Do darmowej dostawy brakuje: 250 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Pinotage

Południowoafrykański szczep, który stanowi symbol winiarstwa Czarnego Lądu.

Historia

Dwudziestokilkuletni wówczas jeszcze doktor Perold wróciwszy ze studiów z Europy do RPA dostał za zadanie stworzenie szczepu, który odnajdzie się w wyjątkowym i specyficznym mikroklimacie w Republice Południowej Afryki. Niestety wielokrotne próby wyhodowania odpowiednich winogron nie przynosiły oczekiwanych efektów, więc Perold po zasadzeniu ostatniej winorośli we własnym ogrodzie zrezygnował z dalszej pracy nad nową krzyżówką. Po latach winorośl odkrył profesor Theron, który postanowił skontaktować się z twórcą, przenieść krzew do ogrodu uniwersyteckiego i ponowić próby. W ten sposób w roku 1925 po wieloletniej pracy enologów powstał szczep Pinotage.

Pierwsze butelkowane wino tej odmiany pojawiło się w 1961 roku jako produkt firmy Stellenbosch Farmers’ Winery. Wcześniej szczep wykorzystywany był do produkcji win stołowych, sprzedawanych na litry i winiaków. 

Połączenie dwóch, francuskich szczepów bynajmniej nie stworzyło kolejnego szczepu we francuskim stylu. Wina tworzone z Pinotage diametralnie różnią się od win francuskich i w pełni oddają gorący temperament Afryki i jej wyjątkowy klimat. 

Uprawa

Winnice Pinotage na początku zajmowały naprawdę niewielki obszar upraw winorośli w RPA, lecz nie przeszkodziło to w zajęciu przez szczep pozycji winiarskiego symbolu Czarnego Lądu. Z przyczyn historycznych inne kraje nie chciały rozpocząć uprawy Pinotage na swoich ziemiach. Przez wiele lat odmiana ta była nieodpowiednio wykorzystywana, więc wina z niej tworzone nie miały dobrej opinii wśród smakoszy. Dopiero w 1980 roku z właściwym, komercyjnym podejściem do Pinotage podeszli winiarze z Kanonkop Estate. Ostatecznie poszerzające się grono amatorów szczepu sprawiło, że zainteresowano się nim także za granicą. 

Dziś uprawiany jest głównie w RPA, ale winnice mu poświęcone można znaleźć także w Brazylii, Kanadzie, Izraelu, Nowej Zelandii, Niemczech, U.S.A. i Zimbabwe. Często występuje w winach kupażowych. Łączy się i wzbogaca smak takich szczepów jak Merlot czy Cabernet Sauvignon. 

Mówi się, że to właśnie szczep Pinotage przywrócił do świadomości konsumentów wina z RPA. 

Smak i aromat

Winogrona Pinotage oddają intensywnie zabarwione wino dzięki grubym skórkom owoców. Dominujące w bukiecie są aromaty śliwek, czereśni, malin, jeżyn, czarnych porzeczek i czekolady. Wyczuwalne są także nuty goździków, przypraw korzennych i kawy. Często także wina ukazują nuty ziołowe, lukrecję, eukaliptus i miętę. Nie są to lekkie wina, zazwyczaj charakteryzują się dużą ilością tanin, zharmonizowane i o dobrym ciele. Wino może długo leżakować, ale na rynku nie brakuje odmian gotowych od razu do degustacji. 

Jedzenie

Doskonały towarzysz czerwonego, grillowanego i pieczonego mięsa, a przede wszystkim dziczyzny. Łączy się także z grzybami, daniami na bazie fasoli i wszystkimi, intensywnie przyprawionymi potrawami. Niecodziennym, ale równie trafionym połączeniem są winna Pinotage z kuchnią meksykańską i kubańską lub daniami z curry. Najlepiej serwować je w dużym, pękatym kieliszku, by duża powierzchnia kontaktu wina z powietrzem otworzyła wszystkie aromaty trunku. 

Sprawdź naszą ofertę win

  • Flagstone Dragon Tree
    78,00 zł

    Flagstone Dragon Tree


    Zobacz
  • Flagstone Writer's Block Pinotage
    123,00 zł

    Flagstone Writer's Block Pinotage


    Zobacz
  • Flagstone Time Manner Place Pinotage Reserve
    279,00 zł

    Flagstone Time Manner Place Pinotage Reserve


    Zobacz