Do darmowej dostawy brakuje: 250 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Najlepsze wina na grilla

Niewiele istnieje posiłków smaczniejszych od świeżo grillowanego mięsa, ryby i warzyw, zjedzonego w ogrodzie i dopełnionego dobrym winem. Jeśli więc prognoza pogody zapowiada sprzyjające warunki atmosferyczne, odpowiednie do zorganizowania małej posiadówki w ogrodzie, nie ma na co czekać!

Prawda jest jednak taka, że każdy z nas choć raz w życiu uczestniczył w grillowaniu, którego efekty nie były zadowalające, a prawdę mówiąc, były po prostu złe. Dobór odpowiedniego alkoholu do potrawy nie jest skomplikowany, ale należy trzymać się pewnych reguł, by mieć pewność, że smaki zawsze dobrze się ze sobą skomponują i zamiast przeszkadzać sobie nawzajem, będą się uzupełniać.

Z moją pomocą zapomnisz raz na zawsze o dniach, kiedy wołowego burgera popijałeś Chardonnay lub czerwonym, ciepłym winem z plastikowego kubka. Po przeczytaniu tego mini-poradnika będziesz wiedział w jaki sposób sparować ze sobą wino i potrawę, by cieszyć się wyśmienitym smakiem obu. Oczywiście szansa, że do jednej kolacji przygotowanej na grillu, składającej się z kilku dań, kupisz 10 różnych butelek wina, jest naprawdę niewielka. Wtedy z pomocą przychodzą bardziej wszechstronne trunki, które świetnie wypadną zarówno z dobrze doprawionym stekiem jak i delikatnymi warzywami. Wybór wina do potrawy w dużej mierze zależy oczywiście od użytych przypraw i marynaty, ale dla ułatwienia pozwolę sobie nieco przemilczeć ten temat i powrócić z nim w obszerniejszym, bardziej szczegółowym wpisie.  


Istnieją trzy podstawowe zasady, którymi należy się kierować podczas wybierania i serwowania wina na BBQ. Pierwsza: podczas wyboru trunku zawsze kieruj się smakiem potrawy, nie odwrotnie. Jeśli lubisz hojnie przyprawione dania, o wyrazistym smaku, wybieraj czerwone wina o owocowych nutach. Miłośnicy delikatnych, białych mięs powinni raczej stawiać na białe, delikatnie słodkie i orzeźwiające wina. Druga: jeśli na zewnątrz jest powyżej 20⁰C jest całkowicie normalnym i akceptowalnym schłodzenie win czerwonych. Nawet najlepsze z nich ujawniają swój smak i aromat w temperaturze pokojowej, czyli nie wyższej niż 18⁰C. Aż w końcu trzecia: jeśli masz taką możliwość, zrezygnuj z serwowania wina w plastikowych kubkach. W szklanych kieliszkach wino nie tylko lepiej się prezentuje, ale także lepiej smakuje. 

Skoro więc wyszliśmy od ogółu, przejdźmy do szczegółu. Poniżej podaję skróconą i maksymalnie uproszczoną listę dań z grilla sparowaną z odpowiednim do każdego z nich szczepem winorośli. Pamiętajcie, że to tylko szybka „ściąga”, a od niej występuje wiele wyjątków. Pod „ściągą” natomiast przedstawiam kilka wybranych win, które moim zdaniem idealnie sprawdzą się na grillu w ogródku i posmakują także jako samodzielny trunek.



Krótka ściąga

  • Steki – Malbec, Syrah/ Shiraz
  • Burgery – Zindafel, kupaże z Grenache
  • Kiełbaski – Tempranillo, Gamay, Pinot Noir
  • Drób – Chardonnay (z ciepłych rejonów świata)
  • Schab – Valpolicella, Barbara, Riesling i większość różowych, wytrawnych win
  • Łosoś – Pinot Gris, Schilled, Pinot Noir, różowe wina musujące
  • Ser Halloumi – Sauvignon Blanc, Semillon, Assyrtiko
  • Warzywne szaszłyki – Chenin Blanc, Gamay, wina różowe i wytrawne 


Skoro wiecie już mniej-więcej w jaki sposób dobierać wino do potrawy, zapraszam do przejrzenia listy poszczególnych win, które uważam za najlepszych towarzyszy weekendowego BBQ:

Zuccardi Vida Organica Malbec – produkowane w Argentynie w 100% ze szczepu Malbec. Odpowiednie dla miłośników natury, ponieważ owoce do produkcji wina pochodzą z ekologicznych upraw. Jest to wino czerwone, wyraźnie wytrawne, ale nieprzytłaczające. Intensywnie pachnie czarną porzeczką, śliwką i borówką. W smaku jest na tyle delikatne, że z powodzeniem skomponuje się z większością grillowanych potraw. Najlepiej jednak będzie smakować w towarzystwie dobrze wysmażonego steka albo porcji mięsa z dzika z dodatkiem pieprznego sosu. 

Fish Hoek Cinsault Rose – różowe, wytrawne wino o zapachu czerwonych owoców, truskawek, wiśni i malin. W smaku dominują jagody przeplatane pikantnymi przyprawami, mimo tego jest to trunek dość delikatny i świeży. W smaku uwidacznia się egzotyczny charakter RPA, gdzie wino jest produkowane. Świetnie smakuje z soczystym, grillowanym schabem i sałatką z chrupiących warzyw. 

Fish Hoek Chenin Blanc – tworzone ze szczepu Chenin Blanc w oblanym słońcem RPA. Wino białe, wytrawne, z dominującymi aromatami tropikalnych owoców, zarówno w zapachu jak i smaku. Jest to dobry wybór na grill w upalny, letni dzień, kiedy potrzebujemy orzeźwienia. Sprawdzi się w połączeniu z grillowanymi warzywami, od kabaczków, przez grzyby, aż po pomidory i paprykę. Można je łączyć także z rybami z grilla, na przykład mało popularnym karpiem z dodatkiem grubej soli i plasterków cytryny.

Vicente Gandia Con Un Par Sauvignon Blanc – produkowane w Hiszpanii, oddaje jej radosny i swawolny klimat. Wino o zapachu owoców tropikalnych, w tym ananasa i marakui. W smaku wyczuwalne są cytrusy z dominującym grejpfrutem. Na podniebieniu pozostawia delikatnie słodki posmak. Polecam popijać do grillowanego sera Halloumi lub krewetek w słodko-kwaśnej marynacie. Sprawdzi się na damskich posiadówkach spędzonych na plotkowaniu. 

Federico Paternina Banda Azul Cava Rose Brut – cava to naprawdę doskonałe wino musujące, odpowiednie na letnią imprezę w ogrodzie. Tworzone przez ponad stuletnią, hiszpańską winnicę Federico Paternina. Ma piękną, brzoskwiniowo-łososiową barwę i intensywny smak truskawek, poziomek i wiśni. Duża ilość maleńkich bąbelków pobudza apetyt i wprowadza w odświętny nastrój. Trafny wybór na urodziny i inne okazje wymagające celebracji. Idealnie skomponuje się z grillowanym w folii łososiem i kalmarami.

Coto Mayor Rioja Crianza – czerwone wino, tworzone z tradycyjnego, hiszpańskiego szczepu Tempranillo. Pachnie dojrzałymi czereśniami i porzeczkami z delikatną nutą wanilii, którą nabrało dzięki starzeniu w beczce. Ma intensywny, wyraźnie wytrawny smak, który długo po przełknięciu utrzymuje się w przełyku. Odpowiednie do grillowanych kiełbas i krwistych wyrobów mięsnych, jak polska kaszanka i jej hiszpański odpowiednik – morcilla. Dobry wybór na męskie, przepełnione mięsem BBQ.

Purcari Pinot Noir – mołdawskie wino, które zdobyło ponad 40 medali i nagród wyższej rangi na całym świecie. W zapachu dobrze wyczuwalne są fiołki i dojrzałe owoce śliwki, czarnej porzeczki i jagody. W smaku dominują maliny, truskawki, czereśnie i delikatny posmak dębu. Jest to zdecydownie eleganckie wino, odpowiednie na kolację we dwoje lub kameralne, rodzinne przyjęcie. Warto serwować w towarzystwie grillowanego kurczaka, kaczki z żurawiną lub gęsi w miodowej marynacie.

Allendorf Save Water Drink Wine Riesling Dry – niezwykle aromatyczne wino, o charakterystycznym zapachu świeżej trawy, dojrzewających ananasów i soczystych moreli. Smak jest wytrawny, ale w ustach pozostawia delikatny, owocowy posmak. Idealny reprezentant niemieckich win, produkowanych ze szczepu Riesling. To wino jest bardzo wszechstronne, jeśli chodzi o kulinarne dopasowanie. Dobrze wypadnie z większością dań serwowanych z grilla, jednak jego prawdziwe możliwości najlepiej poczuć można w towarzystwie drobiowych szaszłyków, schabu w kremowo-jogurtowej marynacie i z daniami rybnymi.

Ozzi Chardonay – australijskie wino, które zarówno zapachem jak i smakiem oddaje ciepły, radosny klimat kraju, w którym jest produkowane. Zapach zdominowany jest aromatem melona, podbitym orzeźwiającym zapachem cytrusów. W smaku jest idealnie zrównoważone między słodyczą, a cierpkością. Wino idealne do grillowanego drobiu w każdej postaci. Dobrze smakuje także z wiosennymi sałatkami na bazie chrupiących sałat, mozzarelli i kwaskowatych pomidorów.

Ozzi Shiraz – Czerwone, intensywne w smaku, wino doskonałe do kolacji składającej się z grillowanego steka i pieczonych ziemniaków. W zapachu dominują owoce porzeczki i truskawek ze słodką nutą dębu. Smakuje jagodami, borówkami i jeżynami. Na pewno spodoba się mięsożercom!

Robert Mondavi Woodbridge Zindafel – kalifornijskie wino, najlepsze do smakowania wraz z dobrze wysmażonym burgerem. Wyprodukowane w 100 % z wyrazistego w smaku szczepu Zindafel. Pachnie leśnymi owocami, jagodami i poziomkami. Smak zdominowany jest przez jagody i delikatną wanilię. Dobrze sprawdzi się także w połączeniu z żeberkami przyprawionymi ostrą papryczką chilli, pieprzem i kolendrą. 

Bouchard Cotes du Rhone Rouge – francuskie, dość eleganckie wino, wyprodukowane z kupażu trzech szczepów: Syrah, Grenache i Mourvedre. Ma zapach soczystych jeżyn i czereśni z nutą korzennych przypraw. W smaku jest bardzo owocowe i świeże, dzięki starzeniu w beczkach z francuskiego dębu. Skomponuje się z grillowanymi, czerwonymi mięsami, zarówno z klasycznym, wołowym burgerem jak i stekiem wieprzowym. 

Posiadając teraz moją małą „ściągę” i listę win możecie zorganizować naprawdę udanego grilla w ogrodzie! Czas więc sprawdzić pogodę na zbliżający się weekend i zaprosić gości. Przed wybraniem się na zakupy zorientujcie się, jakie dania z grilla preferują Wasi przyjaciele. W ten sposób łatwiej będzie Wam wybrać typ wina, jaki powinniście zaserwować. Jestem przekonana, że niezależnie od ich preferencji, po tej lekturze zrobicie na swoich gościach ogromne wrażenie. Może nawet zdobędziecie tytuł MasterBBQ? 

Sprawdź naszą ofertę win

  • Zuccardi Vida Organica Malbec
    46,00 zł

    Zuccardi Vida Organica Malbec


    Zobacz
  • Purcari Pinot Noir
    48,00 zł

    Purcari Pinot Noir


    Zobacz
  • Bouchard Cotes du Rhone Rouge
    50,00 zł

    Bouchard Cotes du Rhone Rouge


    Zobacz
  • Allendorf Save Water Drink Riesling Dry
    59,90 zł

    Allendorf Save Water Drink Riesling Dry


    Zobacz
  • Coto Mayor Rioja Crianza
    63,00 zł

    Coto Mayor Rioja Crianza


    Zobacz
  • Ozzi Chardonnay

    Normalna cena: 49,00 zł

    Promocja 44,10 zł

    Ozzi Chardonnay


    Zobacz
  • Ozzi Shiraz

    Normalna cena: 49,00 zł

    Promocja 44,91 zł

    Ozzi Shiraz


    Zobacz
  • Fish Hoek Chenin Blanc

    Normalna cena: 29,90 zł

    Promocja 22,43 zł

    Fish Hoek Chenin Blanc


    Zobacz
  • Fish Hoek Cinsault Rose

    Normalna cena: 29,90 zł

    Promocja 23,92 zł

    Fish Hoek Cinsault Rose


    Zobacz
  • Vicente Gandia Con Un Par Sauvignon Blanc
    49,00 zł

    Vicente Gandia Con Un Par Sauvignon Blanc


    Zobacz