Do darmowej dostawy brakuje: 250 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Furmint

Furmint to biały szczep winnej latorośli, pochodzący prawdopodobnie z Węgier i rozpowszechniony w tokajskim regionie winiarskim, gdzie zajmuje blisko 70 % powierzchni winnic. Obok szczepu Harslevel uważany jest za jedną z najlepszych rodzimych odmian węgierskich.

Historia

Przyjmuje się, że Furmint pochodzi z Węgier, ponieważ pierwsze wzmianki o uprawie szczepu w Tokaju znajdujemy w węgierskich źródłach już z 1611 roku. Można napotkać kilka innych hipotez jakoby winorośl Furmint dotarła do Węgier z Włoch, jednak nie znajduje to potwierdzenia w przeprowadzonych badaniach. Badania z 2012 roku wykazały, że szczep ten jest krzyżówką starej winorośli Gouais Blanc, znanej także jako Heunisch Weiß oraz bałkańskiego Alba Imputotato.

Naturalnym potomkiem Furmint jest inna, klasyczna odmiana tokajska – Harslevelu. Winiarze uzyskali z niego także kilka nowych szczepów, przede wszystkim węgierską odmianę Zeta czyli Oremus. Poza tym enolodzy wyróżnili cztery, typowe warianty Furmint o tym samym kodzie genetycznym, ale różnej charakterystyce.

Uprawy

Węgry

Furmint jest powszechnie kojarzony z winami tokajskimi, gdzie zajmuje około 70 % wszystkich upraw winorośli. Poza Tokajem uprawiany jest także w regionie Peczu oraz stanowi podstawową odmianę w Somlo. Często występuje w winach kupażowych z odmianą Harslevel.

Austria

Szczep uprawiany jest w Austrii na niewielką skalę i znany jest pod nazwą Mosel. Niewielkie winnice znajdują się w Burgenlandzie i w okolicach Jeziora Nezyderskiego. Produkowane są tam wina wytrawne, dość pełne i dobrze zbudowane w smaku. Przypuszcza się, że w przyszłości Austria poszerzy ilość winnic szczepu Furmint.

Inne kraje

Furmint uprawia się także po Słowackiej stronie tokajskich wzgórz. Styl tych win jest nieco bardziej stonowany od ich węgierskiej wersji. W Słowenii szczep znany jest pod nazwą Sipon i jest ważną odmianą w regionie Padravina, gdzie tworzą z niego zarówno wina wytrawne jak i słodkie. W nadbrzeżnej części Chorwacji nazywa się go Posip albo Moslavac i produkuje się z niego wina kupażowe, wieloodmianowe. 

Znany jest także w Australii, gdzie raczej bywa niechętnie widziany w winach oraz w R.P.A., gdzie na niewielką skalę produkuje się z niego wina w tokajskim stylu. 

Smak i aromat

Owoce szczepu Furmint cechują się wysoką kwasowością, wyróżniają się charakterystycznym, wyrazistym aromatem, a wina z niego stworzone nadają się do starzenia. W produkcji przeważają wina słodkie, typu Tokaj Aszu. Coraz częściej wytwarzane wytrawne wina tokajskie z Furmint są aromatyczne i bogate w nuty mineralne i cytrusowe, produkowane na wzór win z Chardonnay. Najbardziej wyróżniającymi się aromatami szczepu są cytrusy, brzoskwinia, morela, jabłko i gruszka. 

Jedzenie

Wytrawny Furmint łączy się z rybami, pieczonym drobiem i delikatnie pikantnymi potrawami, doskonale sprawdzi się więc jako towarzysz słodko-pikantnej kuchni azjatyckiej. Wersja słodka komponuje się z deserami, lodami, foie gras i serami z niebieską pleśnią. Przed degustacją należy pamiętać o dobrym schłodzeniu trunku. 

Austria

Sprawdź naszą ofertę win

  • Beres Tokaji Furmint Szaraz
    77,00 zł

    Beres Tokaji Furmint Szaraz


    Zobacz
  • Beres Tokaji Magita Cuvee
    63,00 zł

    Beres Tokaji Magita Cuvee


    Zobacz