- Połóż na patelni gałązki świeżego rozmarynu i nieobrane ząbki czosnku. Dodadzą wyjątkowego aromatu.
- Delikatnie połóż mięso na rozgrzanym tłuszczu. Nie poruszaj mięsem, by mogło w spokoju nabrać odpowiedniego aromatu i wytworzyć chrupiącą skórkę.
- Przed przełożeniem mięsa na drugą stronę, oprósz ją równomiernie solą. Przewracaj mięso jedynie za pomocą szczypców lub łopatki – nie nakłuwaj mięsa widelcem! Nakłucie mięsa może spowodować utracenie aromatycznych soków.
- Pamiętaj, że mięso powinno być przewracane tylko jednokrotnie – smaż je więc na każdej stronie maksymalny czas do uzyskania preferowanego stopnia wysmażenia.
- Ściągnij mięso z patelni i dopraw je pieprzem. Pozostaw je na 5 minut, by soki wewnątrz steka przestały wrzeć i by mięso „odetchnęło”. Dopiero po upływie 5 minut podaj mięso na stół.
- Jeśli chcesz możesz gotowe steki udekorować gałązkami rozmarynu z patelni i smażonymi ząbkami czosnku.
Poniżej wina, które rekomendujemy do tej potrawy:
Sprawdź naszą ofertę win
-
109,00 zł
-
109,00 zł
-
99,00 zł
-
139,00 zł
-
89,90 zł
-
219,00 zł
-
119,00 zł
-
199,00 zł
-
Normalna cena: 456,00 zł
Promocja 364,80 zł
-
539,00 zł
-
459,00 zł
-
279,00 zł
-
99,90 zł
-
99,90 zł
-
139,00 zł
-
Normalna cena: 229,00 zł
Promocja 166,00 zł
-
24,90 zł