Familia Zuccardi - Ikona win argentyńskich
Winiarnia Familia Zuccardi została założona w roku 1963 przez inżyniera Alberto Zuccardiego. Jego winiarska historia rozpoczęła się od założenia kilku hektarowej winnicy, w której zainstalował i eksperymentował z własnoręcznie skonstruowanym, innowatorskim systemem nawadniającym. Opierał się on na kalifornijskich systemach, jednak był bardziej dopasowany do wymagających, piaszczystych i żwirowo-kamienistych gleb Argentyny.
Pod kilkudziesięcioletnim kierownictwem założyciela winnica rozrastała się i stawała się coraz bardziej nowoczesna i bardziej dopasowana do klimatu gorącej Argentyny. Następnie Familia Zuccardi została przekazana jego synowi – Jose Alberto Zuccardiemu. Jose wyróżniał się determinacją i ciągłym pragnieniem doskonalenia, co znalazło swoje odzwierciedlenie w wypuszczanych każdego roku na winiarski rynek wspaniałych win. Po latach, kiedy produkty Zuccardich osiągnęły oczekiwaną przez kierownika Jose doskonałość, firma przeszła w ręce kolejnego, 3-ciego już pokolenia rodziny. Dziś na czele Familia Zuccardi stoi wnuk założyciela, Sebastian Zuccardi, który jak sam mówi, nie szuka już win doskonałych, a takich, które wyrażają miejsce swojego pochodzenia.
Sebastian Zuccardi przewodzi młodemu zespołowi winiarzy i enologów, który odpowiada za produkcję win o najwyższych standardach jakości w podregionie Uco Valley. Sam chętnie pracuje zarówno w winncach, jak i winiarni, dzięki czemu sprawuje kontrolę nad każdym procesem powstawania wina.
Z inicjatywy Sebastiana Familia Zuccardi nie zajmuje się jedynie produkcją wina, ale także osobnym, niezwykłym projektem. Od 2008 roku Zuccardi prowadzi projekt w obszarze badań i rozwoju, poświęcony analizie terroir i różnych, zmiennych czynników wpływających na finalną jakość wina. Powstał on w celu zachowania wszystkich, specyficznych cech i różnorodności trunków, pochodzących z różnych regionów i winnic, zwłaszcza, że każda z 6 posiadanych przez firmę winnic charakteryzuje się innymi właściwościami gleby, mikroklimatem, i wysokością położenia.
Również z tego powodu – chęci wiernego odtworzenia terroir w winach – bardzo istotne było dla firmy stworzenie odpowiednich kadzi, które umożliwiły by przeprowadzenie winifikacji przy najmniejszej, możliwej ingerencji i w sposób jak najbardziej zrównoważony. W ten sposób w roku 2013 rozpoczęto całkowitą przebudowę winiarni, a zwłaszcza jej piwnicy. Od roku 2016 winiarnia mieści się w budynku skonstruowanym w całości jedynie z naturalnych elementów, lokalnych kamieni i betonu. Do produkcji wina wykorzystywane są tylko naczynia betonowe, bez żywicy epoksydowej, uformowane w kształt stożka i amfory. Betonowe kadzie do produkcji wina są wynikiem wieloletnich eksperymentów, które finalnie są w stanie oddać całkowitą naturalność winifikowanych wewnątrz trunków. Całość, budynek, piwnica i winiarnia mają stanowić hołd dla gór, pomiędzy którymi się znajdują, inspirowany zarówno klimatem jak i glebą regionu Mendoza.
Śmiałe, innowatorskie posunięcia dzisiejszego kierownika winiarni, Sebastiana Zuccardiego, zdają się przynosić wspaniałe efekty. Każda z linii winiarskich wypuszczona pod nazwiskiem Zuccardi zachwyca i namawia do sięgnięcia po kolejną butelkę. Nie bez powodu wina wydawane są pod nazwami „Q” jak „quality” lub „Icon” czyli Ikony. Dzięki bogatej strukturze, wyjątkowości smaków i aromatów i elegancji w pełni zasługują na noszenie takich nazw. Wielu znawców przyznaje, że win Zuccardiego nie trzeba omawiać, ponieważ one same przemawiają za siebie.
Sebastian Zuccardi został wymieniony przez znawcę win Tima Atkinsa, w rankingu opublikowanym w prestiżowym, winiarskim magazynie Decanter, na liście najlepszych winiarzy Ameryki Południowej. Natomiast sama winiarnia Familia Zuccardi przez dwa lata z rzędu została wybrana Najlepszą winiarnią w Ameryce Południowej oraz Najlepszą winiarnią na świecie!
Konkurs prowadzony jest przez International Wine Challenge, w którego skład wchodzą sommelierzy i korespondenci luksusowych podróży z całego świata. Udział w nim bierze ponad 1500 winiarni na całym świecie, a do finału wchodzi jedynie 50 winiarni, z pośród których wybierani są zwycięzcy. Podczas wyboru brane są pod uwagę kryteria takie jak: gastronomia, zwiedzanie, atmosfera, personel, krajobraz, cena, reputacja i dostępność, czyli wszystko to, co sprawia, że odwiedzający czują się w pełni usatysfakcjonowani.
Jeśli czujecie się zainteresowani, winiarnię można zwiedzić za uprzednim dokonaniem rezerwacji, a także można zjeść posiłek w ich wielokrotnie nagradzanej restauracji „Piedra Infinita”. Zwiedzanie winnicy możliwe jest przez 7 dni w tygodniu, natomiast kolacja w restauracji wydawana jest od środy do niedzieli.
Sprawdź naszą ofertę win
-
109,00 zł
-
109,00 zł
-
109,00 zł
-
46,00 zł
-
46,00 zł
-
69,00 zł
-
199,00 zł
-
39,90 zł
-
39,90 zł
-
39,90 zł
-
Normalna cena: 189,00 zł
Promocja 134,19 zł
-
199,00 zł
-
369,00 zł
-
539,00 zł
-
199,00 zł
-
246,00 zł
221,40 zł
-
448,00 zł
403,20 zł
-
69,00 zł
-
79,00 zł