- Powrót
- Strona główna
- Blog
- Szczepy
- Pinotage
Pinotage
Historia
Dwudziestokilkuletni wówczas jeszcze doktor Perold wróciwszy ze studiów z Europy do RPA dostał za zadanie stworzenie szczepu, który odnajdzie się w wyjątkowym i specyficznym mikroklimacie w Republice Południowej Afryki. Niestety wielokrotne próby wyhodowania odpowiednich winogron nie przynosiły oczekiwanych efektów, więc Perold po zasadzeniu ostatniej winorośli we własnym ogrodzie zrezygnował z dalszej pracy nad nową krzyżówką. Po latach winorośl odkrył profesor Theron, który postanowił skontaktować się z twórcą, przenieść krzew do ogrodu uniwersyteckiego i ponowić próby. W ten sposób w roku 1925 po wieloletniej pracy enologów powstał szczep Pinotage.
Pierwsze butelkowane wino tej odmiany pojawiło się w 1961 roku jako produkt firmy Stellenbosch Farmers’ Winery. Wcześniej szczep wykorzystywany był do produkcji win stołowych, sprzedawanych na litry i winiaków.
Połączenie dwóch, francuskich szczepów bynajmniej nie stworzyło kolejnego szczepu we francuskim stylu. Wina tworzone z Pinotage diametralnie różnią się od win francuskich i w pełni oddają gorący temperament Afryki i jej wyjątkowy klimat.
Uprawa
Winnice Pinotage na początku zajmowały naprawdę niewielki obszar upraw winorośli w RPA, lecz nie przeszkodziło to w zajęciu przez szczep pozycji winiarskiego symbolu Czarnego Lądu. Z przyczyn historycznych inne kraje nie chciały rozpocząć uprawy Pinotage na swoich ziemiach. Przez wiele lat odmiana ta była nieodpowiednio wykorzystywana, więc wina z niej tworzone nie miały dobrej opinii wśród smakoszy. Dopiero w 1980 roku z właściwym, komercyjnym podejściem do Pinotage podeszli winiarze z Kanonkop Estate. Ostatecznie poszerzające się grono amatorów szczepu sprawiło, że zainteresowano się nim także za granicą.
Dziś uprawiany jest głównie w RPA, ale winnice mu poświęcone można znaleźć także w Brazylii, Kanadzie, Izraelu, Nowej Zelandii, Niemczech, U.S.A. i Zimbabwe. Często występuje w winach kupażowych. Łączy się i wzbogaca smak takich szczepów jak Merlot czy Cabernet Sauvignon.
Mówi się, że to właśnie szczep Pinotage przywrócił do świadomości konsumentów wina z RPA.
Smak i aromat
Winogrona Pinotage oddają intensywnie zabarwione wino dzięki grubym skórkom owoców. Dominujące w bukiecie są aromaty śliwek, czereśni, malin, jeżyn, czarnych porzeczek i czekolady. Wyczuwalne są także nuty goździków, przypraw korzennych i kawy. Często także wina ukazują nuty ziołowe, lukrecję, eukaliptus i miętę. Nie są to lekkie wina, zazwyczaj charakteryzują się dużą ilością tanin, zharmonizowane i o dobrym ciele. Wino może długo leżakować, ale na rynku nie brakuje odmian gotowych od razu do degustacji.
Jedzenie
Doskonały towarzysz czerwonego, grillowanego i pieczonego mięsa, a przede wszystkim dziczyzny. Łączy się także z grzybami, daniami na bazie fasoli i wszystkimi, intensywnie przyprawionymi potrawami. Niecodziennym, ale równie trafionym połączeniem są winna Pinotage z kuchnią meksykańską i kubańską lub daniami z curry. Najlepiej serwować je w dużym, pękatym kieliszku, by duża powierzchnia kontaktu wina z powietrzem otworzyła wszystkie aromaty trunku.
Sprawdź naszą ofertę win
-
78,00 zł
-
279,00 zł
Powered by Magento 2 Extensions by Mageplaza
- Selekcja najlepszych prezentów dla ukochanej Babci i wspaniałego Dziadka
- Jak powstaje wino?
- 5 najciekawszych trunków na winiarskim rynku
- Zwyczaje sylwestrowe na świecie
- Przegląd najlepszych win musujących na Sylwestra
- Świąteczne zwyczaje na świecie
- Puszysty sernik z białym winem
- 10 najlepszych win na świąteczny stół
- O koszernych trunkach słów kilka
- Najlepsze wina na prezent dla mężczyzny
-
O winie
- - O winie
- - Jak degustować wino
- - Przechowywanie wina...
- - Popularne bąbelki czyli Prosecco!
- - SO2 czyli tlenek siarki w winie
- - Dojrzewanie hiszpańskich win w beczce
- - Akademia wina
- - Wybór najlepszych win na piknik
- - Croft Pink Port
- - Najlepsze wina na grilla
- - Smaczna oferta matrymonialna, czyli o parowaniu wina z jedzeniem
- - Nagrody w świecie winiarskim
- - Dlaczego Polacy kochają Prosecco
- - Winne panaceum na jesienną słotę dla każdego
- - Rozkoszne bąbelki, czyli o winach musujących
- - Zwyczaje na Wszystkich Świętych z krajów winiarskich świata
- - Co się kryje za ceną wina?
- - 10 win poniżej 30 zł, które przypadną Ci do gustu
- - Beaujolais Nouveau, czyli najmłodsze wino świata
- - Czy jest coś lepszego od Prosecco? Tak! Różowe Prosecco!
- - Jak serwować wino?
- - Pomysł na prezent na Święta, czyli najlepsze wina do 100 zł
- - Najlepsze wina na prezent dla kobiety
- - Najlepsze wina na prezent dla mężczyzny
- - O koszernych trunkach słów kilka
- - 10 najlepszych win na świąteczny stół
- - Świąteczne zwyczaje na świecie
- - Przegląd najlepszych win musujących na Sylwestra
- - Zwyczaje sylwestrowe na świecie
- - 5 najciekawszych trunków na winiarskim rynku
- - Jak powstaje wino?
- - Selekcja najlepszych prezentów dla ukochanej Babci i wspaniałego Dziadka
-
Producenci
- - Hacienda Zorita - historia, ekologia i Slow Food rodem z Duero
- - Ruffino - Wielki powrót króla Toskanii!
- - Santa Helena
- - Bernard Magrez
- - Mud House Pinot Noir 2012
- - Quinta da Alorna
- - Familia Zuccardi - Ikona win argentyńskich
- - Château Le Cedre - Cahors Le Cèdre 2011
- - Flagstone - radość zawarta w butelce
- - El Coto De Rioja
- - Viña Maipo - laureat wielu prestiżowych nagród
- - La Stoppa
- - Banrock Station - Z dobrej ziemi dobre wina
- - Bouchard - Historia i tradycja
- - Ferro 13
- - Domane Wachau - wina z charakterem
- - Robert Mondavi - Legenda win kalifornijskich
- - Santa Sofia - Klasyka z Veneto
- - Purcari - Mołdawia w kieliszku
- - Allendorf - Rodzinna tradycja
- - Srebrna Góra – Winnice Ojców Kamedułów
- - Croft pionier Porto.
- - Davidoff - ‘Zest for life’, życie z pasją !
- - Jacquart - Siła Szampanii!
- - Ferrari - włoski prestiż
- - Armenia Wine - Kolebka wina
- - Bisol - Tradycja rodzinna od pokoleń
- - Cavino
- - Cignomoro
- - St Hallet
- - Petaluma
- - Mud House
- - Charles Smith
-
Przepisy kulinarne
- - Szaszłyki z krewetek z szalotką i paprykowym vinaigrette
- - Szparagi w maśle cytrynowym z pistacjami
- - Makaron z grzybami leśnymi
- - Nadziewana pierś z indyka w sosie z Porto
- - Wołowina po burgundzku z pieczonymi ziemniakami
- - Pieczona polędwica wieprzowa z czekoladą
- - Paella
- - Gicz jagnięca z puree ziemniaczanym
- - Pierś z kaczki wraz z czerwoną kapustą
- - Tuńczyk w orientalnym dressingu
- - Polędwica wieprzowa z soczewicą i warzywami.
- - Boczek wieprzowy z pikantnym purée ze słodkich ziemniaków
- - Fajitas z kurczaka
- - Ravioli z ricottą i szpinakiem
- - Transatlantyk 2019
- - Pizza ze szparagami i fetą
- - Sałatka z szynką parmeńską, melonem, pomidorami
- - Tureckie pide z mięsem mielonym i papryką
- - Pizza w kształcie serca
- - Fetuccini w sosie z czterech serów
- - Rustykalna pizza z szynką Serrano
- - Wołowy Strogonow z ryżem i migdałami
- - Jak łączyć wina z kurczakiem
- - Paella z kurczakiem i owocami morza
- - Przepis na idealny stek
- - Jagnięcina po australijsku z miętą i rozmarynem
- - Gorąca czekolada z czerwonym winem
- - Najlepsze drinki z winem na Halloween
- - Gruzińskie chinkali z wołowiną i kolendrą
- - Jak skomponować deskę hiszpańskich tapas
- - Prawdziwie amerykański Hamburger
- - W jaki sposób degustować Beaujolais Nouveau?
- - Tradycyjna ormiańska Dolma
- - Risotto z grzybami leśnymi
- - Kremowy pasztet z wątróbki na białym winie
- - Puszysty sernik z białym winem
-
Kraje winiarskie
- - Argentyna
- - Australia
- - Chile
- - Francja Alzacja
- - Francja Bordeaux
- - Francja Burgundia
- - Francja Dolina Rodanu
- - Francja Szampania
- - Grecja
- - Kalifornia
- - Meksyk
- - Portugalia
- - RPA
- - Włochy
- - Węgry
- - Hiszpania
- - Gruzja
- - Mołdawia
- - Nowa Zelandia
- - Waszyngton
- - Armenia
- - Bułgaria
-
Szczepy
- - Tinta Negra
- - Grillo
- - Catarratto
- - Inzolia
- - Rara Neagra
- - Graciano
- - Tannat
- - Canaiolo
- - Touriga Nacional
- - Tinta Barroca
- - Regent
- - Acolon
- - Agiorgitiko
- - Colorino
- - Touriga Franca
- - Mencia
- - Blauer Zweigelt
- - Gamza
- - Blauburgunder
- - Alicante Bouschet
- - Dolcetto
- - Gamay
- - Mourvedre
- - Saperavi
- - Kadarka
- - Baga
- - Lambrusco
- - Melnik
- - Pamid
- - Ruby Cabernet
- - Malvasia nera
- - Petite Sirah
- - Concord
- - Muscadelle
- - Colombard
- - Trebbiano/Ugni Blanc
- - Auxerrois
- - Fernao Pires
- - Hibernal
- - Harslevelu
- - Cinsault
- - Carignan
- - Montepulciano
- - Barbera
- - Bonarda
- - Bobal
- - Monastrell
- - Petit Verdot
- - Pinot Meunier
- - Tinta Roriz
- - Cabernet Franc
- - Pinot Noir
- - Primitivo
- - Grenache
- - Syrah / Shiraz
- - Merlot
- - Gewürztraminer / Traminer
- - Riesling
- - Sauvignon Blanc
- - Chardonnay
- - Cabernet Sauvignon
- - Viognier
- - Malbec
- - Negroamaro
- - Nero d'Avola
- - Rondinella
- - Molinara
- - Garnacha
- - Corvina Veronese
- - Mataro
- - Muscat
- - Muller Thurgau
- - Fiano
- - Pinot Grigio
- - Pinot Bianco
- - Sylvaner
- - Semillon
- - Grecanico
- - Xarel-lo
- - Gruner Veltiliner
- - Parellada
- - Torrontes
- - Muscat-Ottonel
- - Furmint
- - Aglianico
- - Verdejo
- - Macabeo
- - Viura
- - Zinfandel
- - Tempranillo
- - Sangiovese
- - Nebbiolo
- - Carmenere
- - Pinotage
- - Pinot Gris
- - Chenin Blanc
- - Prosecco / Glera
- Porady sommeliera