Do darmowej dostawy brakuje: 250 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Przepis na idealny stek


Aby stek był naprawdę wyśmienity, musi spełnić kilka warunków. Po pierwsze, mięso musi być najwyższej jakości, pochodzić od zwierzęcia odpowiedniej rasy, które było równie odpowiednio karmione. Nieodpowiednia hodowla bydła może skutkować twardym lub żylastym mięsem, z którego nawet najlepszy kucharz nie przygotuje satysfakcjonującego posiłku. 

Po drugie, należy wybrać odpowiedni kawałek mięsa. Najlepszy i najczęściej wybierany przez smakoszy jest T-bone steak, czyli kawał mięsa z kością. Jeszcze do niedawna niełatwo było znaleźć t-bone w sklepach, dziś jest już szeroko dostępny. Nada się również polędwica, rostbef lub antrykot. 



Po trzecie, niezwykle istotny jest stopień wysmażenia steku, jaki preferujemy. Wyróżnia się pięć, podstawowych stopni: 

  • Rare – krwisty stek, którego skórka jest chrupiąca, środek prawie całkowicie surowy;
  • Medium rare – średnio krwisty, którego wnętrze nieco się „ścina” i przybiera jaskrawo-czerwony odcień;
  • Medium – średni, który wciąż pozostaje jędrny, ale środek pozostaje wciąż nieco różowy;
  • Medium well done – średnio wysmażony, którego skórka jest ciemno-brązowa, a wnętrze całkowicie „ścięte”
  • Well Done - w pełni wysmażony, o ciemno-brązowej skórce i jasno-brązowym, wysmażonym wnętrzu.


W temacie stopnia wysmażenia trwa nieustająca wojna – większość szefów kuchni uważa, że im bardziej krwisty stek, tym lepszy. My jednak kierujemy się taką samą zasadą, jak podczas wyboru najlepszego wina – najlepszy stek, to ten, który nam najbardziej smakuje. 

Jeśli o winie mowa, to wiadomo, że czerwone, wyraziste w smaku wino jest doskonałym towarzyszem steków. Odpowiednimi towarzyszami są również pieczone ziemniaki, lekka sałatka z sałaty masłowej i pomidorków koktajlowych, domowy sos BBQ lub kosteczka masła ziołowego i belgijskie frytki.



Samo przygotowanie steku nie należy do trudnych, jeśli tylko pamięta się o kilku prostych zasadach. Wszystkie znajdziecie w przepisie. Organizując wyjątkową kolację ze stekiem w roli głównej, winem i warzywami w rolach drugoplanowych, możecie być pewni, że stworzycie prawdziwy hit. 

Składniki:

  • 2 steki wołowe (antrykot, polędwica, t-bone)
  • 6 łyżek oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • Sól i pieprz


Przyrządzanie:

  1. Mięso wyjmij z lodówki na godzinę przed planowanym smażeniem. Dokładnie je umyj i osusz ręcznikiem papierowym. 
  2. Równomiernie posól jedną stronę mięsa, tę, od której rozpoczniesz smażenie.
  3. Na rozgrzanej patelni równomiernie rozprowadź oliwę i poczekaj aż się rozgrzeje.
  4. Połóż na patelni gałązki świeżego rozmarynu i nieobrane ząbki czosnku. Dodadzą wyjątkowego aromatu.
  5. Delikatnie połóż mięso na rozgrzanym tłuszczu. Nie poruszaj mięsem, by mogło w spokoju nabrać odpowiedniego aromatu i wytworzyć chrupiącą skórkę.  
  6. Przed przełożeniem mięsa na drugą stronę, oprósz ją równomiernie solą. Przewracaj mięso jedynie za pomocą szczypców lub łopatki – nie nakłuwaj mięsa widelcem! Nakłucie mięsa może spowodować utracenie aromatycznych soków. 
  7. Pamiętaj, że mięso powinno być przewracane tylko jednokrotnie – smaż je więc na każdej stronie maksymalny czas do uzyskania preferowanego stopnia wysmażenia. 
  8. Ściągnij mięso z patelni i dopraw je pieprzem. Pozostaw je na 5 minut, by soki wewnątrz steka przestały wrzeć i by mięso „odetchnęło”. Dopiero po upływie 5 minut podaj mięso na stół. 
  9. Jeśli chcesz możesz gotowe steki udekorować gałązkami rozmarynu z patelni i smażonymi ząbkami czosnku.




Poniżej wina, które rekomendujemy do tej potrawy:

Sprawdź naszą ofertę win

  • Zuccardi Q Malbec
    109,00 zł

    Zuccardi Q Malbec


    Zobacz
  • Chateau du Cedre
    109,00 zł

    Chateau du Cedre


    Zobacz
  • Museum Reserva
    99,00 zł

    Museum Reserva


    Zobacz
  • Coto de Imaz Gran Reserva
    129,00 zł

    Coto de Imaz Gran Reserva


    Zobacz
  • Coto de Imaz Reserva
    79,90 zł

    Coto de Imaz Reserva


    Zobacz
  • Hacienda Zorita Abascal Vineyard Reserva 2009

    Normalna cena: 219,00 zł

    Promocja 197,10 zł

    Hacienda Zorita Abascal Vineyard Reserva 2009


    Zobacz
  • Hacienda Zorita Natural Reserve Syrah
    119,00 zł

    Hacienda Zorita Natural Reserve Syrah


    Zobacz
  • Hacienda Zorita Magister
    199,00 zł

    Hacienda Zorita Magister


    Zobacz
  • Barbi Brunello di Montalcino Riserva DOCG
    456,00 zł

    Barbi Brunello di Montalcino Riserva DOCG


    Zobacz
  • Zuccardi Finca Piedra Infinita Malbec
    539,00 zł

    Zuccardi Finca Piedra Infinita Malbec


    Zobacz
  • Flagstone Dark Horse Shiraz
    139,00 zł

    Flagstone Dark Horse Shiraz


    Zobacz
  • Chateau du Cedre Cuvee Grand Cru
    459,00 zł

    Chateau du Cedre Cuvee Grand Cru


    Zobacz
  • Flagstone Time Manner Place Pinotage Reserve
    279,00 zł

    Flagstone Time Manner Place Pinotage Reserve


    Zobacz
  • Thomas Hardy HRB Cabernet Sauvignon

    Normalna cena: 99,90 zł

    Promocja 89,91 zł

    Thomas Hardy HRB Cabernet Sauvignon


    Zobacz
  • Thomas Hardy HRB Shiraz

    Normalna cena: 99,90 zł

    Promocja 89,91 zł

    Thomas Hardy HRB Shiraz


    Zobacz
  • Flagstone Music Room
    139,00 zł

    Flagstone Music Room


    Zobacz
  • Zuccardi Jose

    Normalna cena: 229,00 zł

    Promocja 194,65 zł

    Zuccardi Jose


    Zobacz
  • Thousand Lives Malbec
    24,90 zł

    Thousand Lives Malbec


    Zobacz