Do darmowej dostawy brakuje: 250 zł *
Call Us Zadzwoń:   42 295 02 10   695 14 00 15   696 088 990

Fajitas z kurczaka

Przepis na fajitas z kurczaka



Składniki:

  • 8 pełnoziarnistych tortilli 
  • 3-4 piersi z kurczaka pokrojone w plasterki
  • 2 zielone papryki
  • 2 czerwone papryki
  • 2 żółte papryki
  • 1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki
  • przyprawa typu Merquén (opcjonalnie)
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 łyżki stołowe posiekanej kolędry
  • 2 łyżki stołowe soku z cytryny
  • 2 łyżki stołowe sosu Worcestershire
  • Oliwa z oliwek
  • Tymianek
  • Oregano
  • Sól
  • Pieprz


Przygotowanie:

  1. Zamarynuj kurczaka minimum 30 minut ( tym dłużej tym lepiej) w sosie Worcestershire zmieszanym z kilkoma korplami cytryny i tymianku.
  2. Podgrzej oliwe z oliwek na patelni (bardzo cienka warstwa oliwy, jeśli masz możliwość to spryskaj patelnie oliwą).

  3. Potnij cebulę w długie, wąskie słupki. Tak samo zrób z papryką.

  4. Wszystko wraz z czosnkiem i przyprawą marquen wczuć na patelnię. Gdy cebula się zeszkli dodaj sok z cytryny. Następnie zmniejsz temperaturę i pozwól wyparować cieczy przez około minutę.

  5. Na patelni albo grilu piecz kurczaka przez około 4,5 minut z każdej strony. Gdy już będzie dobrze upieczony usuń go z ognia. 

  6. Podgrzej tortille na patelni i dodaj smażoną paprykę i kurczaka.Można podawać wraz salsą pomidorową, guacamole, bitą śmietaną oraz papryczkami Jalapenos. 




Poniżej wina, które rekomendujemy do tej potrawy:

Sprawdź naszą ofertę win

  • Bernard Magrez Oustric Merlot
    36,90 zł

    Bernard Magrez Oustric Merlot


    Zobacz
  • Flagstone Poetry Merlot
    26,00 zł

    Flagstone Poetry Merlot


    Zobacz
  • Antichello Merlot Venezie IGT
    37,00 zł

    Antichello Merlot Venezie IGT


    Zobacz
  • Vina Maipo Classic Syrah & Cabernet Sauvignon
    23,90 zł

    Vina Maipo Classic Syrah & Cabernet Sauvignon


    Zobacz