Sklep przeznaczony dla osób pełnoletnich. Musisz mieć minimum 18 lat.
Czy jesteś osobą pełnoletnią?
×
Domane Wachau - wina z charakterem

Domane Wachau - wina z charakterem

Ten niewielki obszar jest jednym z najbardziej znanych i cenionych regionów winiarskich Austrii. Najlepsze wina pochodzą z upraw na stromych, tarasowych zboczach. Region ten ma też własną klasyfikację win:

 

 

 

  • Steinfeder – nazwa odnosi się do stipa pennata, trawy piórkowej. Wina są lekkie, zwiewne, szczupłe i kwasowe, głównie z cytrusowym charakterem, do 11,5 proc. alkoholu;
  • Federspiel – występuje najczęściej. To wina zbudowane mocniej niż Steinfeder; mają między 11,5 a 12,5 proc. alkoholu. W dalszym ciągu są cytrusowe, ale owoc jest dojrzalszy, z jabłkiem, gruszką, melonem. Nazwa „Federspiel” oznacza „sokoła”, związane jest to z regionalną tradycją polowań właśnie z tym zwierzęciem;
  • Smaragd – musi mieć powyżej 12 proc. alkoholu, często ma go nawet 15 proc. Nazwa oznacza „szmaragd” i odnosi się do zielonych jaszczurek, wygrzewających się w słońcu na stromych tarasach winnic. Są to wina z późno zbieranych gron, potężne, kremowe, czasami z tropikalnym owocem, np. ananasem. Potrzebują więcej czasu w butelce, by pokazać swoją złożoność. Ich długowieczność jest legendarna – 20 lat nie stanowi żadnego problemu.

 

 

Czynnikiem znacząco wpływającym na jakość win jest korzystny miejscowy klimat. Na tereny uprawowe wtłaczane są latem i jesienią, poprzez wąską dolinę Dunaju masy ciepłego powietrza z wschodu, a układające się wzdłuż rzeki wzniesienia hamują napływ chłodnego powietrza z północy czy zachodu.

Jednym z największych producentów win w Austrii jest znajdująca się właśnie na terenie doliny winiarnia Domäne Wachau. W sezonie turystycznym (od maja do listopada) praktycznie w każdym miasteczku organizowane są tu liczne imprezy oraz festiwale wina.

Domäne Wachau współpracują z 250 rodzinami, od których skupują winogrona. Nie każde winogrono jest jednak z miejsca przyjmowane. Przez cały rok wszystkie winnice, z którymi współpracuje Domäne Wachau są monitorowane i przyznawane są im punkty za odpowiednie traktowanie winorośli. Oczywiście później przyjmowane są tylko winogrona, od tych rodzin, które spełniły określone kryteria jakości. Ciekawy jest również proces współpracy przy zwożeniu winogron - każda rodzina ma wyznaczona datę i godzinę, kiedy ma pojawić się ze swoimi zbiorami. Spóźnienie może skutkować, że winogrona nie zostaną skupione. Wszystko po to, aby później można było pracować z jak najbardziej świeżymi owocami

 

Najbardziej popularnymi odmianami jest Grüner Veltiner i Riesling.

 

W Austrii Grüner Veltliner jest najważniejszą odmianą winogron, należy do niej co trzeci rosnący w kraju krzew, a łączna powierzchnia winnic sięga 20 tys. ha.  W chłodnym, austriackim klimacie powstają wina o wysokiej kwasowości i cytrusowym profilu. W zależności od regionu, parceli, rocznika i winiarza Grüner pokazuje cytrynę, limonkę, grapefruita, jabłko, gruszkę, melona, pomelo, ananasa, brzoskwinię, nektarynkę. Potrafi być też trochę trawiasty lub roślinny z np. z kwiatem kopru, fenkułem. Charakterystycznymi cechami są również kremowa struktura, lekka gorzkość porównywana do oleju pestkowego; wreszcie przyprawowa końcówka z białym pieprzem przyjemnie spinającym całość.

Austriacki Riesling jest natomiast gęsty, otulający podniebienie, łączy w sobie bardzo wyrazisty smak z apetycznie kuszącym aromatem. Znakiem rozpoznawczym  jest długi finisz, zawierający szczyptę białego pieprzu. Najlepiej rozwija się w chłodnym klimacie i na przepuszczalnej granitowej i mikowej glebie doliny Wachau.

 

 

Domäne Wachau produkuje rocznie około 2.5 milona butelek, z czego połowa zostaje w kraju, a druga połowa jest eksportowana. Nowe standardy gwarancji jakości uplasowały Domäne Wachau w dziesiątce najlepszych producentów białego wina w Austrii.