Do darmowej dostawy brakuje: 250 zł *
Call Us Zadzwoń:   42 295 02 10   695 14 00 15   696 088 990

Pierś z kaczki wraz z czerwoną kapustą

Przepis na pierś z kaczki wraz z czerwoną kapustą



Składniki

Dla kaczki:

  • 3 piersi z kaczki
  • 2 łyżki stołowe soli
  • 1 łyżka stołowa kminku
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka sproszkowanego kardamonu
  • 1 łyżka stołowa garam masala


Dla kapusty:


  • 1 średnia kapusta, pokrojona w cienkie plastry
  • 1 cebula, pokrojona w cienkie plastry
  • 1L soku ananasowego
  • 1L soku żurawinowego
  • 1 laska cynamonu
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 fig, każda pocięta na 4 części
  • 3 jabłka pocięte w 1cm kostki
  • 300ml granulowanego cukru
  • 250g dżemu malinowego


Przygotowanie


Czerwonej kapusty:

  1. Wstaw w miskę kapustę, sok ananasowy i żurawinowy. Poczekaj przynajmniej jeden dzień aż wszystko się ułoży. 
  2. Następnego dnia podsmaż cebulę na oleju i dodaj kapustę wraz z sokiem.
  3. Dodaj cynamon oraz goździki (najlepiej w nowej gazie, aby było łatwo potem usunąć).  Kapustę cały mieszaj i duś.
  4. Po około godzinie gotowania dodaj pokrojone jabłka, figi, cukier oraz dżem. 
  5. Kontynuuj gotowanie przez 30 minut, aż kapusta będzie ugotowana i miękka. 
  6. Podawaj na gorąco jako dodatek  


Kaczki:

  1. W misce wymieszaj sól ze wszystkimi innymi przyprawami. Na razie odłóż na bok.
  2. Po stronie kaczego tłuszczu wykonuj nacięcia, pozostawiając 0,5 cm między każdym z nich i docierając do mięsa. Powtórz ten proces ponownie, a następnie skrzyżuj te linie z prostopadłymi cięciami.
  3. Potrzyj obie strony kaczki mieszanką przypraw. Nadmiar strzepnij.
  4. Połóż pierś z kaczki na zimną patelnie, tłuszczem skierowanym w dół. 
  5. Gotuj pierś z kaczki na średnim ogniu, aż uwolni nadmiar tłuszczu i piersi staną się chrupiące. 
  6. Obróć piersi na drugą stronę i smaż aż się zbrązowieją.
  7. Zdejmij pierś z kaczki z patelni i odłóż na bok.
  8. Ostateczny szlif kaczki nadaj w piekarniku nastawionym na 180 stopni. Piecz piersi przez 4 minuty.
  9. Potnij pierś z kaczki na cienkie plasterki.



Poniżej wina, które rekomendujemy do tej potrawy:

Sprawdź naszą ofertę win

  • Banrock Station Cabernet Sauvignon Shiraz Reserva
    39,00 zł

    Banrock Station Cabernet Sauvignon Shiraz Reserva


    Zobacz
  • Vina Maipo Vitral Syrah Reserva
    39,00 zł

    Vina Maipo Vitral Syrah Reserva


    Zobacz
  • Vina Maipo Syrah Limited Edition
    137,00 zł

    Vina Maipo Syrah Limited Edition


    Zobacz
  • Hacienda Zorita Natural Reserve Syrah
    119,00 zł

    Hacienda Zorita Natural Reserve Syrah


    Zobacz
  • Cristo Di Campobello Lusira Syrah

    Normalna cena: 149,00 zł

    Promocja 119,20 zł

    Cristo Di Campobello Lusira Syrah


    Zobacz
  • Flagstone Dark Horse Shiraz
    93,00 zł

    Flagstone Dark Horse Shiraz


    Zobacz
  • Maycas Del Limari Reserva Especial Syrah
    89,00 zł

    Maycas Del Limari Reserva Especial Syrah


    Zobacz
  • Maycas Del Limari Sumaq Syrah Reserva
    59,00 zł

    Maycas Del Limari Sumaq Syrah Reserva


    Zobacz