Do darmowej dostawy brakuje: 250 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Muller Thurgau

Odmiana winorośli białej powstałej ze skrzyżowania szczepów Riesling i Modeleine Royale. Wykorzystywana do produkcji win białych na całym świecie: od Niemiec, przez Stany Zjednoczone aż do Japonii włącznie.

Tą nazwą posługują się głównie w Austrii, Niemczech i Luksemburgu. W kantonie Wallis w Szwajcarii znany jest jako Johannisberg, na Słowenii – Rizvanec, a na Węgrzech – Rizlingszilváni. Royale. 

Historia

Odmiana została stworzona przez szwajcarskiego profesora Hermana Mullera z kantonu Turgowia w Instytucie Hodowli Winogron w Geisenheim w roku 1882.Jego celem było stworzenie winorośli, która połączy cechy Riesling – złożoność i intensywność z możliwością wcześniejszego dojrzewania w sezonie. Powstała odmiana nie osiągnęła całkowicie tych dwóch cech, jednak i tak stała się niezwykle popularna w regionach winiarskich na całym świecie.

Ilość upraw szczepu miała gwałtowny spadek zimą 1979 roku, kiedy temperatura w regionach winiarskich Niemiec niespodziewanie spadła do aż -10⁰C. W tak niskiej temperaturze przetrwało niewiele krzewów tej odmiany. Najlepiej poradziła sobie odmiana Riesling, której uprawy przetrwały praktycznie w całości. Tendencja wyższości Riesling nad Muller Thurgau utrzymuje się w Niemczech do dziś.

Na początku uważano, że jest krzyżówka Riesling i Silvaner, stąd z połączenia nazw tych szczepów powstała nazwa szczepu – Rivaner, której używa się w kilku krajach do dziś pomimo oczywistej pomyłki. Najnowsze badania genetyczne dowodzą, że Muller Thurgau jest krzyżówką szczepu Riesling i Modeleine Royale. Zanim jednak badacze uznali to badanie za niepodważalne, wielokrotnie przeprowadzali badania DNA nad szczepem, co i rusz znajdując inne możliwości skrzyżowania szczepu Riesling z nieznanym winogronem.

Uprawy

Łatwa uprawa i stosunkowo małe wymagania to niewątpliwe zalety szczepu, dzięki którym w latach 70. XX wieku stała się najczęściej sadzoną odmianą w Niemczech. Dziś odmiana ta zajmuje aż 14% wszystkich upraw winorośli w kraju. Uprawia się go w 6 regionach. Powszechne jest tam mieszanie Muller Thurgau z niewielkimi ilościami Morio Muscat w celu wzmocnienia jego smaku.

Umiarkowaną popularność szczep zdobył także w Anglii, gdzie krzewy mogą owocować jedynie raz na kilka lat, Czechach, północnych Włoszech, Luksemburgu i Stanach Zjednoczonych. Wina z wykorzystaniem Muller Thurgau produkowane są także w niewielkich ilościach na Słowenii, Węgrzech, w Słowacji, Nowej Zelandii, a nawet Japonii.

Jest to najszerzej uprawiana winorośl z tzw. „nowych odmian”.

Smak i aromat

Oddaje wina lekkie o jasnożółtej barwie i kwiatowym aromacie. Zachowuje niską kwasowość jest więc przyjemne i łatwe w degustacji. Wina Mullet Thurgau powinno się pić młode, z nielicznymi wyjątkami uważa się powszechnie, że starzenie nie nadaje mu lepszych cech. Często wykorzystuje się odmianę do win kupażowych, którym dodaje lekkości. 

Jedzenie

Sprawdzi się jako towarzysz delikatnych dań z ryżu, drobiu lub krewetek. Najlepsze jest jednak jako samodzielny trunek do codziennego smakowania.