Free shipping Do darmowej dostawy brakuje: 250 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

O koszernych trunkach słów kilka

O ile o koszernych potrawach i diecie słyszeli wszyscy, nawet jeśli społeczność żydowska jest im bardzo daleka, o tyle koszerne trunki są pewnego rodzaju nowością. Pojawiły się na ogólnodostępnym rynku dość niedawno dlatego, że produkcja koszernych win czy alkoholi mocnych opiera się na równie surowych regułach, co przygotowywanie koszernych posiłków.

W produkcji koszernego wina panują przede wszystkim cztery reguły: po pierwsze i najważniejsze, nad całą produkcją, począwszy od uprawy winogron, a skończywszy na butelkowaniu, mogą wykonywać wyłącznie członkowie gminy żydowskiej i wyłącznie mężczyźni. Już to bardzo ogranicza możliwości produkcyjne. Po drugie, winogrona można pozyskiwać jedynie z krzewów winorośli owocujących co najmniej 4 raz. Oznacza to, że plony z trzech pierwszych lat owocowania muszą być spożytkowane w inny sposób. Co 7 lat winnica musi odpoczywać, a ponad to, między krzewami w winnicy nie można uprawiać niczego innego. Natomiast po skończonej produkcji niewielką część wina należy wylać. Oczywiście, tak jak w przypadku potraw, wszystkie maszyny wykorzystywane do produkcji koszernego wina muszą być niezwykle starannie i dokładnie czyszczone i używane wyłącznie do produkcji trunków koszernych. Jak widać więc, tworzenie koszernych napitków nie należy do najłatwiejszych, skoro prócz samych i tak już wymagających reguł dotyczących produkcji wina, należy przestrzegać jeszcze zasad wyznaczonych przez religię. 



Koszerna dieta, wbrew pozorom nie jest jednak religijnym obrządkiem, lecz ma służyć ochronie przed zatruciami i zapewnić dobre zdrowie na długie lata. Często więc okazuje się, że produkty koszerne, mimo iż przeznaczone są dla społeczności żydowskiej, wykorzystywane są przez osoby innej wiary, które nie widzą w nich religii lecz wysoką jakość i staranne wykonanie. 

To samo tyczy się oczywiście koszernych win – cały przebieg produkcji trunków przebiega pod nadzorem głównego rabina, który na sam koniec wydaje potwierdzenie o koszerności wina, podpisane jego własnym nazwiskiem. W rezultacie wina te są naprawdę wysokiej jakości, wykonane z najwyższą starannością i zaangażowaniem. Warto więc sięgnąć po butelkę koszernego wina, jeśli zależy nam na dopieszczeniu kubków smakowych własnych lub naszych gości. 

Jednym z najbardziej znanych i docenianych producentów koszernego alkoholu jest mołdawska winiarnia i destylarnia Kvint. Jej historia sięga roku 1897, a więc może poszczycić się już 120-letnim doświadczeniem oraz czołową pozycją wśród producentów trunków w Mołdawii. Doskonałość jej produktów poświadcza nadzwyczajna liczba zdobytych prestiżowych międzynarodowych nagród, między innymi 10 Super Grand Prix Trophies, 30 Grand Prix oraz ponad 300 złotych i srebrnych medali. W swojej ofercie posiada dwa koszerne wina: Kvint Merlot Kosher oraz Kvint Cabernet Sauvignon a także koszerne brandy Kvint Divin Kosher 3 YO Brandy. Wszystkie trunki produkowane są pod kontrolą związku Prawosławnych Kongregacji Żydowskich w Nowym Jorku (USA). Mają także koszerny status na Paschę, czyli zatwierdzoną metodę pasteryzowania Mevushal, której poddaje się koszerne trunki, by mieć pewność, że nie pozostaną w nich żadne ślady niedopuszczalnych w żydowskiej diecie drożdży. 

Kvint Merlot Kosher to wino o rubinowym kolorze i owocowym bukiecie pełnym aromatów czarnej porzeczki, śliwki i wiśni. Wyróżnia się aksamitną konsystencją i delikatnym smakiem o ledwie wyczuwalnej kwasowości, za to z wyraźną świeżością. Można je serwować w połączeniu zarówno z potrawami kuchni koszernej, jak pieczona gęś w marynacie z mieszanki specjalnych ziół zwanych zatar, jak i potrawami spoza listy koszernych, np. smażonymi kotlecikami z dzika z gałązkami świeżego tymianku, podawanymi z sosem z żurawiny. 



Miłośnicy win o bardziej wyrazistym charakterze polubią Kvint Cabernet Sauvignon Kosher. Bukiet tego trunku zdominowany jest aromatem ciemnych jagód z wyraźną nutą marokańskiej skóry, a podniebienie wyróżnia się przyjemną cierpkością. Dzięki temu doskonale komponuje się z pieczoną baraniną z ziemniakami i młodą marchewką. 

Smakosze lubujący się w mocnych trunkach z pewnością ucieszyli się na wieść, że na rynku dostępne jest również koszerne brandy. Kvint Divin Kosher 3 YO Brandy produkowane jest ze specjalnie wyselekcjonowanych winogron pochodzących z prywatnych upraw firmy. Leżakuje w beczkach przez co najmniej 3 lata, co pozwala jej nabrać piękny złocisto-bursztynowy kolor i bukiet złożony z aromatów kwiatowych w połączeniu z nutami dębowymi. 

Jeśli jesteście właśnie w trakcie przygotowań do zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia, spróbujcie wpisać na listę wypróbowanie doskonałych koszernych trunków. Wina te wyróżniają się na winiarskim rynku wyjątkową jakością i łączą się z większością tradycyjnych potraw spotykanych na świątecznych stołach. Warto więc skusić się na butelkę i rozpocząć nową przygodę z koszernymi trunkami!

Sprawdź naszą ofertę win

  • Kvint Merlot Kosher
    33,00 zł

    Kvint Merlot Kosher


    Zobacz
  • Kvint Divin Kosher 3 YO Brandy
    59,00 zł

    Kvint Divin Kosher 3 YO Brandy


    Zobacz
  • Kvint - koszerny mix wytrawny - 15%

    198,00 zł

    168,30 zł

    Kvint - koszerny mix wytrawny - 15%


    Zobacz