Do darmowej dostawy brakuje: 250 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Fetuccini w sosie z czterech serów

Przepis na Fetuccini w sosie z czterech serów




Składniki:


Ciasto

  • 200-230 g mąki (najlepiej typu 0)
  • 70 g semoliny
  • 3 jajka
  • 15 ml oliwy z oliwek


Sos

  • 600 ml śmietany
  • 110 g sera Parmezan
  • 80 g sera Roquefort
  • 60 g sera Gruyere
  • 80 g sera koziego
  • sól
  • pieprz


Duszone grzyby

  • 200 g białych pieczarek
  • 200 g brązowych pieczarek 
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • Pieprz
  • Sól


Przygotowanie:



  1. Na płaskiej powierzchni rozsyp mąkę i semoolinę tak aby utworzyć wulkan. Do środka dodaj jajka oraz sól.
  2. Wymieszaj wszystko aż uzyskasz jednolitą masę. Wstaw ciasto do miski, przykryj folią i odstaw na 15 minut. 
  3. Rozwałkuj ciasto tak aby można było wyciąć z niego makaron w maszynce. 
  4. Potnij na kawałki o szerokości 2mm.
  5. Gotój makaron we wrzącej, osolonej wodzie około 2-3 minuty.
  6. Po ugotowaniu od razu przerzuć makaron do patelni ze zrobiony pieczarkami w międzyczasie
  7. Wlej do garnka śmietanę i podgrzej ją.
  8. Dodaj ser, uważając aby nie przypalić smietany albo sera. Dodaj sól i pieprz. 
  9. Podgrzej patelnie, dodaj oliwę oraz przyprawy. Podsmaż grzyby.
  10. Dodaj sos oraz pieczarki do makaronu. Możesz przyprawić ewentualnie szczypiorkiem dla ozdoby. 






Poniżej wina, które rekomendujemy do tej potrawy:

Sprawdź naszą ofertę win

  • Vina Maipo Carmenere

    Normalna cena: 29,00 zł

    Promocja 26,10 zł

    Vina Maipo Carmenere


    Zobacz
  • Vina Maipo Vitral Carmenere Reserva
    44,00 zł

    Vina Maipo Vitral Carmenere Reserva


    Zobacz
  • Espiritu de Chile Viajero Carmenere
    27,00 zł

    Espiritu de Chile Viajero Carmenere


    Zobacz