- Powrót
- Strona główna
- Blog
- Przepisy kulinarne
- Najlepsze drinki z winem na Halloween
Najlepsze drinki z winem na Halloween
Jeśli planujesz zorganizować w tym roku imprezę Halloweenową lub się na taką wybierasz, nie zapomnij, by przygotować z tej okazji odpowiednich koktajli! Drinki dedykowane Halloween wprowadzą gości w błogi nastrój dzięki zawartości alkoholu i rozbawią kreatywnością w doborze składników.
Zrezygnuj więc z typowych, oklepanych już tradycyjnych przepisów na drinki, które można dostać w każdym pubie i skuś się na nasze propozycje drinków z winem! Wino jest doskonałym alkoholem na Halloween, biorąc pod uwagę, że przecież żadna czarownica, a tym bardziej żaden wampir, nigdy nie delektowali się przesłodzonym drinkiem z wódką, colą i parasolką. Wiadomo, że wszystkie upiory kochają soczyste wino!
Dodatkowo możesz zamówić wszystkie wina, które zostały wymienione w przepisach z rabatem -15%. Wystarczy, że wpiszesz kod DRINK podczas składania zamówienia. Teraz wspaniała zabawa na imprezie Halloween jest gwarantowana!
Martini dla czarownicy
Czarownicom z pewnością najbardziej spodoba się halloweenowa wersja popularnego koktajlu Martini. Do przygotowania potrzebujesz:
- 60 ml wytrawnego wina białego, np. Da Luca Pinot Grigio, którego cytrusowy aromat i mineralny posmak doskonale skomponuje się z…
- 30 ml ginu
- 10 ml syropu grenadyna
- 10 ml syropu z białego bzu
- Halloweenowy cukierek imitujący ludzkie oko
- 1 wykałaczkę
Przygotowanie:
Do shakera wrzuć kilka kości lodu, dodaj wino, gin i syrop z białego bzu i dobrze wyshakuj. Grenadynę wylej na płaski talerzyk. Kieliszek tzw. Martinówkę odwróć do góry nogami i umieść w grenadynie jego rant, tak by po ponownym postawieniu kieliszka na stole grenadyna imitowała spływającą krew. Do kieliszka wlej gotową mieszankę alkoholu (bez lodu) i udekoruj słodkim „ludzkim okiem” nabitym na wykałaczkę.
Tequila Sunset dla przerażającej Dyni i jej kolegi, Stracha na wróble
Każda Dynia i pilnujący jej przerażający Strach na wróble ucieszą się na widok pomarańczowego wina w drinku zwiastującym zachód słońca:
- 50 ml pomarańczowego wina, np. DOR Brut Sparkling, o miodowym aromacie
- 30 ml tequili gold
- 20 ml puree z pieczonej dyni
- 10 ml soku z cytryny
- 30 ml wody gazowanej
- 10 ml syropu grenadyna
- Kandyzowana wiśnia i kilka żelkowych robaków w kolorach czerwieni i pomarańczy
Przygotowanie:
Wino, tequilę, puree z dyni i sok z cytryny dobrze wymieszaj w shakerze wypełnionym lodem. Wysoką szklankę tzw. Koktajlówkę wypełnij do samego brzegu kośćmi lodu, przelej na nie wyshakowany alkohol. Powoli, lejąc po ściance szklanki, dodaj grenadynę, tak by osiadła na dnie. Wierzch drinka udekoruj wiśnią i żelkami-robakami.
Vino Libre dla upiornych Duchów
Duchy uwielbiające nawiedzać spokojne domy przestaną niszczyć Twoje meble, jeśli po przybyciu znajdą przygotowany specjalnie dla nich drink:
- 100 ml białego wina z jadalnym brokatem, np. Fiesta del Fuego Silver, które mieni się i błyszczy jak same duchy;
- 40 ml białego rumu
- 2 cząstki limonki
- 20 ml sprite’a
- Kilka pianek marshmallows
- Czerwony barwnik spożywczy lub syrop grenadyna
Przygotowanie:
Wysoką szklankę typu long wypełnij kośćmi lodu. Nalej pierw wino, następnie rum i sprite. Wyciśnij do środka jedną cząstkę limonki, a drugą posmaruj rant szklanki, by pozostał na nim kwaśny smak owocu. Pianki marshmallows pomaluj za pomocą wykałaczki i barwnika lub syropu w „krwawe” ślady i udekoruj nimi wierz drinka.
Dla spragnionego krwi Wampira i pani Wampirzycy
Aby zapobiec wysysaniu krwi w środku imprezy warto każdego Wampira i Wampirzycę poczęstować prawdziwie krwistym koktajlem:
- 60 ml wina porto, np. Croft Fine Ruby Port z posmakiem słodkich, czerwonych owoców
- 50 ml soku żurawinowego
- 10 ml syropu malinowego
- 10 ml likieru truskawkowego
- Żelkowe wampirze kły
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksuj dokładnie w shakerze z niewielką ilością lodu. Dodaj do dużego, pękatego kieliszka od wina kilka kości lodu i wlej do niego koktajl. Rant kieliszka udekoruj żelkami imitującymi wampirze kły.
Dla głodnych zombie i równie głodnego Frankensteina
Wciąż atakujące zombie i żywiołowy Frankenstein spędzą imprezę w spokoju, jeśli zaserwujesz im pyszne drinki z czymś, czego im najbardziej brakuje – z mózgami!
- 60 ml białego wina o aromacie owoców tropikalnych, np. Ozzi Chardonnay
- 20 ml likieru Blue Curacao
- 40 ml soku pomarańczowego
- 40 ml soku ananasowego
- Żelkowe mózgi i kości
- Plastikowe słomki
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieść w shakerze z dużą ilością lodu i dokładnie wyshakuj. Wysoki kieliszek tzw. Koktajlowy wypełnij kośćmi lodu i przelej na nie gotowy koktajl. Na plastikową słomkę nadziej żelkę w kształcie mózgu i włóż słomkę w środek szklanki. Dookoła ranku kieliszka umieść żelkowe kości.
Sprawdź naszą ofertę win
-
39,90 zł
-
25,90 zł
-
44,90 zł
-
53,00 zł
-
49,00 zł
Powered by Magento 2 Extensions by Mageplaza
- Selekcja najlepszych prezentów dla ukochanej Babci i wspaniałego Dziadka
- Jak powstaje wino?
- 5 najciekawszych trunków na winiarskim rynku
- Zwyczaje sylwestrowe na świecie
- Przegląd najlepszych win musujących na Sylwestra
- Świąteczne zwyczaje na świecie
- Puszysty sernik z białym winem
- 10 najlepszych win na świąteczny stół
- O koszernych trunkach słów kilka
- Najlepsze wina na prezent dla mężczyzny
-
O winie
- - O winie
- - Jak degustować wino
- - Przechowywanie wina...
- - Popularne bąbelki czyli Prosecco!
- - SO2 czyli tlenek siarki w winie
- - Dojrzewanie hiszpańskich win w beczce
- - Akademia wina
- - Wybór najlepszych win na piknik
- - Croft Pink Port
- - Najlepsze wina na grilla
- - Smaczna oferta matrymonialna, czyli o parowaniu wina z jedzeniem
- - Nagrody w świecie winiarskim
- - Dlaczego Polacy kochają Prosecco
- - Winne panaceum na jesienną słotę dla każdego
- - Rozkoszne bąbelki, czyli o winach musujących
- - Zwyczaje na Wszystkich Świętych z krajów winiarskich świata
- - Co się kryje za ceną wina?
- - 10 win poniżej 30 zł, które przypadną Ci do gustu
- - Beaujolais Nouveau, czyli najmłodsze wino świata
- - Czy jest coś lepszego od Prosecco? Tak! Różowe Prosecco!
- - Jak serwować wino?
- - Pomysł na prezent na Święta, czyli najlepsze wina do 100 zł
- - Najlepsze wina na prezent dla kobiety
- - Najlepsze wina na prezent dla mężczyzny
- - O koszernych trunkach słów kilka
- - 10 najlepszych win na świąteczny stół
- - Świąteczne zwyczaje na świecie
- - Przegląd najlepszych win musujących na Sylwestra
- - Zwyczaje sylwestrowe na świecie
- - 5 najciekawszych trunków na winiarskim rynku
- - Jak powstaje wino?
- - Selekcja najlepszych prezentów dla ukochanej Babci i wspaniałego Dziadka
-
Producenci
- - Hacienda Zorita - historia, ekologia i Slow Food rodem z Duero
- - Ruffino - Wielki powrót króla Toskanii!
- - Santa Helena
- - Bernard Magrez
- - Mud House Pinot Noir 2012
- - Quinta da Alorna
- - Familia Zuccardi - Ikona win argentyńskich
- - Château Le Cedre - Cahors Le Cèdre 2011
- - Flagstone - radość zawarta w butelce
- - El Coto De Rioja
- - Viña Maipo - laureat wielu prestiżowych nagród
- - La Stoppa
- - Banrock Station - Z dobrej ziemi dobre wina
- - Bouchard - Historia i tradycja
- - Ferro 13
- - Domane Wachau - wina z charakterem
- - Robert Mondavi - Legenda win kalifornijskich
- - Santa Sofia - Klasyka z Veneto
- - Purcari - Mołdawia w kieliszku
- - Allendorf - Rodzinna tradycja
- - Srebrna Góra – Winnice Ojców Kamedułów
- - Croft pionier Porto.
- - Davidoff - ‘Zest for life’, życie z pasją !
- - Jacquart - Siła Szampanii!
- - Ferrari - włoski prestiż
- - Armenia Wine - Kolebka wina
- - Bisol - Tradycja rodzinna od pokoleń
- - Cavino
- - Cignomoro
- - St Hallet
- - Petaluma
- - Mud House
- - Charles Smith
-
Przepisy kulinarne
- - Szaszłyki z krewetek z szalotką i paprykowym vinaigrette
- - Szparagi w maśle cytrynowym z pistacjami
- - Makaron z grzybami leśnymi
- - Nadziewana pierś z indyka w sosie z Porto
- - Wołowina po burgundzku z pieczonymi ziemniakami
- - Pieczona polędwica wieprzowa z czekoladą
- - Paella
- - Gicz jagnięca z puree ziemniaczanym
- - Pierś z kaczki wraz z czerwoną kapustą
- - Tuńczyk w orientalnym dressingu
- - Polędwica wieprzowa z soczewicą i warzywami.
- - Boczek wieprzowy z pikantnym purée ze słodkich ziemniaków
- - Fajitas z kurczaka
- - Ravioli z ricottą i szpinakiem
- - Transatlantyk 2019
- - Pizza ze szparagami i fetą
- - Sałatka z szynką parmeńską, melonem, pomidorami
- - Tureckie pide z mięsem mielonym i papryką
- - Pizza w kształcie serca
- - Fetuccini w sosie z czterech serów
- - Rustykalna pizza z szynką Serrano
- - Wołowy Strogonow z ryżem i migdałami
- - Jak łączyć wina z kurczakiem
- - Paella z kurczakiem i owocami morza
- - Przepis na idealny stek
- - Jagnięcina po australijsku z miętą i rozmarynem
- - Gorąca czekolada z czerwonym winem
- - Najlepsze drinki z winem na Halloween
- - Gruzińskie chinkali z wołowiną i kolendrą
- - Jak skomponować deskę hiszpańskich tapas
- - Prawdziwie amerykański Hamburger
- - W jaki sposób degustować Beaujolais Nouveau?
- - Tradycyjna ormiańska Dolma
- - Risotto z grzybami leśnymi
- - Kremowy pasztet z wątróbki na białym winie
- - Puszysty sernik z białym winem
-
Kraje winiarskie
- - Argentyna
- - Australia
- - Chile
- - Francja Alzacja
- - Francja Bordeaux
- - Francja Burgundia
- - Francja Dolina Rodanu
- - Francja Szampania
- - Grecja
- - Kalifornia
- - Meksyk
- - Portugalia
- - RPA
- - Włochy
- - Węgry
- - Hiszpania
- - Gruzja
- - Mołdawia
- - Nowa Zelandia
- - Waszyngton
- - Armenia
- - Bułgaria
-
Szczepy
- - Tinta Negra
- - Grillo
- - Catarratto
- - Inzolia
- - Rara Neagra
- - Graciano
- - Tannat
- - Canaiolo
- - Touriga Nacional
- - Tinta Barroca
- - Regent
- - Acolon
- - Agiorgitiko
- - Colorino
- - Touriga Franca
- - Mencia
- - Blauer Zweigelt
- - Gamza
- - Blauburgunder
- - Alicante Bouschet
- - Dolcetto
- - Gamay
- - Mourvedre
- - Saperavi
- - Kadarka
- - Baga
- - Lambrusco
- - Melnik
- - Pamid
- - Ruby Cabernet
- - Malvasia nera
- - Petite Sirah
- - Concord
- - Muscadelle
- - Colombard
- - Trebbiano/Ugni Blanc
- - Auxerrois
- - Fernao Pires
- - Hibernal
- - Harslevelu
- - Cinsault
- - Carignan
- - Montepulciano
- - Barbera
- - Bonarda
- - Bobal
- - Monastrell
- - Petit Verdot
- - Pinot Meunier
- - Tinta Roriz
- - Cabernet Franc
- - Pinot Noir
- - Primitivo
- - Grenache
- - Syrah / Shiraz
- - Merlot
- - Gewürztraminer / Traminer
- - Riesling
- - Sauvignon Blanc
- - Chardonnay
- - Cabernet Sauvignon
- - Viognier
- - Malbec
- - Negroamaro
- - Nero d'Avola
- - Rondinella
- - Molinara
- - Garnacha
- - Corvina Veronese
- - Mataro
- - Muscat
- - Muller Thurgau
- - Fiano
- - Pinot Grigio
- - Pinot Bianco
- - Sylvaner
- - Semillon
- - Grecanico
- - Xarel-lo
- - Gruner Veltiliner
- - Parellada
- - Torrontes
- - Muscat-Ottonel
- - Furmint
- - Aglianico
- - Verdejo
- - Macabeo
- - Viura
- - Zinfandel
- - Tempranillo
- - Sangiovese
- - Nebbiolo
- - Carmenere
- - Pinotage
- - Pinot Gris
- - Chenin Blanc
- - Prosecco / Glera
- Porady sommeliera