Pinot Gris
Pinot Gris to biały szczep winny pochodzący z Francji, który uważany jest za mutację szczepu Pinot Noir. Nazwa wina symbolizuje kształt kiści winogron przypominających szyszki (pinot z fr. szyszka) i delikatnie szarawy (gris z fr. szary) odcień owoców.
Winogrona o wyróżniającym się różowo-szarym kolorze pozwalają przy wykorzystaniu odpowiednio dłuższej maceracji otrzymać wino różowe. Jest ono jednak produkowane z owoców Pinot Gris w niewielkim procencie w stosunku do wina białego.
Szczep ten produkowany jest w różnych częściach świata, gdzie panują zróżnicowane warunki glebowe i atmosferyczne, dzięki czemu wina różnią się od siebie w zależności od miejsca uprawy winorośli i produkcji. Rozbieżność smaków i aromatów jest naprawdę szeroka, dlatego warto poznać wino z każdego obszaru produkcji.
Historia
Szczep pochodzi z francuskiego regionu Burgundia, gdzie w okresie średniowiecza znany był pod nazwą Fromenteau. W roku 1300 winorośle Pinot Gris zaczęły się rozpowszechniać na wschód od Francji, a dokładnie w Szwajcarii i Włoszech, gdzie ukrywa się do dziś pod nazwą Pinot Grigio. Pod koniec XIV wieku zaczęto uprawiać go także na Węgrzech pod nazwą Szurkebarat. Szczep ten znany jest również w Niemczech jako Rulander (wino półsłodkie) i Grauburgunder (wino wytrawne) oraz w Czechach i na Słowacji jako Rulandske Sede.
Uprawy
Francja
Najwięcej upraw winorośli Pinot Gris znajduje się w Alzacji, gdzie stanowi podstawę rosnących tam winogron. Do końca XX wieku wina te znane były pod nazwą Tokay d’Alsace ze względów marketingowych. Dziś nazwa Tokaj zarezerwowana jest jedynie dla win z regionu o takiej samej nazwie, który leży na granicy między Węgrami, a Słowacją. W XVIII i XIX wieku Pinot Gris uprawiano także w Burgundii, Szampanii i w Dolinie Loary. Jednak nie przyjął się on tak dobrze jak w Alzacji, gdzie panują wyjątkowo sprzyjające mu warunki glebowe i klimatyczne, zaprzestano więc uprawy.
Alzackie Pinot Gris to wina o intensywnym, kwiatowym aromacie z wyraźnymi miodowymi nutami, które odpowiednie są do leżakowania.
Włochy
We Włoszech szczep znany jest pod nazwą Pinot Grigio i jest szczególnie popularny w północnych częściach kraju m.in. w regionie Trydent-Górna-Adyga i Friulia-Wenecja Julijska. W porównaniu do win Pinot Gris z Alzacji, te produkowane we Włoszech mają zdecydowanie jaśniejszą barwę i lżejszy, subtelniejszy smak.
Niemcy
W Niemczech Pinot Gris zajmuje 4 miejsce pod względem uprawy białych winorośli. Najwięcej upraw tego szczepu znajduje się w Badenii, Hesji i Palatynacie. Niemiecka wersja Pinot Gris jest wyraźnie kwaskowata i orzeźwiająca.
Inne kraje
Szczep uprawiany jest na niewielkich winnicach także w Austrii i Polsce. Na początku XXI wieku zaczął być rozpowszechniany także w Stanach Zjednoczonych, Australii i Nowej Zelandii, skąd dziś najczęściej przywędrowują wina Pinot Gris do sklepów.
Smak i aromat
Winogrona dają wina o średniej i wysokiej kwaskowatości i o niezwykle intensywnym i czystym aromacie. Wyraźnie wyczuwalne są aromaty jabłek i cytrusów, delikatnie zaznaczone nuty korzennych przypraw, miodu, migdałów i białych kwiatów. W zależności od regionu uprawy, wino może być lekkie i delikatne lub nasycone aromatami. Czasem przybierają także subtelne aromaty owoców tropikalnych, pomarańczy lub brzoskwiń.
Jedzenie
Rzadko podaje się je w formie aperitifu, zdecydowanie lepiej smakuje jako część dania. Paruje się z sałatkami z grillowanymi owocami morza, pieczonym drobiem, potrawami na bazie ryżu jak risotto i z rybami. Te bardziej wyraziste odnajdą się także w połączeniu z sushi i słodko-kwaśną kuchnią azjatycką. Najlepiej smakuje schłodzone do temperatury 10-14⁰C i podane w kieliszku o długiej nóżce i czasze w kształcie tulipana, która pozwala skoncentrować aromat wina u wylotu naczynia.
Sprawdź naszą ofertę win
-
29,00 zł
-
21,00 zł
-
31,99 zł
-
79,00 zł
-
34,90 zł
-
74,99 zł
-
129,00 zł
-
177,00 zł
-
49,90 zł
-
44,90 zł
-
Normalna cena: 67,00 zł
Promocja 49,90 zł
-
33,00 zł
-
66,00 zł
-
96,00 zł
-
51,00 zł