- Powrót
- Strona główna
- Blog
- Producenci
- Jacquart - Siła Szampanii!
Jacquart - Siła Szampanii!
Od 1964 r. Jacquart z nieskończoną siłą napędową i zaangażowaniem stawał się jedną z wiodących na świecie marek szampańskich. To wyjątkowy proceder. W końcu nie codziennie, grupa winiarzy decyduje się na stworzenie międzynarodowej marki.
Celem ciężkiej pracy, tych wizjonerskich producentów wina, jest oferowanie miłośnikom szampana marki, która rodzi się w winnicy, a nie w sali konferencyjnej. Zaangażowanie i poświęcenie hodowców, którzy założyli firmę Jacquart pięćdziesiąt lat temu, nadal stanowi kamień węgielny tej firmy, co doskonale obrazuje motto umieszczone na ich Instagramie: „Leave the ordinary - Jesteśmy młodym domem szampańskim zakorzenionym w pasji i ludzkich wartościach, które napędzają naszych plantatorów win. Nasz współczesny styl Champagnes zbliża ludzi do siebie, do tych prostych chwil szczęścia i na specjalne okazje”
Obecnie firma Jacquart stanowi jedno z największych źródeł dostaw winogron w całej Szampanii, obejmujące ponad 7% powierzchni w AOC / apelacji. Tożsamość Domu jest głęboko zakorzeniona w tym regionie, w jego pagórkowatych krajobrazach oraz wioskach położonych nieopodal winnic. Jacquart może pochwalić się obszarem zarówno tak dużym , jak i unikalnym. Dysponują oni winnicą o łącznej powierzchni 2400 ha, która kształtuje wina z charakterystyczną dla nich bardzo współczesną elegancją.
Od ponad 10 lat firma Alliance Champagne Group, która zarządza firmą, angażuje się w zrównoważone uprawianie winorośli, co jest innowacją jeśli chodzi o tereny Szampanii.
Winorośl obdarzona jest szczególną i troskliwą opieką wieloletnich partnerów winiarskich firmy. Każdy z nich pasjonuje się pracą nad winem i podąża za rytmem sezonów szampańskich. Wszyscy działają w glebie, usuwają chwasty i zajmują się nawożeniem w trakcie sezonu: przycinaniem, wiązaniem, pączkowaniem, usuwaniem liści i wreszcie zbieraniem winogron.
W 2011 roku do zespołu Jacquarta, jako jego główny winiarz, dołączyła Floriane Eznack, która w wieku lat 30 po przybyciu do Szampanii, najpierw została asystentem winiarza w Veuve Clicquot a poźniej głównym enologiem Domu Jacquart. To ona uosabia ducha marki i jest odpowiedzialna za produkcję wina. Floriane jest obdarzona wieloma talentami i stanowi znak zmieniających się czasów. Jest młoda jak, jak dom winiarski, dla którego pracuje i z optymizmem patrzy w jego przyszłość.
Champagne JACQUART zajmuje centralne miejsce w „Atelier des Chefs” stowarzyszeniu, które gromadzi wokół siebie producentów winiarskich oraz przede wszystkim kucharzy z całego świata, jak również zajmuje się propagowaniem doboru wina do potraw oraz organizowaniem różnego rodzaju warsztatów kulinarnych w całej Europie
W maju 2018 Champagne Jacquart zgromadził ośmiu influencerów w Atelier des Chefs, aby wziąć udział w doświadczeniu parowania z żywnością i winem. Atmosfera była spokojna i przyjazna, a degustacje prowadzone na wysokim poziomie. Dzięki pomocy profesjonalnego szefa kuchni, uczestnicy mogli przygotować przystawkę i danie główne, a następnie udać się na przyjemny posiłek w towarzystwie Jacquart Mosaïque Champagnes. Spontaniczność spotkania i harmonia między jedzeniem a winami cieszyły wszystkich.
Sprawdź naszą ofertę win
-
239,00 zł
-
229,00 zł
-
356,00 zł
-
229,00 zł
-
799,00 zł
-
Normalna cena: 139,00 zł
Promocja 118,15 zł
Powered by Magento 2 Extensions by Mageplaza
- Selekcja najlepszych prezentów dla ukochanej Babci i wspaniałego Dziadka
- Jak powstaje wino?
- 5 najciekawszych trunków na winiarskim rynku
- Zwyczaje sylwestrowe na świecie
- Przegląd najlepszych win musujących na Sylwestra
- Świąteczne zwyczaje na świecie
- Puszysty sernik z białym winem
- 10 najlepszych win na świąteczny stół
- O koszernych trunkach słów kilka
- Najlepsze wina na prezent dla mężczyzny
-
O winie
- - O winie
- - Jak degustować wino
- - Przechowywanie wina...
- - Popularne bąbelki czyli Prosecco!
- - SO2 czyli tlenek siarki w winie
- - Dojrzewanie hiszpańskich win w beczce
- - Akademia wina
- - Wybór najlepszych win na piknik
- - Croft Pink Port
- - Najlepsze wina na grilla
- - Smaczna oferta matrymonialna, czyli o parowaniu wina z jedzeniem
- - Nagrody w świecie winiarskim
- - Dlaczego Polacy kochają Prosecco
- - Winne panaceum na jesienną słotę dla każdego
- - Rozkoszne bąbelki, czyli o winach musujących
- - Zwyczaje na Wszystkich Świętych z krajów winiarskich świata
- - Co się kryje za ceną wina?
- - 10 win poniżej 30 zł, które przypadną Ci do gustu
- - Beaujolais Nouveau, czyli najmłodsze wino świata
- - Czy jest coś lepszego od Prosecco? Tak! Różowe Prosecco!
- - Jak serwować wino?
- - Pomysł na prezent na Święta, czyli najlepsze wina do 100 zł
- - Najlepsze wina na prezent dla kobiety
- - Najlepsze wina na prezent dla mężczyzny
- - O koszernych trunkach słów kilka
- - 10 najlepszych win na świąteczny stół
- - Świąteczne zwyczaje na świecie
- - Przegląd najlepszych win musujących na Sylwestra
- - Zwyczaje sylwestrowe na świecie
- - 5 najciekawszych trunków na winiarskim rynku
- - Jak powstaje wino?
- - Selekcja najlepszych prezentów dla ukochanej Babci i wspaniałego Dziadka
-
Producenci
- - Hacienda Zorita - historia, ekologia i Slow Food rodem z Duero
- - Ruffino - Wielki powrót króla Toskanii!
- - Santa Helena
- - Bernard Magrez
- - Mud House Pinot Noir 2012
- - Quinta da Alorna
- - Familia Zuccardi - Ikona win argentyńskich
- - Château Le Cedre - Cahors Le Cèdre 2011
- - Flagstone - radość zawarta w butelce
- - El Coto De Rioja
- - Viña Maipo - laureat wielu prestiżowych nagród
- - La Stoppa
- - Banrock Station - Z dobrej ziemi dobre wina
- - Bouchard - Historia i tradycja
- - Ferro 13
- - Domane Wachau - wina z charakterem
- - Robert Mondavi - Legenda win kalifornijskich
- - Santa Sofia - Klasyka z Veneto
- - Purcari - Mołdawia w kieliszku
- - Allendorf - Rodzinna tradycja
- - Srebrna Góra – Winnice Ojców Kamedułów
- - Croft pionier Porto.
- - Davidoff - ‘Zest for life’, życie z pasją !
- - Jacquart - Siła Szampanii!
- - Ferrari - włoski prestiż
- - Armenia Wine - Kolebka wina
- - Bisol - Tradycja rodzinna od pokoleń
- - Cavino
- - Cignomoro
- - St Hallet
- - Petaluma
- - Mud House
- - Charles Smith
-
Przepisy kulinarne
- - Szaszłyki z krewetek z szalotką i paprykowym vinaigrette
- - Szparagi w maśle cytrynowym z pistacjami
- - Makaron z grzybami leśnymi
- - Nadziewana pierś z indyka w sosie z Porto
- - Wołowina po burgundzku z pieczonymi ziemniakami
- - Pieczona polędwica wieprzowa z czekoladą
- - Paella
- - Gicz jagnięca z puree ziemniaczanym
- - Pierś z kaczki wraz z czerwoną kapustą
- - Tuńczyk w orientalnym dressingu
- - Polędwica wieprzowa z soczewicą i warzywami.
- - Boczek wieprzowy z pikantnym purée ze słodkich ziemniaków
- - Fajitas z kurczaka
- - Ravioli z ricottą i szpinakiem
- - Transatlantyk 2019
- - Pizza ze szparagami i fetą
- - Sałatka z szynką parmeńską, melonem, pomidorami
- - Tureckie pide z mięsem mielonym i papryką
- - Pizza w kształcie serca
- - Fetuccini w sosie z czterech serów
- - Rustykalna pizza z szynką Serrano
- - Wołowy Strogonow z ryżem i migdałami
- - Jak łączyć wina z kurczakiem
- - Paella z kurczakiem i owocami morza
- - Przepis na idealny stek
- - Jagnięcina po australijsku z miętą i rozmarynem
- - Gorąca czekolada z czerwonym winem
- - Najlepsze drinki z winem na Halloween
- - Gruzińskie chinkali z wołowiną i kolendrą
- - Jak skomponować deskę hiszpańskich tapas
- - Prawdziwie amerykański Hamburger
- - W jaki sposób degustować Beaujolais Nouveau?
- - Tradycyjna ormiańska Dolma
- - Risotto z grzybami leśnymi
- - Kremowy pasztet z wątróbki na białym winie
- - Puszysty sernik z białym winem
-
Kraje winiarskie
- - Argentyna
- - Australia
- - Chile
- - Francja Alzacja
- - Francja Bordeaux
- - Francja Burgundia
- - Francja Dolina Rodanu
- - Francja Szampania
- - Grecja
- - Kalifornia
- - Meksyk
- - Portugalia
- - RPA
- - Włochy
- - Węgry
- - Hiszpania
- - Gruzja
- - Mołdawia
- - Nowa Zelandia
- - Waszyngton
- - Armenia
- - Bułgaria
-
Szczepy
- - Tinta Negra
- - Grillo
- - Catarratto
- - Inzolia
- - Rara Neagra
- - Graciano
- - Tannat
- - Canaiolo
- - Touriga Nacional
- - Tinta Barroca
- - Regent
- - Acolon
- - Agiorgitiko
- - Colorino
- - Touriga Franca
- - Mencia
- - Blauer Zweigelt
- - Gamza
- - Blauburgunder
- - Alicante Bouschet
- - Dolcetto
- - Gamay
- - Mourvedre
- - Saperavi
- - Kadarka
- - Baga
- - Lambrusco
- - Melnik
- - Pamid
- - Ruby Cabernet
- - Malvasia nera
- - Petite Sirah
- - Concord
- - Muscadelle
- - Colombard
- - Trebbiano/Ugni Blanc
- - Auxerrois
- - Fernao Pires
- - Hibernal
- - Harslevelu
- - Cinsault
- - Carignan
- - Montepulciano
- - Barbera
- - Bonarda
- - Bobal
- - Monastrell
- - Petit Verdot
- - Pinot Meunier
- - Tinta Roriz
- - Cabernet Franc
- - Pinot Noir
- - Primitivo
- - Grenache
- - Syrah / Shiraz
- - Merlot
- - Gewürztraminer / Traminer
- - Riesling
- - Sauvignon Blanc
- - Chardonnay
- - Cabernet Sauvignon
- - Viognier
- - Malbec
- - Negroamaro
- - Nero d'Avola
- - Rondinella
- - Molinara
- - Garnacha
- - Corvina Veronese
- - Mataro
- - Muscat
- - Muller Thurgau
- - Fiano
- - Pinot Grigio
- - Pinot Bianco
- - Sylvaner
- - Semillon
- - Grecanico
- - Xarel-lo
- - Gruner Veltiliner
- - Parellada
- - Torrontes
- - Muscat-Ottonel
- - Furmint
- - Aglianico
- - Verdejo
- - Macabeo
- - Viura
- - Zinfandel
- - Tempranillo
- - Sangiovese
- - Nebbiolo
- - Carmenere
- - Pinotage
- - Pinot Gris
- - Chenin Blanc
- - Prosecco / Glera
- Porady sommeliera