Do darmowej dostawy brakuje: 250 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Nebbiolo

Czerwony szczep z Włoch, uważany za jedną z najszlachetniejszych odmian i zaliczany do najbardziej długowiecznych na świecie.

Nebbiolo to czerwony szczep z Włoch, uważany za jedną z najszlachetniejszych odmian, wysoce ceniony przez koneserów winogronowego trunku. Wina Nebbiolo zaliczane są do najbardziej długowiecznych na świecie, a upływ lat spędzony na leżakowaniu pogłębia i intensyfikuje jego aromaty.

Istnieje wiele wersji opowieści wyjaśniających pochodzenie nazwy szczepu. Najciekawszą legendą jest opowieść o mnichu, który niezwykle chętnie i często zajmował się swoimi winnicami. Pewnego ranka, gdy udał się do winnic zauważył, że całość upraw spowija gęsta, nieprzenikniona mgła. Odczytał to jako znak gniewu od Boga i od tej pory spędzał swój czas na modlitwie zamiast na pielęgnacji winorośli. Kiedy jednak nadeszła pora winobrania mgła zniknęła, a oczom mnicha ukazały się piękne, dojrzałe winogrona, błyszczące niczym klejnoty w promieniach słońca. Stąd też mnich nazwał swoje winorośle „nebbiolo”, od włoskiego słowa „nebbia” oznaczające „mgła”.

Bardziej prawdopodobną wersją jest ta mówiąca, o nazwie wywodzącej się od mgieł, które zwyczajowo nawiedzają wioski Piemontu (główny obszar upraw Nebbiolo) w chłodne poranki podczas okresu winobrania. Warto wziąć pod uwagę także przypuszczenie jakoby nazwa wskazywała na wygląd dojrzałych owoców, które wydają się być pokryte „mgiełką” lub wersję mówiącą, że nazwa wywodzi się od włoskiego słowa „nobile” czyli „szlachetny”.

Historia

O znakomitych winach z Pollenzo wspomina już Pliniusz Starszy, co prawda nie wymieniając dokładnie nazwy, lecz po opisie charakterystyki wnioskować można, że były to właśnie wina Nebbiolo. Teorię potwierdza również fakt, że Pollenzo leży w pobliżu obecnego obszaru uprawy tego szczepu.

Pierwsza wzmianka o szczepie w zmienionej nazwie „Nibiol” pochodzi z roku 1268. Przed XV wiekiem nazwa winorośli zmieniana była także na „Nubiola” lub „Nebiolo”. Od samego początku był to niezwykle ceniony szczep, co potwierdzają XV-wieczne piemonckie traktaty przewidujące srogie kary za karczowanie krzewów Nebbiolo.

W XVIII wieku szczepem zainteresowali się Anglicy ze względu na trudność ze zdobyciem francuskich win z Bordeaux. Jednak problemy z transportem spowodowały, że finalnie na angielskich stołach gościły głównie wina cherry oraz porto.

Uprawa Nebbiolo, tak jak inne winorośle podupadła w 1876 roku pod wpływem ataku filoksery. Po opanowaniu epidemii jedynie częściowo wznowiono uprawę Nebbiolo, niekiedy zastępując go szczepem Barbera.

Uprawy

Włochy

Prawdziwym królestwem upraw Nebbiolo jest włoski Piemont. Szczep wchodzi w skład win produkowanych w wielu apelacjach DOC i DOCG , m.in. Barolo, Barbaresco, Gattinara, Carema, Roero, Ghemme. Wina tego szczepu stanowią w apelacjach Barolo i Barbaresco, położonych na wzgórzach Langhe dookoła Alby, prawdziwy powód do dumy regionu. Tym ciekawszym wydaje się być fakt, że szczep ten stanowi jedynie 3% produkcji wszystkich win w Piemoncie. Amatorzy win zgodnie uznają, że to właśnie wino z Piemontu jest najlepszą wersją Nebbiolo.

Szczep uprawiany jest także w Lombardii, gdzie znany jest już od XIV wieku. W różnych częściach Włoch przyjmuje różne nazwy: Spanna, Picutener i Chiavennasca.

Inne kraje

Największa powierzchnia upraw Nebbiolo znajduje się w Argentynie, ale produkcja win tego szczepu odbywa się także w Australii, Nowej Zelandii, Kalifornii, RPA i w Urugwaju. Jednak niezwykle wysokie wymagania jakie Nebbiolo stawia podczas uprawy oraz winifikacji sprawiają, że w krajach poza swoją ojczyzną, wina nie wykazują takiego potencjału i niespotykanej jakości jak we Włoszech.

Wymagający szczep

Niektórzy winemakerzy uważają, że nebbiolo jest nawet trudniejszym szczepem niż znany ze sprawiania trudności Pinot Noir. Bywa zmienny, kapryśny, mało odporny i nieprzewidywalny. Jest niezwykle wrażliwy na warunki glebowe oraz geograficzne i może dawać wina zasadniczo różniące się zawartością tanin, kwasowością oraz złożonością aromatów i smaków, nawet jeśli owoce pochodzą z sąsiadujących ze sobą parceli. Dojrzewa bardzo późno – nawet w okolicach połowy listopada, preferuje ziemie wapienne i ze względu na wysokie zapotrzebowanie na światło słoneczne wymaga siedlisk o najlepszej ekspozycji, szczególnie w chłodniejszym klimacie. Owoce Nebbiolo chroni cienka, ale mocna skórka, dość odporna na pleśń i szkodniki. Wydajność upraw bywa zmienna; np. kiedy wiosenna pogoda nie dopisze, produkcja jest znacznie skromniejsza niż wtedy gdy wiosna była łagodna i sucha. 

Produkcja wina

Z Nebbiolo wytwarza się zasadniczo wina jednoodmianowe, ale szczep posiada wiele klonów, co wpływa na różnice aromatów i strukturę poszczególnych win. Czasem bywa mieszany ze szczepem Cabernet Sauvignon lub szczepem Barbera.

Wśród piemonckich producentów istnieje wyraźny podział, co do najlepszego sposobu winifikacji Nebbiolo. Produkcja może odbywać się metodą tradycyjną lub też metodą nowoczesną. Pierwsza metoda to przede wszystkim długotrwała fermentacja w niskiej temperaturze, ułatwiająca uwolnienie olbrzymiej ilości garbnika. Następnie stosuje się starzenie w wielkich beczkach ze slawońskiego dębu, na tyle starych aby utraciły już garbniki dębowego drewna. Metoda nowoczesna natomiast, to szybka fermentacja i starzenie w małych beczkach z francuskiego dębu, dzięki którym wino nabiera posmaku dębiny i wzbogaca się w garbniki.

Tradycyjne wina wymagają dłuższego okresu (10 lub więcej lat) aby rozwinąć swój bukiet, zawierają wyższą zawartość garbników i są bardziej "długowieczne" niż wina nowoczesne, które z kolei są bardziej owocowe, ale też czuć w nich dębinę i są wcześniej gotowe do spożycia.

Smak i aromat

Młode wina Nebbiolo odznaczają się wysoką kwasowością, a długi czas leżakowania pozwala na złagodzenie smaku trunku. Podczas starzenia nie tracą na gęstości, a stają się niemal aksamitne. Również soczyście jasny, czerwony odcień wina łagodnieje podczas leżakowania.

Aromaty typowe dla szczepu to powidła śliwkowe, wiśnia, jeżyna, czekolada, rodzynki, zioła, anyż, lukrecja, trufle a także kwiaty, róże i fiołki. Beczkowane nabiera aromatów wanilii, dymu i smoły, skóry, cedru i tytoniu.

Jedzenie

Tak intensywny w aromaty i smaki szczep jak Nebbiolo komponuje się z intensywnymi, wyrazistymi i tłustymi daniami. Najlepiej podawać wino w towarzystwie dobrze wypieczonej dziczyzny, wołowiny i z deską twardych serów. Niezawodnie sprawdzi się w połączeniu z kuchnią włoską i mącznymi potrawami jak gniocchi w sosie grzybowym. 

Sprawdź naszą ofertę win

  • Gaja Barbaresco
    1 119,00 zł

    Gaja Barbaresco


    Zobacz
  • Barolo Massolino
    216,00 zł

    Barolo Massolino


    Zobacz
  • Pio Cesare Barbaresco DOCG
    399,00 zł

    Pio Cesare Barbaresco DOCG


    Zobacz
  • Pio Cesare Barolo DOCG
    399,00 zł

    Pio Cesare Barolo DOCG


    Zobacz
  • Pio Cesare Nebbiolo Langhe DOC
    169,00 zł

    Pio Cesare Nebbiolo Langhe DOC


    Zobacz
  • Pio Cesare Il Bricco Barbaresco DOCG
    499,00 zł

    Pio Cesare Il Bricco Barbaresco DOCG


    Zobacz
  • Pio Cesare Ornato Barolo DOCG
    499,00 zł

    Pio Cesare Ornato Barolo DOCG


    Zobacz
  • Rainoldi Nebbiolo Alpi Retiche IGT
    99,00 zł

    Rainoldi Nebbiolo Alpi Retiche IGT


    Zobacz
  • La Spinetta Langhe Nebbiolo

    Normalna cena: 159,00 zł

    Promocja 143,10 zł

    La Spinetta Langhe Nebbiolo


    Zobacz