- Powrót
- Strona główna
- Blog
- Szczepy
- Monastrell
Monastrell
Posted on 7 paź 2016 |
Posted in Szczepy |
Zanim szczep monastrell odrodził się na dobre pod koniec ubiegłego wieku, potrafił rozprzestrzenić się w kilku zakątkach globu. Zdołał przybrać francuską nazwę mourvèdre, a także doświadczyć prawdziwej eksterminacji na skutek panoszącej się po winogradach Europy plagi filoksery.
Szczep monastrell wrócił jednak na swoje miejsce czyli do winnic, które od wieków są częścią krajobrazu spieczonego słońcem hiszpańskiego Lewantu. Monastrell to endemiczna odmiana środkowej części wybrzeża Morza Śródziemnego w Hiszpanii. Panuje tam klimat idealny dla ciepłolubnych winorośli. Właśnie z południowej Hiszpanii "wyemigrowała" ona do Francji, gdzie doskonale zaadaptowała się w jej południowej części. Jako szczep zwany mourvèdre (słowo to wywodzi od Murviedro, dawnej nazwy miasta Sagunt niedaleko Walencji) stała się kluczową winoroślą w Dolinie Rodanu, Prowansji i Langwedocji. Tak było do momentu gdy plaga filoksery w drugiej połowie XIX wieku przyczyniła się do niemal kompletnego wyniszczenia jej nasadzeń . Monastrell jest odmianą o późnym okresie wegetacyjnym, dotyczy to zarówno jej pączkowania, kwitnięcia, owocowania i dojrzewania. Jest szczepem mało odpornym na choroby i szkodniki (szczególnie mączniaki). Dobrze znosi długotrwałe susze, nie ma dużych wymagań jeśli chodzi o rodzaj podłoża. Daje mało obfite plony. Intensywnie zielone liście są średniej wielkości, z bardzo płytkimi zatoczkami i charakterystycznym meszkiem na spodniej stronie. Grona przybierają z reguły stożkowatą formę, są bardzo zwarte. Owoce, o wyraźnie kulistym kształcie w momencie pełnej dojrzałości mają ciemnogranatowy, prawie czarny kolor. Ich gruba skórka skrywa mięsisty, bezbarwny miąższ. Chociaż szczep ten jest odmianą winorośli uprawianą w wielu hiszpańskich regionach winiarskich, odmianowe wina monastrell wytwarza się prawie wyłącznie w apelacjach Murcji i D.O. Alicante. Powód jest prosty, jedynie tam panuje odpowiednio suchy i gorący klimat pozwalający na optymalne dojrzewanie owoców. Dobre wina monastrell mają oleistą, aksamitną budowę. Posiadają głęboką barwę, w intensywnym bukiecie dominują nuty ciemnych owoców (jeżyn, śliwek) oraz przypraw i ziół (trufli, cynamonu, pieprzu, suszonej papryki, leśnego poszycia). W gorących rocznikach problemem winemakerów może być nadmierny alkohol oraz taniny. Wówczas najlepiej wychodzą wina nadające się do długiego starzenia w beczce, które mogą leżakować w butelce nawet kilkanaście lat. W apelacjach leżących w obrębie hiszpańskiego Lewantu monastrell często kupażowany jest z syrah, cabernet sauvignon lub merlot dając solidne stołowe wina. Wytwarza się z niego również wina różowe i musującą cavę. Wina z monastrell (mourvèdre) uprawianego we Francji lub w regionach winiarskich Nowego Świata charakteryzują większą tanicznością.
Sprawdź naszą ofertę win
-
46,00 zł
-
34,90 zł
-
209,40 zł
188,46 zł
-
49,00 zł
Powered by Magento 2 Extensions by Mageplaza
Ostatnie artykuły
- Selekcja najlepszych prezentów dla ukochanej Babci i wspaniałego Dziadka
- Jak powstaje wino?
- 5 najciekawszych trunków na winiarskim rynku
- Zwyczaje sylwestrowe na świecie
- Przegląd najlepszych win musujących na Sylwestra
- Świąteczne zwyczaje na świecie
- Puszysty sernik z białym winem
- 10 najlepszych win na świąteczny stół
- O koszernych trunkach słów kilka
- Najlepsze wina na prezent dla mężczyzny
Kategorie
-
O winie
- - O winie
- - Jak degustować wino
- - Przechowywanie wina...
- - Popularne bąbelki czyli Prosecco!
- - SO2 czyli tlenek siarki w winie
- - Dojrzewanie hiszpańskich win w beczce
- - Akademia wina
- - Wybór najlepszych win na piknik
- - Croft Pink Port
- - Najlepsze wina na grilla
- - Smaczna oferta matrymonialna, czyli o parowaniu wina z jedzeniem
- - Nagrody w świecie winiarskim
- - Dlaczego Polacy kochają Prosecco
- - Winne panaceum na jesienną słotę dla każdego
- - Rozkoszne bąbelki, czyli o winach musujących
- - Zwyczaje na Wszystkich Świętych z krajów winiarskich świata
- - Co się kryje za ceną wina?
- - 10 win poniżej 30 zł, które przypadną Ci do gustu
- - Beaujolais Nouveau, czyli najmłodsze wino świata
- - Czy jest coś lepszego od Prosecco? Tak! Różowe Prosecco!
- - Jak serwować wino?
- - Pomysł na prezent na Święta, czyli najlepsze wina do 100 zł
- - Najlepsze wina na prezent dla kobiety
- - Najlepsze wina na prezent dla mężczyzny
- - O koszernych trunkach słów kilka
- - 10 najlepszych win na świąteczny stół
- - Świąteczne zwyczaje na świecie
- - Przegląd najlepszych win musujących na Sylwestra
- - Zwyczaje sylwestrowe na świecie
- - 5 najciekawszych trunków na winiarskim rynku
- - Jak powstaje wino?
- - Selekcja najlepszych prezentów dla ukochanej Babci i wspaniałego Dziadka
-
Producenci
- - Hacienda Zorita - historia, ekologia i Slow Food rodem z Duero
- - Ruffino - Wielki powrót króla Toskanii!
- - Santa Helena
- - Bernard Magrez
- - Mud House Pinot Noir 2012
- - Quinta da Alorna
- - Familia Zuccardi - Ikona win argentyńskich
- - Château Le Cedre - Cahors Le Cèdre 2011
- - Flagstone - radość zawarta w butelce
- - El Coto De Rioja
- - Viña Maipo - laureat wielu prestiżowych nagród
- - La Stoppa
- - Banrock Station - Z dobrej ziemi dobre wina
- - Bouchard - Historia i tradycja
- - Ferro 13
- - Domane Wachau - wina z charakterem
- - Robert Mondavi - Legenda win kalifornijskich
- - Santa Sofia - Klasyka z Veneto
- - Purcari - Mołdawia w kieliszku
- - Allendorf - Rodzinna tradycja
- - Srebrna Góra – Winnice Ojców Kamedułów
- - Croft pionier Porto.
- - Davidoff - ‘Zest for life’, życie z pasją !
- - Jacquart - Siła Szampanii!
- - Ferrari - włoski prestiż
- - Armenia Wine - Kolebka wina
- - Bisol - Tradycja rodzinna od pokoleń
- - Cavino
- - Cignomoro
- - St Hallet
- - Petaluma
- - Mud House
- - Charles Smith
-
Przepisy kulinarne
- - Szaszłyki z krewetek z szalotką i paprykowym vinaigrette
- - Szparagi w maśle cytrynowym z pistacjami
- - Makaron z grzybami leśnymi
- - Nadziewana pierś z indyka w sosie z Porto
- - Wołowina po burgundzku z pieczonymi ziemniakami
- - Pieczona polędwica wieprzowa z czekoladą
- - Paella
- - Gicz jagnięca z puree ziemniaczanym
- - Pierś z kaczki wraz z czerwoną kapustą
- - Tuńczyk w orientalnym dressingu
- - Polędwica wieprzowa z soczewicą i warzywami.
- - Boczek wieprzowy z pikantnym purée ze słodkich ziemniaków
- - Fajitas z kurczaka
- - Ravioli z ricottą i szpinakiem
- - Transatlantyk 2019
- - Pizza ze szparagami i fetą
- - Sałatka z szynką parmeńską, melonem, pomidorami
- - Tureckie pide z mięsem mielonym i papryką
- - Pizza w kształcie serca
- - Fetuccini w sosie z czterech serów
- - Rustykalna pizza z szynką Serrano
- - Wołowy Strogonow z ryżem i migdałami
- - Jak łączyć wina z kurczakiem
- - Paella z kurczakiem i owocami morza
- - Przepis na idealny stek
- - Jagnięcina po australijsku z miętą i rozmarynem
- - Gorąca czekolada z czerwonym winem
- - Najlepsze drinki z winem na Halloween
- - Gruzińskie chinkali z wołowiną i kolendrą
- - Jak skomponować deskę hiszpańskich tapas
- - Prawdziwie amerykański Hamburger
- - W jaki sposób degustować Beaujolais Nouveau?
- - Tradycyjna ormiańska Dolma
- - Risotto z grzybami leśnymi
- - Kremowy pasztet z wątróbki na białym winie
- - Puszysty sernik z białym winem
-
Kraje winiarskie
- - Argentyna
- - Australia
- - Chile
- - Francja Alzacja
- - Francja Bordeaux
- - Francja Burgundia
- - Francja Dolina Rodanu
- - Francja Szampania
- - Grecja
- - Kalifornia
- - Meksyk
- - Portugalia
- - RPA
- - Włochy
- - Węgry
- - Hiszpania
- - Gruzja
- - Mołdawia
- - Nowa Zelandia
- - Waszyngton
- - Armenia
- - Bułgaria
-
Szczepy
- - Tinta Negra
- - Grillo
- - Catarratto
- - Inzolia
- - Rara Neagra
- - Graciano
- - Tannat
- - Canaiolo
- - Touriga Nacional
- - Tinta Barroca
- - Regent
- - Acolon
- - Agiorgitiko
- - Colorino
- - Touriga Franca
- - Mencia
- - Blauer Zweigelt
- - Gamza
- - Blauburgunder
- - Alicante Bouschet
- - Dolcetto
- - Gamay
- - Mourvedre
- - Saperavi
- - Kadarka
- - Baga
- - Lambrusco
- - Melnik
- - Pamid
- - Ruby Cabernet
- - Malvasia nera
- - Petite Sirah
- - Concord
- - Muscadelle
- - Colombard
- - Trebbiano/Ugni Blanc
- - Auxerrois
- - Fernao Pires
- - Hibernal
- - Harslevelu
- - Cinsault
- - Carignan
- - Montepulciano
- - Barbera
- - Bonarda
- - Bobal
- - Monastrell
- - Petit Verdot
- - Pinot Meunier
- - Tinta Roriz
- - Cabernet Franc
- - Pinot Noir
- - Primitivo
- - Grenache
- - Syrah / Shiraz
- - Merlot
- - Gewürztraminer / Traminer
- - Riesling
- - Sauvignon Blanc
- - Chardonnay
- - Cabernet Sauvignon
- - Viognier
- - Malbec
- - Negroamaro
- - Nero d'Avola
- - Rondinella
- - Molinara
- - Garnacha
- - Corvina Veronese
- - Mataro
- - Muscat
- - Muller Thurgau
- - Fiano
- - Pinot Grigio
- - Pinot Bianco
- - Sylvaner
- - Semillon
- - Grecanico
- - Xarel-lo
- - Gruner Veltiliner
- - Parellada
- - Torrontes
- - Muscat-Ottonel
- - Furmint
- - Aglianico
- - Verdejo
- - Macabeo
- - Viura
- - Zinfandel
- - Tempranillo
- - Sangiovese
- - Nebbiolo
- - Carmenere
- - Pinotage
- - Pinot Gris
- - Chenin Blanc
- - Prosecco / Glera
- Porady sommeliera