- Powrót
- Strona główna
- Blog
- Przepisy kulinarne
- Prawdziwie amerykański Hamburger
Prawdziwie amerykański Hamburger
Amerykański fast food jest nam znany od kilkudziesięciu lat, lecz jego najlepsza wersja pojawiła się w polskiej gastronomii dość niedawno. Jeszcze kilka lat temu jedyne, co mogliśmy z kuchni „amerykańskiej” skosztować to hamburgery składające się z płaskiej bułki i równie płaskiego mięsnego kotleta, którym bardzo daleko do prawdziwych, amerykańskich potraw.
W końcu jednak oryginalne przepisy kucharzy zza wielkiego oceanu dotarły i do nas i zaskakująco szybko podbiły polskie serca. Nie mogło być inaczej! W końcu gust Polaków wcale nie odbiega tak daleko od gustu Amerykanów – oba narody kochają grillować i wynoszą swoje ogrodowe przyjęcia do rangi święta państwowego. Czym się różni polski grill w Święto Pracy od amerykańskiego BBQ w Dzień Niepodległości? Chyba jedynie rodzajem sosu użytego jako dodatku do grillowanego mięsa.
No dobrze, jest jeszcze jedna różnica: Polacy zgrillowane mięso podają z ziemniakami lub kromką polskiego chleba, natomiast Amerykanie grillowany kotlet wkładają między dwie połówki puszystej bułki i dekorują masą dodatków. To właśnie w ten sposób tworzy się najprawdziwszego, tradycyjnego Burgera. W takiej wersji smakuje on tak wyśmienicie, że zdołał podbić rynki gastronomiczne nawet takich państw jak Włochy, Hiszpania czy Niemcy. A przecież każdy z tych krajów może poszczycić się wyjątkowo dobrym menu.
Aby przygotować takiego prawdziwego burgera wcale nie musisz posiadać gastronomicznych umiejętności. Wystarczy trochę cierpliwości i szczypta kreatywności, a po 10 minutach (tyle mniej więcej zajmuje przygotowanie jednego burgera) możesz zajadać się najwspanialszym reprezentantem kuchni amerykańskiej. Pamiętaj, że aby hamburger był naprawdę dobry musi być przygotowany tylko ze składników najwyższej jakości. Najważniejszym składnikiem jest oczywiście mięso, dlatego warto o nie zadbać. Najlepiej by było to świeżo mielone mięso z takich części jak antrykot, karkówka lub szponder.
A jakie dodatki można zaserwować do burgera? Najczęściej hamburgery podawane są w towarzystwie frytek i surówki zwanej colesław. Jest to surówka stworzona z marchewki, białej kapusty, odrobiny koperku i majonezu. Frytki obowiązkowo muszą być polane lub podane z solidną porcją ketchupu. A jako trunek najlepiej sprawdzi się… wino. I to nie byle jakie!
Burgery przygotowywane na grillu lub patelni grillowej najlepiej komponują się z równie amerykańskim czerwonym winem z owoców odmiany Zinfandel. Najczęściej właśnie tak bywa, że potrawa danego kraju paruje się z produkowanym tam winem. W tym przypadku chodzi o najbardziej amerykańskie z amerykańskich win, bo chociaż szczep Zinfandel to tak naprawdę włoskie Primitivo, sposób uprawy i klimat amerykańskich wybrzeży nadał winu ostatecznie innych cech.
Jeśli pragniesz zorganizować prawdziwie amerykańskie przyjęcie, skuś się na wino Robert Mondavi Woodbridge Zinfandel, którego smak jeżynowego dżemu z pieprznymi przyprawami w tle znakomicie połączy się ze smakiem dobrze wysmażonego kotleta, a delikatnie tostowy aromat trunku pogłębi przyjemność z wgryzania się w hamburgerową bułkę. Sam fakt, że producent tego wina, Robert Mondavi, jest ikoną winiarską Kalifornii doda potrawie amerykańskiego stylu.
Skoro już wiesz na co zwrócić szczególną uwagę w komponowaniu swojego hamburgera i wiesz z jakimi dodatkami posmakuje najlepiej, chwyć za kartkę i długopis, spisz listę zakupów i najbliższy weekend spędź z przyjaciółmi na iście amerykańskim grillowaniu. P.S. Grillowa patelnia też się liczy!
Składniki:
- Duża bułka maślana lub bułka hamburgerowa
- Czerwona cebula
- Duży pomidor
- Kilka liści sałaty masłowej i kilka liści sałaty lodowej
- Ogórek konserwowy
- Plaster sera Cheddar
- 1 łyżeczka majonezu
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 1 łyżeczka ketchupu
- Sól, pieprz czarny, suszone oregano i bazylia
Przygotowanie:
- Rozgrzej patelnię grillową i delikatnie skrop ją oliwą.
- Mielone mięso przypraw solą, pieprzem i suszonymi ziołami i musztardą i dokładnie wymieszaj. Nie wyrabiaj mięsa zbyt długo, bo zrobi się gumiaste.
- Oddziel porcję mięsa, która zmieści się we wnętrzu dłoni. Uformuj z niej dość płaski kotlet.
- Smaż mięso z obu stron na złocisto-brązowy kolor po około 2-4 minuty na stronę.
- Bułkę przekrój na pół i połóż wewnętrzną stroną na patelni, by również mogła się zarumienić.
- Liście sałaty pokrój w cienkie paski, cebulę, pomidora i ogórka konserwowego w plasterki.
- Gdy mięso będzie gotowe odstaw je na chwilę na pustym talerzu, by mogło „odpocząć” i wszystkie zawarte w nim soki przestały wrzeć. Po chwili zdejmij również bułkę.
-
Na talerzu połóż dolną część bułki i posmaruj ją dokładnie majonezem. Na majonez połóż pokrojoną sałatę, a na nią mięso. Na mięsie połóż po kolei plaster sera, plasterki ogórka, plaster pomidora i plaster cebuli. Górną część bułki posmaruj od wewnątrz ketchupem i przykryj nią całego burgera.
Składniki tak naprawdę możesz układać w dowolnej kolejności. Jedyną zasadą jest umieszczenie sera tuż obok gorącego mięsa, dzięki czemu przyjemnie się roztopi. Jeśli nie lubisz ketchupu lub majonezu, śmiało możesz z nich zrezygnować na rzecz innych sosów. W komponowaniu burgerów tak naprawdę nie ma żadnych reguł! Możesz dodać do bułki klasyczne produkty, jak te w przepisie, a możesz także przygotować zupełnie innowacyjną i unikalną wersję własnego cheeseburgera.
Sprawdź naszą ofertę win
-
63,00 zł
-
56,00 zł
-
99,00 zł
Powered by Magento 2 Extensions by Mageplaza
- Jakie wino pić podczas zimowych przymrozków?
- Selekcja najlepszych prezentów dla ukochanej Babci i wspaniałego Dziadka
- Jak powstaje wino?
- 5 najciekawszych trunków na winiarskim rynku
- Zwyczaje sylwestrowe na świecie
- Przegląd najlepszych win musujących na Sylwestra
- Świąteczne zwyczaje na świecie
- Puszysty sernik z białym winem
- 10 najlepszych win na świąteczny stół
- O koszernych trunkach słów kilka
-
O winie
- - O winie
- - Jak degustować wino
- - Przechowywanie wina...
- - Popularne bąbelki czyli Prosecco!
- - SO2 czyli tlenek siarki w winie
- - Dojrzewanie hiszpańskich win w beczce
- - Akademia wina
- - Wybór najlepszych win na piknik
- - Croft Pink Port
- - Najlepsze wina na grilla
- - Smaczna oferta matrymonialna, czyli o parowaniu wina z jedzeniem
- - Nagrody w świecie winiarskim
- - Dlaczego Polacy kochają Prosecco
- - Winne panaceum na jesienną słotę dla każdego
- - Rozkoszne bąbelki, czyli o winach musujących
- - Zwyczaje na Wszystkich Świętych z krajów winiarskich świata
- - Co się kryje za ceną wina?
- - 10 win poniżej 30 zł, które przypadną Ci do gustu
- - Beaujolais Nouveau, czyli najmłodsze wino świata
- - Czy jest coś lepszego od Prosecco? Tak! Różowe Prosecco!
- - Jak serwować wino?
- - Pomysł na prezent na Święta, czyli najlepsze wina do 100 zł
- - Najlepsze wina na prezent dla kobiety
- - Najlepsze wina na prezent dla mężczyzny
- - O koszernych trunkach słów kilka
- - 10 najlepszych win na świąteczny stół
- - Świąteczne zwyczaje na świecie
- - Przegląd najlepszych win musujących na Sylwestra
- - Zwyczaje sylwestrowe na świecie
- - 5 najciekawszych trunków na winiarskim rynku
- - Jak powstaje wino?
- - Selekcja najlepszych prezentów dla ukochanej Babci i wspaniałego Dziadka
- - Jakie wino pić podczas zimowych przymrozków?
-
Producenci
- - Hacienda Zorita - historia, ekologia i Slow Food rodem z Duero
- - Ruffino - Wielki powrót króla Toskanii!
- - Santa Helena
- - Bernard Magrez
- - Mud House Pinot Noir 2012
- - Quinta da Alorna
- - Familia Zuccardi - Ikona win argentyńskich
- - Château Le Cedre - Cahors Le Cèdre 2011
- - Flagstone - radość zawarta w butelce
- - El Coto De Rioja
- - Viña Maipo - laureat wielu prestiżowych nagród
- - La Stoppa
- - Banrock Station - Z dobrej ziemi dobre wina
- - Bouchard - Historia i tradycja
- - Ferro 13
- - Domane Wachau - wina z charakterem
- - Robert Mondavi - Legenda win kalifornijskich
- - Santa Sofia - Klasyka z Veneto
- - Purcari - Mołdawia w kieliszku
- - Allendorf - Rodzinna tradycja
- - Srebrna Góra – Winnice Ojców Kamedułów
- - Croft pionier Porto.
- - Davidoff - ‘Zest for life’, życie z pasją !
- - Jacquart - Siła Szampanii!
- - Ferrari - włoski prestiż
- - Armenia Wine - Kolebka wina
- - Bisol - Tradycja rodzinna od pokoleń
- - Cavino
- - Cignomoro
- - St Hallet
- - Petaluma
- - Mud House
- - Charles Smith
-
Przepisy kulinarne
- - Szaszłyki z krewetek z szalotką i paprykowym vinaigrette
- - Szparagi w maśle cytrynowym z pistacjami
- - Makaron z grzybami leśnymi
- - Nadziewana pierś z indyka w sosie z Porto
- - Wołowina po burgundzku z pieczonymi ziemniakami
- - Pieczona polędwica wieprzowa z czekoladą
- - Paella
- - Gicz jagnięca z puree ziemniaczanym
- - Pierś z kaczki wraz z czerwoną kapustą
- - Tuńczyk w orientalnym dressingu
- - Polędwica wieprzowa z soczewicą i warzywami.
- - Boczek wieprzowy z pikantnym purée ze słodkich ziemniaków
- - Fajitas z kurczaka
- - Ravioli z ricottą i szpinakiem
- - Transatlantyk 2019
- - Pizza ze szparagami i fetą
- - Sałatka z szynką parmeńską, melonem, pomidorami
- - Tureckie pide z mięsem mielonym i papryką
- - Pizza w kształcie serca
- - Fetuccini w sosie z czterech serów
- - Rustykalna pizza z szynką Serrano
- - Wołowy Strogonow z ryżem i migdałami
- - Jak łączyć wina z kurczakiem
- - Paella z kurczakiem i owocami morza
- - Przepis na idealny stek
- - Jagnięcina po australijsku z miętą i rozmarynem
- - Gorąca czekolada z czerwonym winem
- - Najlepsze drinki z winem na Halloween
- - Gruzińskie chinkali z wołowiną i kolendrą
- - Jak skomponować deskę hiszpańskich tapas
- - Prawdziwie amerykański Hamburger
- - W jaki sposób degustować Beaujolais Nouveau?
- - Tradycyjna ormiańska Dolma
- - Risotto z grzybami leśnymi
- - Kremowy pasztet z wątróbki na białym winie
- - Puszysty sernik z białym winem
-
Kraje winiarskie
- - Argentyna
- - Australia
- - Chile
- - Francja Alzacja
- - Francja Bordeaux
- - Francja Burgundia
- - Francja Dolina Rodanu
- - Francja Szampania
- - Grecja
- - Kalifornia
- - Meksyk
- - Portugalia
- - RPA
- - Włochy
- - Węgry
- - Hiszpania
- - Gruzja
- - Mołdawia
- - Nowa Zelandia
- - Waszyngton
- - Armenia
- - Bułgaria
-
Szczepy
- - Tinta Negra
- - Grillo
- - Catarratto
- - Inzolia
- - Rara Neagra
- - Graciano
- - Tannat
- - Canaiolo
- - Touriga Nacional
- - Tinta Barroca
- - Regent
- - Acolon
- - Agiorgitiko
- - Colorino
- - Touriga Franca
- - Mencia
- - Blauer Zweigelt
- - Gamza
- - Blauburgunder
- - Alicante Bouschet
- - Dolcetto
- - Gamay
- - Mourvedre
- - Saperavi
- - Kadarka
- - Baga
- - Lambrusco
- - Melnik
- - Pamid
- - Ruby Cabernet
- - Malvasia nera
- - Petite Sirah
- - Concord
- - Muscadelle
- - Colombard
- - Trebbiano/Ugni Blanc
- - Auxerrois
- - Fernao Pires
- - Hibernal
- - Harslevelu
- - Cinsault
- - Carignan
- - Montepulciano
- - Barbera
- - Bonarda
- - Bobal
- - Monastrell
- - Petit Verdot
- - Pinot Meunier
- - Tinta Roriz
- - Cabernet Franc
- - Pinot Noir
- - Primitivo
- - Grenache
- - Syrah / Shiraz
- - Merlot
- - Gewürztraminer / Traminer
- - Riesling
- - Sauvignon Blanc
- - Chardonnay
- - Cabernet Sauvignon
- - Viognier
- - Malbec
- - Negroamaro
- - Nero d'Avola
- - Rondinella
- - Molinara
- - Garnacha
- - Corvina Veronese
- - Mataro
- - Muscat
- - Muller Thurgau
- - Fiano
- - Pinot Grigio
- - Pinot Bianco
- - Sylvaner
- - Semillon
- - Grecanico
- - Xarel-lo
- - Gruner Veltiliner
- - Parellada
- - Torrontes
- - Muscat-Ottonel
- - Furmint
- - Aglianico
- - Verdejo
- - Macabeo
- - Viura
- - Zinfandel
- - Tempranillo
- - Sangiovese
- - Nebbiolo
- - Carmenere
- - Pinotage
- - Pinot Gris
- - Chenin Blanc
- - Prosecco / Glera
- Porady sommeliera