Do darmowej dostawy brakuje: 250 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Grecanico

Grecanino nazywane także Garganega to Włoski szczep białej winorośli, który odgrywa ważną rolę we włoskim winiarstwie, plasując się na 6 miejscu wśród upraw białych i na 11 wśród wszystkich odmian w kraju.

Historia

Najstarsze źródła podają Grecję jako kraj pochodzenia odmiany, jednak dotyczy to raczej skojarzenia stylu wina, a nie kraju jego powstania. Pierwsza zachowana wzmianka o szczepie pochodzi z XIII wieku i znaleźć ją można w dokumentach bolońskiego prawnika i botanika Pietro de Crescenziego. Uważa się, że w okolicach regionu Wenecji Euganejskiej szczep uprawiany był już w okresie renesansu.

Badania DNA wykazały, że jest to ta sama odmiana, co znany na Sycylii szczep Grecanico Bianco oraz nieuprawiany już w Hiszpanii kataloński Malvasia de Manresa.

Z Grecanico powstały inne, istotne, włoskie szczepy: Catarratto Bianco, Marzemina Bianca i Trebbiano Toscano.

Charakterystyka

Grecanino należy do odmian późnych i niezwykle plennych, które należy ograniczać by uzyskać pełny smak owoców. Nie jest to wymagająca odmiana i dodatkowo odporna jest na choroby grzybowe. 

Uprawy

Większość upraw szczepu mieści się w regionie Wenecji Euganejskiej. Garganega jest podstawą odmianą win z apelacji Soave DOC, Soave Superiore DOCG i Gambellara DOC na wschód od jeziora Garda. W innych częściach regionu jest także chętnie uprawiana i wykorzystywana do produkcji win odmianowych i kupażowych kategorii DOC. Grecanico może się także pochwalić odznaczeniem IGT (Indicazione Geografica Tipica).

Na mniejszą skalę szczep uprawiany jest także w Umbrii i na Sycylii, gdzie spotkać go można pod nazwą Grecanico albo Grecanico dorato. Często bywa tam składnikiem wyjątkowego wina wzmacnianego Marsala. 

Pierwsze winnice Grecanico poza Włochami założono w Australii.

Smak i aromat

Odmiana charakteryzująca się słomkowo-złotą barwą oraz cytrusowym aromatem i wyraźnym, migdałowym posmakiem, z którego jest znana. Wina produkowane ze szczepu Grecanino są delikatne w smaku, dlatego preferowane są przez osoby o subtelnym podniebieniu.

Najbardziej znanym winem z wykorzystaniem Grecanico jest Soave, które jest blendem ze szczepem Trebbiano di Soave. Garganega wchodzi także w skład win musujących oraz słodkich, np. Recioto di Soave.

Jedzenie

Najlepiej komponuje się z daniami rybnymi oraz z owocami morza. W winach słodkich i wzmacnianych towarzyszy deserom lodowym i miodowo-migdałowym wypiekom.