Do darmowej dostawy brakuje: 250 zł *
Call Us Zadzwoń:   42 295 02 10   695 14 00 15   696 088 990

La Stoppa

La Stoppa produkuje wina organiczne, bez domieszek konserwantów. Nazywamy te wina naturalnymi. Są ciekawe, ambitne, niebagatelne. Winnica koncentruje się na hodowli szczepów regionalnych, najlepiej ukazujących możliwości ziemi na której rosną.


La Stoppa to długoletnia posiadłość założona ponad sto lat temu. Położone w regionie Emilia-Romagna w północnej części Włoch winnice rozciągają się wzdłuż doliny Trebbiola, niedaleko rzeki Trebbia w prowincji Piacenza. Teren rozciąga się na powierzchnię ponad 50 hektarów. Pierwszym właścicielem winnicy był zamożny prawnik Gian-Marco Ageno. Zasadzone już krzewy w 1920 roku z powodu filoksery musiały zostać przesadzone.




W 1973 r. nieruchomość została przejęta przez rodzinę Pantaleoni. Ojciec Eleny Pantaleoni całe życie pracował w drukarni do której jeździł na rowerze obok winnicy La Stoppa. Od zawsze jego  marzeniem było kupienie winnicy. Kiedy był w stanie sobie na to pozwolić to marzenie się spełniło. Elena, jego córka rozpoczęła pracę  w  winnicy w 1991 roku. Miała zaledwie 26 lat gdy obieła kierowanie firmą po śmierci ojca. W trakcie pierwszych 20 lat prowadzenia winnicy każdą odmianę  gron sadzili oddzielnie, ale w 1996 roku postanowili wyeliminować wcześnie dojrzewające grona Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Noir, Pinot Gris, Grechetto, gdyż nie są one dobrze dopasowane do klimatu panującego na tym terenie. Zamiast tego skoncentrowali się na sadzeniu Barbera, Bonarda i Malvasia oraz wszystkich lokalnych odmian winogron. Są one sadzone na terenie położonym około 250 metrów od morza, na glebach gliniastych. Większość produkcji składa się z czerwonych win produkowanych ze szczepu Barbera i Bonarda. Winnice uprawiane są metodami ekologicznymi i uzyskały certyfikat Ente Suolo e Salute organu normatywnego. Filozofia nieruchomości polega na tym, że działalność człowieka powinna być prowadzona z zrozumieniem natury tej ziemi i odzwierciedleniem naturalnych przejawów i wyrazów środowiska lokalnego. Poprzez to podejście La Stoppa wytwarza oryginalne i charakterystyczne wina, które są ściśle związane z ich pochodzeniem.


La Stoppa przyjmuje codziennie zwiedzających winnicę gości. Mogą oni spróbować win, jak również skorzystać z oferty eleganckiej restauracji mieszczącej się w winnicy. Dania przygotowywane są według autentycznej tradycji kulinarnej tego rejonu, które mają na celu zaprezentowanie ich najlepszych produktów. W restauracji organizowane są degustacje, spotkania, obiady, kolacje i różnego rodzaju ceremonie. Latem dostępny jest dla gości duży ogród gdzie można cieszyć się krajobrazem wzgórz w urokliwej i eleganckiej atmosferze.

 
W naszej ofercie tego producenta znajdziecie następujące produkty:


Ageno 2011


Wino nazwane od pierwszego właściciela winnicy, adwokata Ageno, który od razu uwierzył w potencjał tego miejsca. Pierwszy wyprodukowany rocznik tego wina był w 2002 roku. W wyniku długiego kontaktu ze skórkami, pestkami i szypułkami zyskuje ono rzeczywiście dość ciemny, herbaciany albo bursztynowy kolor, nierzadko z różowym odcieniem. Posiada także dużo wyższą zawartość związków fenolowych oraz inne spektrum aromatów. Winogrona używane do produkcji tego wina pochodzą z 40 letnich krzewów..


Macchiona 2005


Czerwone Macchiona, kupaż Barbery i Bonardy to jedno z flagowych win La Stoppa, wykonany z winogron zbieranych z 65 letnich krzewów. W ustach kwasowość dojrzałej wiśni i wyraźne garbniki, zaznaczona mineralność, wyczuwalne akcenty rustykalne.


Stoppa 2005


Pierwsza butelka tego wina została wyprodukowana w 1973 roku, a 2005 to ostatni rocznik tego blendu. Właścicielka winnicy Elena zastąpiła szczepy z Bordeaux odmianami Barbera i Bonarda, bardziej tradycyjnymi odmianami regionu.

Barbera Della Stoppa 2009


Barbera jest szczepem który dobrze dojrzewa na tych ciepłych, nasłonecznionych wzgórzach i przemienia się w wino które ukazuje swoje zalety wraz z wiekiem, bo jako młode charakteryzuje się świeżą i żywą kwasowością. Dlatego też Barbera produkowana jest w rocznikach gdy jakość i ilość zbiorów na to pozwala.

Trebbiolo Rosso 2014


Czerwone frizante, kupaż Barbery i Bonardy, pierwsza butelka tego wina została wyprodukowana w 1988 roku. Jest to wersja musujące z La Stoppa wciąż czerwonego wytrawnego Trebbiolo. Nazwa „Trebbiolo” pochodzi od nazwy pobliskiej rzeki i doliny Trebbia.


Malvasia Dolce Frizzante 2016

To słodkie musujące wino ma niską zawartość alkoholu i jest świetnym kompanem do deserów z ciasta francuskiego.

Elena Pantaleoni to inteligentna kobieta z pasją, która ściśle współpracuje z enologiem Giulio Armani. Praca w winnicy zakłada używanie wyłącznie drodży rodzimych, długą macerację na skórkach, siarkę stosuje się w bardzo minimalnych ilościach. Wina leżakowane są slawońskich beczkach Botti i używanych francuskich beczkach, czerwone wina nie są filtrowane przed butelkowaniem. Elena unika jakiejkolwiek klasyfikacji DOC, wybierając scieżkę IGT, ponieważ przepisy regulujące DOC są zbyt szerokie i dyktują warunki używanych winorośli do tworzenia win, metody produkcji, które nie idą w parze z priorytetami rzemieślniczych upraw winorośli i produkcji wina w posiadłości La Stoppa.

Sprawdź naszą ofertę win

  • La Stoppa Ageno
    149,00 zł

    La Stoppa Ageno


    Zobacz
  • La Stoppa Macchiona
    149,00 zł

    La Stoppa Macchiona


    Zobacz
  • La Stoppa Stoppa
    149,00 zł

    La Stoppa Stoppa


    Zobacz
  • La Stoppa Barbera della Stoppa
    119,00 zł

    La Stoppa Barbera della Stoppa


    Zobacz
  • La Stoppa Trebbiolo Rosso
    79,00 zł

    La Stoppa Trebbiolo Rosso


    Zobacz
  • La Stoppa Malvasia Dolce Frizzante
    69,00 zł

    La Stoppa Malvasia Dolce Frizzante


    Zobacz