Do darmowej dostawy brakuje: 250 zł *
Call Us Zadzwoń:   42 295 02 10   695 14 00 15   696 088 990

Muscat-Ottonel

Współczesne badania DNA wykazały że jest to krzyżówka pomiędzy odmianą chasselas a bliżej niezdefiniowaną odmianą, również należącą do rodziny muscatów (prawdopodobne, że był to muscat de saumur). Odmianę tę wyhodowano w Dolinie Loary około 1852 roku.

Aby wyrównać nieco cieplarniane oczekiwania muscatów, Ottonel preferuje nieco chłodniejsze klimaty środkowej i wschodniej części Europy, np. Alzacji i Austrii (Neusiedlersee), gdzie wykorzystywany jest jako odmiana do win z późnego zbioru. Obiecujące efekty otrzymuje się również w amerykańskim regionie Finger Lakes. Muscat Ottonel ma może najmniej stylową paletę „moscatowych” aromatów, ale potrafi pokazać pazury, szczególnie w winach z późnego zbioru. Na przykład w winach pochodzących z austriackiego Burgenlandu. Odmianę tę uprawiają również Węgrzy mawiając nań muskotaly, uprawy można spotkać również w Rumunii, gdzie nazywany jest tamiioasa ottonel. Ottonel to szczepwydajny, o możliwości bardzo dużej koncentracji cukru, jednak nie cechuje go szczególnie dobra kwasowość. Zbierany jest zazwyczaj w drugiej połowie września. Generalnie daje wina aromatyczne, łatwe w piciu i dość wątłej budowy. Rodzina muscatów mimo niezłych sukcesów odnotowanych tu i ówdzie jest jednak raczej familią dobrego aktorstwa drugoplanowego czyli z powodzeniem wykorzystywana jest głównie w blendach. Nawet niewielki udział aromatycznego muscata poprawia bowiem jakość i styl wina, ekspresję zapachów i owocowości – dlatego dodawany jest w niewielkich ilościach, np. do alzackich gewurtraminerów czy kalifornijskich white zinfandelów. Jest to odmiana oferująca prawdziwie kwiatowo-owocową paletę aromatów. Dojrzewając może je wspaniale rozwijać (np. pojawić się mogą ciekawe akcenty kawy z mlekiem) choć większość win raczej przeznaczona jest do wypicia jako młode i świeże. Wina z niej powstałe powinni koniecznie wypróbowywać początkujący miłośnicy wina, można bowiem na nich świetnie ćwiczyć nos i podniebienie.