Free shipping Do darmowej dostawy brakuje: 299 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Jak łączyć wino i ser

Deska serów i butelka wina to połączenie tak oczywiste, że aż trudno uwierzyć, by mogło sprawić jakikolwiek problem. A jednak, gdy weźmiemy pod uwagę ilość rodzajów sera i odmian wina możemy wpaść w nie lada pułapkę – bo jak niby to wszystko ze sobą połączyć, by było nie tylko „odpowiednio”, ale także smacznie, a może wręcz zachwycająco? Do tego przyda się odrobina wiedzy, trochę kreatywności i delikatna podpowiedź specjalistów, którzy nie jeden ser nie jednym winem w życiu popili.

Oczywiście niedoświadczeni smakosze mogą wybrać jedną z dwóch dróg: pójść za radą doświadczonego smakosza lub samemu przeprowadzić eksperymenty łącząc ze sobą różne typy serów z różnymi winami. My proponujemy Wam tę pierwszą opcję z trzech powodów: po pierwsze, jest tańsza (bo nie musicie kupować kilkunastu różnych win i serów, a jedynie kilka, lub nawet po jednej sztuce), po drugie szybsza i łatwiejsza, a po trzecie i najważniejsze, bardziej hedonistyczna! Nie po to ktoś kiedyś „zmarnował” kawałek naprawdę pysznego sera nieodpowiednio dobranym winem, byście Wy popełniali te same błędy! Tak więc, do rzeczy, oto zasady łączenia wina i serów.

Ogólną zasadą łączenia wina i sera jest komponowanie ich na podstawie intensywności smaku i aromatu. W praktyce oznacza to, że intensywny w smaku ser podaje się z intensywnym w smaku winem, a ser o delikatnym smaku z delikatnym w smaku winem. Jest jeszcze druga zasada – zasada kontrastu, według której wino i ser powinny się od siebie różnić, by razem stworzyć mieszankę idealną. Drugi sposób komponowania zaleca się jednak osobom doświadczonym, tzw. koneserom, gdyż wymaga niemałej wiedzy o właściwościach wina i serów. Chodzi bowiem o to, by żaden ze składników nie dominował nad drugim sprawiając, że kubki smakowe w ogóle go nie wyczuwają, a taki balans naprawdę niełatwo uzyskać. Nie ma więc co ukrywać, że zasada pierwsza, czyli zasada podobieństwa, jest dużo łatwiejsza i mniej ryzykowna, ale którą wybierzecie zależy już tylko od Was.






Znanym i często praktykowanym sposobem, a w dodatku takim, który zawsze się udaje, na skomponowanie deski serów i wina jest po prostu wybranie win i serów pochodzących z tego samego regionu, np. z Toskanii. Toskania jest idealnym przykładem ponieważ obfituje zarówno w producentów wina, jak i serów i może okazać się wspaniałym wstępem dla początkujących degustatorów, czyli właśnie dla Was.

Zasady te wydają się być naprawdę proste, oczywiście pod warunkiem, że jesteśmy znawcami wina i sera. Jeśli wiecie, które wina należą do „lekkich” i które sery należą do „intensywnych”, możecie zaprzestać czytania w tym momencie i skierować swoje kroki prosto do sklepu, jeśli jednak czujecie, że przydałoby się więcej konkretów, to poniżej znajdziecie listę popularnych serów wraz z propozycją dopasowanych do nich trunków.

Ser Parmezan, Pecorino, Grana Padano,  – są to intensywne w smaku sery, które w zależności od czasu dojrzewania mogą wywoływać na języku mniej i bardziej „pikantny” efekt. Jeśli chodzi o konsystencję, ta również podpowiada „intensywność” i „dosadność” sera, ponieważ oba są twarde i dość trudne do pokrojenia. Do serów tego typu najlepszym wyborem będzie równie intensywnie w smaku wino, czyli np. z odmiany Cabernet Sauvignon, a idealnym wyborem będzie to starzone w beczce. Spróbujcie połączenia Parmezanu z kieliszkiem wina Robert Mondavi Napa Valley Cabernet Sauvignonrubinowa barwa z połyskującymi refleksami, wyrazisty nos z aromatami jeżyn, czekolady, trufli, cedru i słodkich przypraw korzennych oraz intensywne podniebienie z nutami jeżyn i ziół, podkreślonych mocnymi taninami. W tym połączeniu zarówno smak sera, jak i wina na długo utrzymuje się w ustach przedłużając i potęgując przyjemność z degustacji.

Ser Cheddar, Mimolette, Oscypek – te sery nazywane są „półtwardymi” ze względu na swoją konsystencję, ale równie dobrze mogłyby być nazywane „półintensywnymi” ze względu na swoje walory smakowe. Zarówno Cheddar, jak i Mimolette nie należą do delikatnych serów, z drugiej zaś strony nie są aż tak intensywne w smaku, jak Parmezan. Oscypek natomiast i inne sery wędzone o charakterystycznym aromacie wędzenia także potrzebują wyrazistego w smaku wina, lecz nie takiego, przy którym znikną. Z takimi serami skomponują się wina czerwone o nieco lżejszym charakterze, a także niektóre wina białe – te, które spędziły odpowiednią ilość czasu na leżakowaniu w beczce, by zyskać intensywniejszy smak. Wśród czerwonych win komponujących się z serami półtwardymi warto zwrócić uwagę na Barbi Chianti DOCG, czyli włoską klasykę z Toskanii. Jest to klasyczne Chianti o rubinowej szacie z filetowymi refleksami i unikalnym bukiecie, w którym przeplatają się ze sobą aromaty dojrzałych śliwek i wiśni z nutą fiołków. W ustach jest delikatne, lecz wyraziste, o przyjemnej konsystencji, miękkich taninach i owocowo-mineralnym posmaku.




Ser Gouda, Gruyere, Raclette
– są to najdelikatniejsi przedstawiciele wśród serów „żółtych”, którzy wymagają równie delikatnego towarzystwa – może to być zarówno wino czerwone, jak i białe, ale jeśli czerwone, to półwytrawne, a jeśli białe to z tych bardziej intensywnych. Odpowiednim towarzyszem do Goudy będzie wino Alto Barrica Red Semi Dry, o ciemno-czerwonej barwie, intensywnym aromacie wiśni z akcentem świeżej mięty i delikatnie wytrawnym smaku, idealnie zrównoważonym między naturalną cierpkością a słodyczą. Do Gruyere warto zaserwować wino białe, takie jak Enate "234" Chardonnay. Wino to charakteryzuje się jasno-żółtą barwą z zielonkawymi refleksami, intrygującym bukietem o aromatach jabłek, brzoskwiń, owoców egzotycznych i kopru włoskiego oraz wyrazistym i intensywnym podniebieniem o długim, delikatnie mineralnym zakończeniu.

Ser Camembert, Brie – do serów z białą pleśnią podaje się wina białe i różowe, ponieważ zarówno tego typu sery, jak i wina charakteryzują się lekkim, delikatnym smakiem. Wśród win komponujących się z serami miękkimi jest naprawdę szeroki wybór, najprawdopodobniej stworzenie więc przystawek na bazie miękkich serów i zaserwowanie do nich białego wina będzie najprostszym sposobem do udanej imprezy. My polecamy Casa Pecunia Insight Bianco Toscana IGT, włoskie wino o słomkowej barwie, bukiecie o aromatach owoców tropikalnych i kwiatów akacji oraz eleganckim smaku ze zrównoważoną i orzeźwiającą kwasowością. Brie i białe wino to połączenie idealne na lato!

Sery kozie – przetwory z mleka koziego mają swój specyficzny smak i zapach, który nie każdemu odpowiada. Jednak prawdziwy smakosz potrafi docenić walory kozich serów, a już zwłaszcza, gdy skomponowane są z odpowiednim winem! Najczęstszym towarzystwem do kozich serów są wina odmiany Sauvignon Blanc, ponieważ ich orzeźwiający charakter wspaniale współgra z delikatnym smakiem roladki koziego sera. Przy takim serze warto sięgnąć po Mud House Sauvignon Blanc, wino z Nowej Zelandii o bardzo jasnej, słomkowej barwie i niezwykłym bukiecie. W nosie wyczuwalne są aromaty tropikalnych owoców, marakui, cytrusów i groszku cukrowego. Na podniebieniu ujawniają się akcenty grejpfrutowe oraz niezrównana świeżość i rześkość.

Sery z niebieską pleśnią – komponowanie serów z niebieską pleśnią z winem jest jedynym przypadkiem, w którym zawsze kierujemy się zasadą kontrastu. Połączenie np. Gorgonzoli ze słodkim winem, np. Porto to prawdziwa rozkosz dla podniebienia, która bywa wręcz uzależniająca. Do serów z niebieską pleśnią warto także serwować wina o naturalnie słodkawym smaku i aromacie, jak np. te z odmiany Gewurztraminer. Zachęcamy do spróbowania połączenia Gorgonzoli z Croft Fine Ruby Port, klasycznym Porto o rubinowo-czerwonej barwie, aromacie ciemnych owoców z nutą czekolady i wyraziście słodkim podniebieniu ze świeżymi nutami owoców i otulającym akcentem czekolady.

Pamiętajcie jednak, że nawet najlepiej dobrane połączenie wina i sera na nic się zda, jeśli oba składniki nie zostaną odpowiednio zaserwowane. Odpowiednio, to znaczy, w odpowiedniej temperaturze! Sery powinny zostać wyjęte z lodówki około 1 godzinę przed degustacją – wraz ze zmianą temperatury, zmienia się ich konsystencja, a także intensyfikuje aromat. Będą więc smaczniejsze i lepiej połączą się z pieczywem czy owocami. Wina także obowiązkowo muszą zostać podane w odpowiedniej dla nich temperaturze – wina musujące podajemy schłodzone do temp. 10°C, wina białe i różowe w temp. 12-14°C, a czerwone w temperaturze pokojowej, czyli około 18-19°C.

Sprawdź naszą ofertę win

  • Zuccardi Q Malbec
    109,00 zł

    Zuccardi Q Malbec


    Zobacz
  • Pena Tejo Tinto
    33,50 zł

    Pena Tejo Tinto


    Zobacz
  • Robert Mondavi Napa Valley Cabernet Sauvignon
    229,00 zł

    Robert Mondavi Napa Valley Cabernet Sauvignon


    Zobacz
  • Bouchard Chablis
    119,00 zł

    Bouchard Chablis


    Zobacz
  • Ruffino Libaio Chardonnay
    66,00 zł

    Ruffino Libaio Chardonnay


    Zobacz
  • Purcari Pinot Grigio
    32,99 zł

    Purcari Pinot Grigio


    Zobacz
  • Purcari Cabernet Sauvignon
    32,99 zł

    Purcari Cabernet Sauvignon


    Zobacz
  • Banrock Station Cabernet Sauvignon Shiraz Reserva
    49,90 zł

    Banrock Station Cabernet Sauvignon Shiraz Reserva


    Zobacz
  • Banrock Station Chardonnay
    29,90 zł

    Banrock Station Chardonnay


    Zobacz
  • Michel Lynch Rose
    59,00 zł

    Michel Lynch Rose


    Zobacz
  • Robert Mondavi Fume Blanc Napa Valley
    199,00 zł

    Robert Mondavi Fume Blanc Napa Valley


    Zobacz
  • Vina Maipo Alto Tajamar
    399,00 zł

    Vina Maipo Alto Tajamar


    Zobacz
  • Chateau du Cedre
    119,00 zł

    Chateau du Cedre


    Zobacz
  • Bouchard Pommard
    299,00 zł

    Bouchard Pommard


    Zobacz
  • El Coto Crianza
    58,00 zł

    El Coto Crianza


    Zobacz
  • Mołdawska Dolina Cabernet Sauvignon Semi Dry
    19,90 zł

    Mołdawska Dolina Cabernet Sauvignon Semi Dry


    Zobacz
  • Mud House Sauvignon Blanc
    86,00 zł

    Mud House Sauvignon Blanc


    Zobacz
  • Barbi Chianti DOCG
    69,00 zł

    Barbi Chianti DOCG


    Zobacz
  • Quinta da Alorna Branco
    44,00 zł

    Quinta da Alorna Branco


    Zobacz
  • Mołdawska Dolina Red Dry
    19,90 zł

    Mołdawska Dolina Red Dry


    Zobacz
  • Flagstone Dark Horse Shiraz
    139,00 zł

    Flagstone Dark Horse Shiraz


    Zobacz
  • Casa Pecunia Orvieto Classico
    33,00 zł

    Casa Pecunia Orvieto Classico


    Zobacz
  • Antichello Merlot Venezie IGT
    44,90 zł

    Antichello Merlot Venezie IGT


    Zobacz
  • Thomas Hardy Cabernet Sauvignon
    249,00 zł

    Thomas Hardy Cabernet Sauvignon


    Zobacz
  • Kazbek Peak Pirosmani Red Semi Dry
    31,00 zł

    Kazbek Peak Pirosmani Red Semi Dry


    Zobacz
  • Croft Fine Ruby Port
    56,00 zł

    Croft Fine Ruby Port


    Zobacz
  • St Hallett Butcher’s Cart Shiraz
    119,00 zł

    St Hallett Butcher’s Cart Shiraz


    Zobacz
  • Ozzi Shiraz
    49,00 zł

    Ozzi Shiraz


    Zobacz
  • Kazbek Peak Dry Red Egrisi
    31,00 zł

    Kazbek Peak Dry Red Egrisi


    Zobacz
  • Chateau Corin Cabernet Sauvignon
    19,50 zł

    Chateau Corin Cabernet Sauvignon


    Zobacz
  • Srebrne 'Z Polskiej Winnicy' Cuvee Rouge
    54,00 zł

    Srebrne 'Z Polskiej Winnicy' Cuvee Rouge


    Zobacz
  • Domane Wachau Sauvignon Blanc Terassen Federspiel
    69,00 zł

    Domane Wachau Sauvignon Blanc Terassen Federspiel


    Zobacz
  • Charles Smith Wines

    Normalna cena: 89,00 zł

    Promocja 44,50 zł

    Charles Smith Wines "Eve" Chardonnay


    Zobacz
  • Charles Smith Wines
    95,00 zł

    Charles Smith Wines "The Velvet Devil" Merlot


    Zobacz
  • Espiritu de Chile Intrepido Cabernet Sauvignon Reserva
    37,90 zł

    Espiritu de Chile Intrepido Cabernet Sauvignon Reserva


    Zobacz
  • Espiritu de Chile Viajero Sauvignon Blanc
    27,00 zł

    Espiritu de Chile Viajero Sauvignon Blanc


    Zobacz
  • Robert Mondavi Oakville Cabernet Sauvignon
    337,00 zł

    Robert Mondavi Oakville Cabernet Sauvignon


    Zobacz
  • Gatao Vinho Tinto Bordalesa
    24,50 zł

    Gatao Vinho Tinto Bordalesa


    Zobacz
  • Masi Costasera Amarone della Valpolicella Classico D.O.C.
    271,00 zł

    Masi Costasera Amarone della Valpolicella Classico D.O.C.


    Zobacz
  • Maturo Primitivo Brondello
    38,90 zł

    Maturo Primitivo Brondello


    Zobacz
  • Pepe Nero Rosato
    69,90 zł

    Pepe Nero Rosato


    Zobacz
  • Vecchie Vigne '80' Primitivo di Manduria
    189,90 zł

    Vecchie Vigne '80' Primitivo di Manduria


    Zobacz
  • Alto Barrica Reserva
    37,00 zł

    Alto Barrica Reserva


    Zobacz
  • Maturo Pinot Grigio Brondello
    38,90 zł

    Maturo Pinot Grigio Brondello


    Zobacz
  • Quinta Da Alorna Alvarino Reserva
    77,00 zł

    Quinta Da Alorna Alvarino Reserva


    Zobacz
  • Pontes De Rei Semi Dry Rose
    21,00 zł

    Pontes De Rei Semi Dry Rose


    Zobacz
  • Casa Pecunia Insight Montepulciano d'Abruzzo DOC
    41,00 zł

    Casa Pecunia Insight Montepulciano d'Abruzzo DOC


    Zobacz
  • Casa Pecunia Insight Bianco Toscana IGT
    41,00 zł

    Casa Pecunia Insight Bianco Toscana IGT


    Zobacz
  • Quinta Da Lagoalva Arinto & Chardonnay Reserva
    67,00 zł

    Quinta Da Lagoalva Arinto & Chardonnay Reserva


    Zobacz
  • Enate
    69,00 zł

    Enate "234" Chardonnay


    Zobacz
  • Enate Crianza

    Normalna cena: 66,00 zł

    Promocja 59,40 zł

    Enate Crianza


    Zobacz
  • La Renacida
    99,90 zł

    La Renacida


    Zobacz
  • Bodegas Manzanos 111 Tinto

    Normalna cena: 29,99 zł

    Promocja 24,99 zł

    Bodegas Manzanos 111 Tinto


    Zobacz
  • Domaine Wardy Cabernet Sauvignon 2018
    89,00 zł

    Domaine Wardy Cabernet Sauvignon 2018


    Zobacz
  • Maturo Chianti DOCG Brondello
    38,90 zł

    Maturo Chianti DOCG Brondello


    Zobacz