- Powrót
- Strona główna
- Blog
- O winie
- Czy jest coś lepszego od Prosecco? Tak! Różowe Prosecco!
Czy jest coś lepszego od Prosecco? Tak! Różowe Prosecco!
Dlaczego Prosecco?
Za sukcesem Prosecco kryje się jednak wiele różnych czynników, które połączywszy razem przestają zadziwiać zdobytą popularnością. Przede wszystkim ten typ wina musującego wyróżnia się wyjątkowo rześkim bukietem i orzeźwiającym smakiem, a tego właśnie poszukują w trunkach nowocześni konsumenci. Wino to, w odróżnieniu od Szampanów czy hiszpańskiej Cavy, pozbawione jest charakterystycznego drożdżowego aromatu, który powstawał podczas długiego i skomplikowanego procesu produkcji i leżakowania zwanego Metodą Klasyczną. W odróżnieniu, produkowane za pomocą Metody Charmata Prosecco po pierwsze pozostaje lekkie i orzeźwiające, a po drugie czas jaki potrzebuje od zbiorów do zabutelkowania jest zdecydowanie krótszy. Dla przybliżenia: Szampan wymaga co najmniej (podkreślamy, co najmniej!) 3 miesięcy leżakowania, natomiast Prosecco – trzech tygodni. Od czasu, jaki winiarz musi poświęcić na produkcję wina oczywiście zależy finalna cena butelki trunku. Więc i tutaj wszystko sprzyja Prosecco, ponieważ gotowość wystawienia na rynek znakomitego musującego wina po zaledwie kilku tygodniach oznacza mniej czasu i energii poświęconej na doskonalenie bąbelków. Dzięki temu naprawdę dobre Prosecco można dostać za 30 zł, a takie za 60 zł jest wręcz wyśmienite. Nic więc w tym dziwnego, że smaczne, orzeźwiające wino w niskiej cenie zawojowało winiarski rynek.
Chroniona nazwa pochodzenia
Jak to zazwyczaj bywa, kiedy produkt staje się niesłychanie popularny, a podaż rośnie dosłownie z minuty na minutę, zawsze znajdą się tacy, którzy spróbują się na tym wzbogacić za pomocą podstępu. Tak też było w przypadku Prosecco, w momencie, gdy osiągnęło ono już duży rozgłos, lecz włoski rząd nie zdążył jeszcze uregulować prawnie wymogów, co do jego produkcji. Znalazły się wtedy na rynku wina podpisane jako „Prosecco”, które ani nie były produkowane w odpowiednim regionie Włoch, ani nawet z odpowiedniego szczepu. Dlatego, gdy tylko nastała odpowiednia chwila Włosi utworzyli osobną apelację dla wina musującego – Prosecco DOC lub DOCG, które może być produkowane jedynie z lokalnego szczepu Glera (w przeszłości nazywanego również Prosecco) i jedynie w regionie Veneto. Dziś więc wino, region, jak i szczep są objęte „chronioną nazwą pochodzenia” i nie sposób, na szczęście, natknąć się na „podróbkę”.
Świat widziany przez różowe… bąbelki w Prosecco
Wierzcie lub nie, ale winiarski rynek zawsze stara się wyjść konsumentowi naprzeciw. Z tego względu receptury win, ich rodzaje i sposób dystrybucji nieustannie się zmienia. Nie inaczej jest w przypadku Prosecco. Kiedy już wiadomo było, że Prosecco stało się światowym numerem jeden wśród win musujących, postanowiono pójść o krok dalej i oddać w ręce miłośników winnych bąbelków coś jeszcze lepszego. Coś lepszego? – zastanawiacie się pewnie – Ale czy to jest w ogóle możliwe? Otóż tak!
Włoskie Ministerstwo Żywności oficjalnie zaaprobowało powstanie na terenie swojego kraju nowej apelacji Denominazione di Origine Prosecco Rosé, czyli w prostych słowach mówiąc, oficjalnie zezwolono na produkcję uwielbianego na całym świecie Prosecco, ale w wersji pink. Aż trudno sobie wyobrazić, że może istnieć coś tak doskonałego, jak różowe Prosecco. Nowa wersja Prosecco ma powstawać dzięki kupażowaniu podstawowej odmiany wykorzystywanej do produkcji tego wina – Glery oraz Pinot Nero (znane także jako Pinot Noir), szczepu równie popularnego we Włoszech.
Casa Pecunia Prosecco Rose
Czujemy się naprawdę dumni mogąc powiedzieć, że stajemy się częścią tej wyjątkowej w historii wina chwili, jako jedni z pierwszych, którzy posiadają w swojej ofercie Prosecco Rose, produkowane przez Casa Pecunia. Casa Pecunia to włoska marka winiarska, która wykorzystuje tradycyjne receptury i techniki winiarskie w połączeniu z najnowszą technologią produkcji. Dzięki temu trunki, które skrywają się pod jej etykietami są doskonałej jakości i równocześnie oddają prawdziwy włoski charakter i smak najlepszych winogron uprawianych pod gorącym włoskim słońcem.
Casa Pecunia Prosecco Rose to wino o urzekającej barwie przypominającej różową naturalną perłę. Bukiet wina jest równie orzeźwiający, co w przypadku białej wersji, lecz wzbogacony dodatkowo przyjemnym aromatem świeżych truskawek. Podniebienie pieszczą tysiące malutkich perlistych bąbelków o trwałym musowaniu i lekki smak z orzeźwiającą nutą.
Chodź, pomaluj mój świat na różowo
Tak wyjątkowe wino, jak różowe Prosecco doskonale wpisze się w styl i okoliczności wyjątkowych momentów w życiu – ślub, wesele, wieczór panieński, urodziny, świętowanie zdania egzaminu czy Sylwester. Z drugiej strony zaś nieoficjalny charakter Prosecco sprzyja również smakowaniu podczas weekendowych spotkań w gronie znajomych lub radosnemu sączeniu kieliszka w trakcie przygotowywania kolacji w swoim własnym towarzystwie.
Na szczęście różowe Prosecco jest równie uniwersalne, co białe, dlatego sprawdzi się jako aperitif, dodatek do owoców morza i ryb, czy delikatnego drobiowego mięsa. Mnogość możliwości parowania z jedzeniem, jakie daje nam Prosecco jest wprost niezrównana.
Nowy, dodatkowy atut w postaci przepięknego koloru i zachwycającego truskawkowego aromatu to tylko kolejny powód, by już w następny wolny wieczór przygotować ulubioną kolację, otworzyć butelkę Casa Pecunia Prosecco Rose i zwyczajnie pomalować swój świat na różowo!
Sprawdź naszą ofertę win
-
Normalna cena: 36,90 zł
Promocja 31,50 zł
Powered by Magento 2 Extensions by Mageplaza
- Selekcja najlepszych prezentów dla ukochanej Babci i wspaniałego Dziadka
- Jak powstaje wino?
- 5 najciekawszych trunków na winiarskim rynku
- Zwyczaje sylwestrowe na świecie
- Przegląd najlepszych win musujących na Sylwestra
- Świąteczne zwyczaje na świecie
- Puszysty sernik z białym winem
- 10 najlepszych win na świąteczny stół
- O koszernych trunkach słów kilka
- Najlepsze wina na prezent dla mężczyzny
-
O winie
- - O winie
- - Jak degustować wino
- - Przechowywanie wina...
- - Popularne bąbelki czyli Prosecco!
- - SO2 czyli tlenek siarki w winie
- - Dojrzewanie hiszpańskich win w beczce
- - Akademia wina
- - Wybór najlepszych win na piknik
- - Croft Pink Port
- - Najlepsze wina na grilla
- - Smaczna oferta matrymonialna, czyli o parowaniu wina z jedzeniem
- - Nagrody w świecie winiarskim
- - Dlaczego Polacy kochają Prosecco
- - Winne panaceum na jesienną słotę dla każdego
- - Rozkoszne bąbelki, czyli o winach musujących
- - Zwyczaje na Wszystkich Świętych z krajów winiarskich świata
- - Co się kryje za ceną wina?
- - 10 win poniżej 30 zł, które przypadną Ci do gustu
- - Beaujolais Nouveau, czyli najmłodsze wino świata
- - Czy jest coś lepszego od Prosecco? Tak! Różowe Prosecco!
- - Jak serwować wino?
- - Pomysł na prezent na Święta, czyli najlepsze wina do 100 zł
- - Najlepsze wina na prezent dla kobiety
- - Najlepsze wina na prezent dla mężczyzny
- - O koszernych trunkach słów kilka
- - 10 najlepszych win na świąteczny stół
- - Świąteczne zwyczaje na świecie
- - Przegląd najlepszych win musujących na Sylwestra
- - Zwyczaje sylwestrowe na świecie
- - 5 najciekawszych trunków na winiarskim rynku
- - Jak powstaje wino?
- - Selekcja najlepszych prezentów dla ukochanej Babci i wspaniałego Dziadka
-
Producenci
- - Hacienda Zorita - historia, ekologia i Slow Food rodem z Duero
- - Ruffino - Wielki powrót króla Toskanii!
- - Santa Helena
- - Bernard Magrez
- - Mud House Pinot Noir 2012
- - Quinta da Alorna
- - Familia Zuccardi - Ikona win argentyńskich
- - Château Le Cedre - Cahors Le Cèdre 2011
- - Flagstone - radość zawarta w butelce
- - El Coto De Rioja
- - Viña Maipo - laureat wielu prestiżowych nagród
- - La Stoppa
- - Banrock Station - Z dobrej ziemi dobre wina
- - Bouchard - Historia i tradycja
- - Ferro 13
- - Domane Wachau - wina z charakterem
- - Robert Mondavi - Legenda win kalifornijskich
- - Santa Sofia - Klasyka z Veneto
- - Purcari - Mołdawia w kieliszku
- - Allendorf - Rodzinna tradycja
- - Srebrna Góra – Winnice Ojców Kamedułów
- - Croft pionier Porto.
- - Davidoff - ‘Zest for life’, życie z pasją !
- - Jacquart - Siła Szampanii!
- - Ferrari - włoski prestiż
- - Armenia Wine - Kolebka wina
- - Bisol - Tradycja rodzinna od pokoleń
- - Cavino
- - Cignomoro
- - St Hallet
- - Petaluma
- - Mud House
- - Charles Smith
-
Przepisy kulinarne
- - Szaszłyki z krewetek z szalotką i paprykowym vinaigrette
- - Szparagi w maśle cytrynowym z pistacjami
- - Makaron z grzybami leśnymi
- - Nadziewana pierś z indyka w sosie z Porto
- - Wołowina po burgundzku z pieczonymi ziemniakami
- - Pieczona polędwica wieprzowa z czekoladą
- - Paella
- - Gicz jagnięca z puree ziemniaczanym
- - Pierś z kaczki wraz z czerwoną kapustą
- - Tuńczyk w orientalnym dressingu
- - Polędwica wieprzowa z soczewicą i warzywami.
- - Boczek wieprzowy z pikantnym purée ze słodkich ziemniaków
- - Fajitas z kurczaka
- - Ravioli z ricottą i szpinakiem
- - Transatlantyk 2019
- - Pizza ze szparagami i fetą
- - Sałatka z szynką parmeńską, melonem, pomidorami
- - Tureckie pide z mięsem mielonym i papryką
- - Pizza w kształcie serca
- - Fetuccini w sosie z czterech serów
- - Rustykalna pizza z szynką Serrano
- - Wołowy Strogonow z ryżem i migdałami
- - Jak łączyć wina z kurczakiem
- - Paella z kurczakiem i owocami morza
- - Przepis na idealny stek
- - Jagnięcina po australijsku z miętą i rozmarynem
- - Gorąca czekolada z czerwonym winem
- - Najlepsze drinki z winem na Halloween
- - Gruzińskie chinkali z wołowiną i kolendrą
- - Jak skomponować deskę hiszpańskich tapas
- - Prawdziwie amerykański Hamburger
- - W jaki sposób degustować Beaujolais Nouveau?
- - Tradycyjna ormiańska Dolma
- - Risotto z grzybami leśnymi
- - Kremowy pasztet z wątróbki na białym winie
- - Puszysty sernik z białym winem
-
Kraje winiarskie
- - Argentyna
- - Australia
- - Chile
- - Francja Alzacja
- - Francja Bordeaux
- - Francja Burgundia
- - Francja Dolina Rodanu
- - Francja Szampania
- - Grecja
- - Kalifornia
- - Meksyk
- - Portugalia
- - RPA
- - Włochy
- - Węgry
- - Hiszpania
- - Gruzja
- - Mołdawia
- - Nowa Zelandia
- - Waszyngton
- - Armenia
- - Bułgaria
-
Szczepy
- - Tinta Negra
- - Grillo
- - Catarratto
- - Inzolia
- - Rara Neagra
- - Graciano
- - Tannat
- - Canaiolo
- - Touriga Nacional
- - Tinta Barroca
- - Regent
- - Acolon
- - Agiorgitiko
- - Colorino
- - Touriga Franca
- - Mencia
- - Blauer Zweigelt
- - Gamza
- - Blauburgunder
- - Alicante Bouschet
- - Dolcetto
- - Gamay
- - Mourvedre
- - Saperavi
- - Kadarka
- - Baga
- - Lambrusco
- - Melnik
- - Pamid
- - Ruby Cabernet
- - Malvasia nera
- - Petite Sirah
- - Concord
- - Muscadelle
- - Colombard
- - Trebbiano/Ugni Blanc
- - Auxerrois
- - Fernao Pires
- - Hibernal
- - Harslevelu
- - Cinsault
- - Carignan
- - Montepulciano
- - Barbera
- - Bonarda
- - Bobal
- - Monastrell
- - Petit Verdot
- - Pinot Meunier
- - Tinta Roriz
- - Cabernet Franc
- - Pinot Noir
- - Primitivo
- - Grenache
- - Syrah / Shiraz
- - Merlot
- - Gewürztraminer / Traminer
- - Riesling
- - Sauvignon Blanc
- - Chardonnay
- - Cabernet Sauvignon
- - Viognier
- - Malbec
- - Negroamaro
- - Nero d'Avola
- - Rondinella
- - Molinara
- - Garnacha
- - Corvina Veronese
- - Mataro
- - Muscat
- - Muller Thurgau
- - Fiano
- - Pinot Grigio
- - Pinot Bianco
- - Sylvaner
- - Semillon
- - Grecanico
- - Xarel-lo
- - Gruner Veltiliner
- - Parellada
- - Torrontes
- - Muscat-Ottonel
- - Furmint
- - Aglianico
- - Verdejo
- - Macabeo
- - Viura
- - Zinfandel
- - Tempranillo
- - Sangiovese
- - Nebbiolo
- - Carmenere
- - Pinotage
- - Pinot Gris
- - Chenin Blanc
- - Prosecco / Glera
- Porady sommeliera