Do darmowej dostawy brakuje: 250 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Paella z kurczakiem i owocami morza

Paella to jedno z najsmaczniejszych, najbardziej aromatycznych i dzięki temu najbardziej znanych hiszpańskich dań. Jest to potrawa, która zasmakuje każdemu, ponieważ dodatki mięsne i rybne można w niej dowolnie łączyć i zmieniać. Zapraszamy na zapoznanie się z naszą ulubioną wersją Paelli - z kurczakiem i owocami morza.

Istnieje naprawdę wiele rodzajów hiszpańskiej Paelli – z kurczakiem i owocami morza, królikiem i kurczakiem, samymi owocami morza lub z dziczyzną, jednak najbardziej popularna jest Paella łącząca owoce morza, w tym olbrzymie krewetki, i mięso z kurczaka. Jest to pyszne, niezwykle aromatyczne danie, które w Hiszpanii serwuje się na niedzielny obiad w towarzystwie kieliszka orzeźwiającego, białego wina. 

Przygotowanie Paelli nie wymaga specjalnych umiejętności, a składniki potrzebne do jej stworzenia dostępne są w każdym markecie. Nic więc nie stoi na przeszkodzie, by w kolejny, wakacyjny weekend zajadać się śródziemnomorskim przysmakiem i popijać schłodzone wino podczas spotkania z przyjaciółmi i rodziną. 

Tym bardziej zachęcamy do wypróbowania naszego sprawdzonego przepisu, dodatkowo przekazując Wam kod promocyjny na -5% pogłębiający nałożoną już zniżkę na wszystkie wina z Hiszpanii i Portugalii! 

Skuście się na kolację w radosnym, hiszpańskim stylu: wpisując kod PRZEPIS podczas składania zamówienia w sklepie na wina z kategorii Hiszpania lub Portugalia, otrzymacie dodatkowe – 5% od obniżonej ceny. Smacznego i bawcie się dobrze!

Przepis na Paellę z kurczakiem i owocami morza

Składniki 

  • Ryż arborio 300g
  • Mieszanka owoców morza (krewetki koktajlowe, ośmiorniczki, kalmary, małże)
  • 8 dużych krewetek Black Tiger
  • 1 papryka żółta, 1 zielona i 1 czerwona
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub sosu z kartonika
  • 0, 5 L bulionu
  • Filet z kurczaka
  • Czosnek 3 ząbki
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz ziołowy, szafran, papryka wędzona, papryka słodka


Wykonanie

  1. Mrożone owoce morza wyłóż na ręcznik papierowy i poczekaj aż się rozmrożą. Muszle małż wyczyść szorstką gąbką i oderwij bisiory. Jeśli chcesz dodać krewetki Black Tiger, usuń z nich czarne jelita ciągnące się wzdłuż tułowia, jeśli nie były już wcześniej przygotowane. 
  2. Papryki i cebulę pokrój w małą kostkę. Pomidora sparz wrzątkiem, usuń skórę i też pokrój w kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. 
  3. Do głębokiej patelni wlej oliwę z oliwek, wrzuć pokrojone papryki i cebulę. Smaż przez około 5 minut, dodaj rozdrobiony czosnek i smaż przez kilka sekund, dodaj pokrojonego pomidora, dopraw wszystko solą i smaż przez 2-3 minuty.
  4. Z filetów usuń kostki, chrząstki i błonki, pokrój w kostkę, dopraw solą, pieprzem ziołowym, papryką wędzoną i słodką. Dodaj do smażących się warzyw, wymieszaj wszystko razem i smaż na średnim ogniu przez kolejne 10 minut. Dodaj sos pomidorowy i gotuj aż sos zgęstnieje. 
  5. Wsyp ryż, wymieszaj z pozostałymi składnikami i smaż przez 2 – 3 minuty. Następnie wlej gorący bulion, wymieszaj i zagotuj. Od tej chwili niczego już nie mieszaj, ustaw średni ogień pod patelnią i gotuj przez około 10 minut bez przykrycia. 
  6. Po tym czasie dodaj na wierzch mieszankę owoców morza i duże krewetki, przykryj patelnię pokrywką i gotuj kolejne 5 – 7 minut. Po upływie tych kilku minut wyłącz ogień pod patelnią i zostaw danie jeszcze na 3 minuty pod przykryciem. Po tym czasie od razu zdejmij pokrywkę i ciesz się nieziemskim aromatem.



Poniżej wina, które rekomendujemy do tej potrawy:

Sprawdź naszą ofertę win

  • Dopff Riesling Reserve Cuvee Europe
    99,00 zł

    Dopff Riesling Reserve Cuvee Europe


    Zobacz
  • Purcari Pinot Grigio
    48,00 zł

    Purcari Pinot Grigio


    Zobacz
  • Domaine Boyar Quantum Chardonnay
    27,00 zł

    Domaine Boyar Quantum Chardonnay


    Zobacz
  • El Miracle Mariscal
    56,00 zł

    El Miracle Mariscal


    Zobacz
  • Hacienda Zorita Verdejo

    Normalna cena: 59,00 zł

    Promocja 41,30 zł

    Hacienda Zorita Verdejo


    Zobacz
  • Museum Vinea Rosado
    59,90 zł

    Museum Vinea Rosado


    Zobacz
  • Vicente Gandia Finca Del Mar Chardonnay
    34,00 zł

    Vicente Gandia Finca Del Mar Chardonnay


    Zobacz
  • Quinta da Alorna Rose
    44,00 zł

    Quinta da Alorna Rose


    Zobacz
  • Kurtatsch Alto Adige Pinot Bianco DOC
    79,00 zł

    Kurtatsch Alto Adige Pinot Bianco DOC


    Zobacz
  • Quinta da Alorna Branco
    44,00 zł

    Quinta da Alorna Branco


    Zobacz
  • Da Luca Nero D'Avola
    44,90 zł

    Da Luca Nero D'Avola


    Zobacz
  • Goru El Blanco Moscatel & Chardonnay
    59,90 zł

    Goru El Blanco Moscatel & Chardonnay


    Zobacz
  • Eco Gaia Verdejo
    22,90 zł

    Eco Gaia Verdejo


    Zobacz
  • Bag in Box Espiritu de Chile Gewurztraminer & Semillon
    79,90 zł

    Bag in Box Espiritu de Chile Gewurztraminer & Semillon


    Zobacz
  • Bag in Box Espiritu de Chile Cabernet Sauvignon & Carmenere
    79,90 zł

    Bag in Box Espiritu de Chile Cabernet Sauvignon & Carmenere


    Zobacz
  • Eco Gaia Rose
    22,90 zł

    Eco Gaia Rose


    Zobacz