Do darmowej dostawy brakuje: 250 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Muscat-Ottonel

Muscat ottonel należy do odmian najbardziej rozpowszechnionej i najstarszej na świecie rodziny Muskatów, wywodzącej się z rejonów Morza Egejskiego.

Ottonel w odróżnieniu od innych, ciepłolubnych szczepów rodziny Muscat woli chłodniejsze rejony wschodniej i środkowej części Europy, np. Alzację i Austrię, gdzie wykorzystywany jest do win późnego zbioru.

Historia

Odmianę tę wyhodowano około roku 1852 w Dolinie Loary. Badania DNA przeprowadzone nad szczepem wykazały, że jest on krzyżówką odmiany Chasselas i bliżej niezidentyfikowaną winoroślą, również należącą do rodziny Muscat, prawdopodobnie Muscat de Saumur. 

Produkcja

Muscat – Ottonel uprawia się i wykorzystuje głównie do produkcji win deserowych z Austrii, Bułgarii, Rumunii, Chorwacji i Serbii. Wykorzystuje się go również w winach wytrawnych z Alzacji i Węgier. Winnice szczepu Ottonel znajdują się także w regionie Finger Lakes w Stanach Zjednoczonych.

Na Węgrzech odmiana znana jest pod nazwą Muscolat, a w Rumunii – Tamiioasa Ottonel.

Smak i aromat

Odmiana używana jest zarówno do wyrobu lekkich win wytrawnych, jak win słodkich, a zwłaszcza wzmacnianych oraz musujących. Muscat – ottonel wykorzystywany jest głównie w blendach, ale z bardzo dobrym rezultatem. Nawet niewielki udział aromatycznego muscata poprawia bowiem jakość i styl wina, ekspresję zapachów i owocowości – dlatego dodawany jest w niewielkich ilościach, np. do alzackich Gewurtraminerów czy kalifornijskich White Zinfandelów.

Jest to odmiana oferująca prawdziwie kwiatowo-owocową paletę aromatów. Dojrzewając może je wspaniale rozwijać (np. pojawić się mogą ciekawe akcenty kawy z mlekiem) choć większość win raczej przeznaczona jest do wypicia jako młode i świeże. Wina z niej powstałe powinni koniecznie wypróbowywać początkujący miłośnicy wina, można bowiem na nich świetnie ćwiczyć nos i podniebienie.

Jedzenie

Wina słodkie lub wzmacniane Muscat – Ottonel najlepiej smakują w pojedynkę, podczas samotnej kontemplacji. Wytrawne wciąż wykazują dużą ilość słodyczy, dlatego najlepiej komponują się z delikatnym drobiem, miękkimi serami i sałatką owocową.