Do darmowej dostawy brakuje: 250 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Jak łączyć wina z kurczakiem

Niezależnie czy jesteś wielbicielem smażonego kurczaka, czy koneserem zapiekanek, lub może po prostu wierzysz, że pieczony kurczak i dobra butelka wina są idealnymi kompanami podczas niedzielnego lunchu. Tutaj znajdziesz kilka dobrych, początkowych porad jak należy dobrać odpowiednie wino.

Style win rozpatrywane podczas łączenia win z kurczakiem:


• Chardonnay
• Grüner Veltiner
• Vermentino
• Blanc de blancs Champagne
• English sparkling wine
• Pinot Noir
• Hiszpańska Garnacha

Białe wino do kurczaka, a w szczególności Chardonnay o różnych charakterach są zwykle wybierane, ale zasada nie jest tak konkretna jak mogłoby się wydawać. Czerwone lekkie wina z dobrą kwasowością mogą być doskonałą alternatywą, a nawet te z pełniejszym ciałem dobrze współgrają z cięższymi daniami takimi jak zapiekanka.

Podstawowa zasada to nie przygasić smaku mięsa, czy potraw. Wino z bardziej złożoną owocowością i wyczuwalną kwasowością, mogłoby dobrze połączyć się z bogatszymi daniami, ale zbyt taniczna struktura stłumi jego smak.

Pieczony Kurczak




Kurczaka często piecze się z dodatkiem ziół, jak również z czosnkiem, cytryną i masłem. Chardonnay jest tutaj przykładem klasycznego połączenia, ale zastanów się nad wyborem takiego, które ma silniejszą strukturę na przykład z wyraźnymi nutami dębu i dojrzałych owoców.

„Połóż mnie na teksturowanej białej burgundii, takiej jak 2017 Pierre Yves Colin Morey St. Aubin „Le Banc” - mówi Chris Gaither, sommelier i współwłaściciel winiarni Ungrafted w San Francisco.

„Zwłaszcza jeśli kurczak jest pieczony z czosnkiem i ziołami w sosie własnym i wykończony kawałkiem cytryny, pietruszki i soli morskiej. Teraz idę na lunch…”

Pieczony kurczak w cytryną i ziołami może również dobrze uzupełniać się z różowymi winami z Prowansji, takim jak Bandol, lub spróbować austriackiego Grünera Veltlinera z nutą przyprawy - powiedział Matthieu Longuère MS, kierownik ds. Rozwoju wina w Le Cordon Bleu London.

„Z uwagi na kwasowość cytryny, cierpki posmak ziół, oraz czosnek, doskonałe było by połączenie z białym aromatycznym winem, oraz z różowym o pełnym smaku”. – napisał Longuère w poprzednim artykule na temat dopasowywania potraw z kurczaka z winem do dekantacji.
Kwasowość jest Twoim najlepszym przyjacielem przy wszystkich pieczonych daniach, ponieważ wino może pomóc podkreślić ich smak.

Smażony kurczak z Szampanem 



Smażony kurczak od dawna należy do poprawiających nastrój potraw, a nowa fala pojawiających się straganów i restauracji serwujących jednodaniowe posiłki sprawiła, że ta kulinarna sztuka przyciągnęła uwagę ludzi w ciągu ostatniej dekady.

Kiedy chodzi o dopasowanie wina do kurczaka, Chris Gaither myśli poważnie.
„Kto nie lubi pieczonego kurczaka? I kto nie lubi szampana? Jestem wielkim fanem kreolskiego przyprawionego pieczonego kurczaka z dobrym rocznikiem Szampana blanc de blancs jak Diebolt – Vallois 2010.
„Ma świetną teksturę, lekko chudą, ale ogromną różnorodność i nutę kremowości, na finiszu cytrusowy akcent”.
Wina musujące odznaczające się wysoką kwasowością z odpowiednią dawką świeżości nie mogą harmonizować z tłustymi daniami.
Gaither również poleca angielskie musujące wino, wspominając o Gusbourne blanc de blancs 2014 jako szczególnie ulubione. „ Tak czyste i takie dobre!”


Coq au vin i zapiekanka z kurczaka

Kilka rzeczy wzmaga apetyt jak na przykład intensywny zapach zapiekanki z kurczaka unoszący się w całej kuchni. Osoby pijące czerwone wino mogą otworzyć Pinot Noir, a londyński Longuère z Le Cordon Bleu zasugerował, by spróbować czegoś poza Burgundią.

„Gładkie, miękkie taniny, smak czerwonych wiśni, zimny klimat Nowego Świata Pinot Noir byłby idealny – napisał, odnosząc się na nadmorskiego regionu Limari w Chile obszaru, który warto zbadać.

Możesz także spojrzeć na Półwysep Mornington w Australii, Oregonie, Nowej Zelandii lub Kalifornijski okręg Santa Barbara, a to tylko kilka przykładów.
W samej Burgundii możesz znaleźć kilka wartościowych mniej znanych miejsc. Tim Atkin MW, korespondent Decanter Burgundii zasugerował zbadanie Côte Chalonnaise na południu Beaune.

Oczywiście Pinot nie jest jedynym rozwiązaniem pasującym do kurczaka. Ogólnie szukaj owocowych nut z niską zawartością garbników i stosunkowo dobrą kwasowością , aby podkreślić smak lekkich dań.

Wszechstronność kurczaka: Pomyśl o innych smakach 

Wiele zależy od tego w jaki sposób gotujesz i serwujesz mięso, taka jest jego wszechstronność. Na przykład danie z kurczaka z dodatkiem pesto skłania Cię w kierunku cytrusowego Vermentino, które w kontakcie ze skórką ma mocniejsza budowę i pełniejszy smak. Kurczak po tajsku w curry więcej wymaga od dania i świetnie komponuje się z wysoko kwasowym białym winem z odrobiną cukru resztkowego. Idealnym rozwiązaniem jest Riesling.

Longuère zasugerował hiszpańskie Garnacha – we Francji znane jako Grenache – z miejscowości Navarra w południowej Hiszpanii to dobre połączenie z grillowaną piersią z kurczaka bez skóry.
„„Jego dojrzały i soczysty smak jeżyny bawi się dymem z grilla” - napisał.

Podsumowując

Obecnie wydaje się dziwne, że kiedyś kurczak rzadko gościł na stołach, ale masowa produkcja i konsumpcja znacząco wzrosły w ciągu ostatnich 50 lat.  Może być relatywnie tani w produkcji i zyskał miano zdrowszego mięsa z uwagi na korzystny stosunek białek do tłuszczu. Jednak istnieje znacząca różnica w smaku zależna od tego w jaki sposób odbywał się chów ptactwa. Zawsze staraj się skłaniać ku wyższym standardom hodowli i jeśli masz możliwość wybieraj ekologiczne produkty.