- Powrót
- Strona główna
- Blog
- Producenci
- Croft pionier Porto.
Croft pionier Porto.
Historia domu winiarskiego Croft zaczęła się ponad cztery wieki temu w angielskim mieście York – jednym z czołowych ośrodków handlowych Anglii tamtych czasów. Członek prominentnej rodziny z Yorkshire, Henry Thompson założył tam, w 1588 roku, swoją pierwszą firmę handlową. Mająca monopol na tamtejszy handel miejski Kompania Kupiecka szybko zauważyła dobrze prosperujący biznes Thompsona i przyjęła go w swoje szeregi zapoczątkowując dochodowy handel winem, który trwa do dziś.
Kiedy rodzina Thomsonów ugruntowała już swoją pozycję w świecie biznesu, o czym świadczył, między innymi, zakup winnych piwnic w Bordeaux w 1647 roku oraz otwarcie swoich siedzib w Hull, Londynie i Amsterdamie, firmą zainteresowała się rodzina Croftów należąca do wybitnej części społeczności kupieckiej Yorku. Zachęceni wizją dobrze rozwijającej się i prosperującej firmy dołączyli do interesu. Firmy ostatecznie zostały połączone również prywatnie - poprzez małżeństwo Frances Thompson i Thomasa Crofta w 1681 roku. Podobnie jak inni kupcy z tamtych czasów, Thompson’owie i Croft’owie nie ograniczali się tylko i wyłącznie do handlu winem. Statki, które zostały wynajęte do transportu wina z regionów winnic do północnej Europy, przewoziły również inne towary w drodze powrotnej czego przykładem są tekstylia.
Pierwszym partnerem w Thomsonów był John Croft. Przez dużą część swojego życia regularnie podróżował między Yorkiem, gdzie przez pewien czas był szeryfem, a Oporto. W 1736 roku, w wieku czterdziestu dwóch lat dołączył do firmy, która krótko po tym, przyjęła nazwę Tilden – Thompson and Croft. John był również członkiem British Factors i budowniczym, stojącego po dziś dzień, historycznego Feitoria Inglesa - Domu Fabrykanta powstałego w 1790 roku. W 1788 roku opublikowano jego traktat o winach. Było to kluczowe wydarzenie, albowiem umieściło rodzinę Croftów na czele brytyjskiej społeczności Oporto.
Syn Johna Croft'a III, znany jako Jack, był jednym z najbarwniejszych i niezwykłych członków tej dynastii. Był człowiekiem wielu talentów, znakomitym lingwistą i naukowcem. Został przyjęty do Royal Society w Londynie i Królewskiej Akademii Nauk w Lizbonie. Otrzymał również honorowy doktorat Uniwersytetu w Oxfordzie. Wszystko to było zaledwie przygotowaniem do jego późniejszej pracy szpiega, z której został głównie zapamiętany, a która miała miejsce podczas kampanii napoleońskiej.
Do 1827 roku firma Croft & Co. stała się czwartym największym dostawcą wina Porto, sto lat później zajmując zasłużone pierwsze miejsce.
Croft produkuje swoje wina na tej samej posesji od 1875 roku - zakupionej od Johna Fladgate’a, barona Roêdy, słynnej Quinta da Roêda. Mieszcząca się w malowniczo położonej, malutkiej wiosce Pinhão, w dolinie Douro Douro jest jedną z najstarszych winnic, która opisywana jest jako klejnot posiadłości portowych w samym Porto. To stamtąd pochodzą winogrona, tworzące wyjątkowy styl jakim charakteryzują się wina Croft. Do kompleksu Quinta da Roêda należy osławiona piwnica Terreirinho oraz najdłuższa ze wszystkich winiarnia portowa, która mierzy sobie, od jednego krańca do drugiego, ponad 140 metrów. W piwnicach pod posiadłością mieści się obszerna i rzadka kolekcja Vintage Porto. To w niej można znaleźć między innymi wyjątkowe wina, które nigdy nie zostały wystawione na sprzedaż.
Dynamiczny rozwój firmy Croft wymusił otwarcie nowej winiarni, która rozpoczęła swą działalność w Quinta da Roêda, w 2002 roku. Zainstalowano tam nowoczesne zbiorniki fermentacyjne, wzorowane na projekcie opracowanym przez zespół winiarski Taylora Fladgate & Yeatmana, którzy opracowali genialny wynalazek zwany Port-Toes. Jest to zmodyfikowane urządzenie przeznaczone do maceracji wina, które nie byłoby niczym nadzwyczajnym, gdyby nie fakt, iż ów mechanizm za pomocą specjalnych tłoków,naśladuje i odwzorowuje działanie ludzkiej stopy przybliżając proces maceracji do tego naturalnego i tradycyjnego sprzed wieków. W posiadłości ponownie zainstalowano również dużą liczbę tradycyjnych, granitowych legarów, po których można pieszo przemierzać majestatyczną winnicę.
Równie ważny jak długa historia, kultywowane tradycje i wspaniałe, historyczne winnice jest fakt, że Croft pozostaje firmą rodzinną, która od ponad czterech wieków zajmuje się produkcją najpiękniejszych win Porto we wszystkich stylach, cenionych przez wielbicieli mocnego, słodkiegowina.J ednak pomimo bogatego dziedzictwa i historii sięgającej czterech wieków, Croft nigdy nie byłograniczony tradycją. Dziś, podobnie jak w przeszłości, utrzymuje pionierskiego ducha, wciąż tworząc nowe, innowacyjne style. Do jednych z nich należy Croft Pink - pierwsze w historii różowe Porto.
Croft Pink Port – Cudownie świeże, nowatorskie i żywe wino w stylu Rosé. Pełne bogatych smaków owocowych, ale o wyjątkowym charakterze. O subtelnym i delikatnym różowym kolorze. Idealne do spożycia w cieplejszych miesiącach roku staje się natychmiast ulubionym winem na wiosenne i letnie dni. Atrakcyjne nuty kwiatowe podkreślające ostry, aromatyczny zapach świeżo zebranych malin. Podniebienie jest pełne smakowitych, dojrzałych wiśni z pięknymi niuansami miodu i grejpfruta.
Porto Croft Fine Ruby to mieszanka czerwonych win produkowanych w obszarach Baixo Corgo i Cima Corgo w górnej dolinie Douro, wybranych ze względu na głębię koloru, intensywne owoce i pełne, jędrne podniebienie. Wina te dojrzewają przez około trzy lata w dębowych kadziach, gdzie miękną i rozwijają się nie tracąc świeżego, intensywnego owocowego charakteru i głębokiego rubinowego koloru.
Croft Reserve Tawny Port – powstaje z win wybranych ze względu na ich gładkość i łagodnycharakter. Dojrzewają one do siedmiu lat w dębowych beczkach w piwnicach Croft w Vila Nova de Gaia. Poszczególne wina są mieszane na kilka miesięcy przed butelkowaniem dla zachowania równowagi i kompletności smaków i aromatów. Ma przepiękny, bursztynowy odcień z ciemnymi refleksami. W bukiecie znajdziemy aromaty bogate w czerwone owoce, nuty karmelu, rodzynek i goździków. Na podniebieniu wyczuwalny jest kardamon, przyprawy, toffi i elegancka czerwona porzeczka, przeplatane atrakcyjnymi orzechowymi aromatami. Gładkie i okrągłe na podniebieniu, pełne smakowitych smaków truskawek i eleganckie wykończenie.
Croft Late Bottled Vintage Port – opracowane, aby zaspokoić zapotrzebowanie na wysokiej jakości, gotowe do spożycia, wino do codziennej konsumpcji. W przeciwieństwie do Vintage Port, który butelkuje się po zaledwie dwóch latach, LBV butelkuje się po czterech do sześciu lat dojrzewania. Wina używane do mieszania Croft LBV zostały zaczerpnięte ze zbioru jednych z najlepszych, pełnych,czerwonych win, z winogron uprawianych w winnicy Croft, Quinta da Roêda i innych najlepszych nieruchomości w Cima Corgo i Douro Superior. Proces mieszania zapewnia, że wino jest zbilansowane i kompletne, oraz że zachowuje ciągłość stylu w stosunku do poprzednich Croft LBV. Cechuje je przepiękny, głęboki kolor i zapach intensywnej, ciemnej czekolady. Elegancki bukiet o bogatych aromatach czarnych jagód i owoców wiśni. Na podniebieniu rozgaszcza się soczystymi owocami połączonymi z nutami lukrecji i czekolady. Wino aksamitne, gładkie o cudownie intensywnym i długim finiszu.
Croft 10 Years Old Tawny Port – 10-letnia Tawny dojrzewa w specjalnie wyselekcjonowanych dębowych beczkach, z których każda zawiera około 630 litrów trunku. Poszczególne wina są mieszane, aby zagwarantować spójność jakości i stylu charakterystycznego dla domu Croft Port. Złożony nos pełen łagodnych korzennych przypraw, nut orzecha, toffi i drewna dębowego. W tle bogate owoce tropikalne. Atrakcyjny brązowy kolor z bursztynową obwódką.
Sprawdź naszą ofertę win
-
119,00 zł
-
53,00 zł
-
119,00 zł
-
69,00 zł
-
139,00 zł
-
499,00 zł
Powered by Magento 2 Extensions by Mageplaza
- Selekcja najlepszych prezentów dla ukochanej Babci i wspaniałego Dziadka
- Jak powstaje wino?
- 5 najciekawszych trunków na winiarskim rynku
- Zwyczaje sylwestrowe na świecie
- Przegląd najlepszych win musujących na Sylwestra
- Świąteczne zwyczaje na świecie
- Puszysty sernik z białym winem
- 10 najlepszych win na świąteczny stół
- O koszernych trunkach słów kilka
- Najlepsze wina na prezent dla mężczyzny
-
O winie
- - O winie
- - Jak degustować wino
- - Przechowywanie wina...
- - Popularne bąbelki czyli Prosecco!
- - SO2 czyli tlenek siarki w winie
- - Dojrzewanie hiszpańskich win w beczce
- - Akademia wina
- - Wybór najlepszych win na piknik
- - Croft Pink Port
- - Najlepsze wina na grilla
- - Smaczna oferta matrymonialna, czyli o parowaniu wina z jedzeniem
- - Nagrody w świecie winiarskim
- - Dlaczego Polacy kochają Prosecco
- - Winne panaceum na jesienną słotę dla każdego
- - Rozkoszne bąbelki, czyli o winach musujących
- - Zwyczaje na Wszystkich Świętych z krajów winiarskich świata
- - Co się kryje za ceną wina?
- - 10 win poniżej 30 zł, które przypadną Ci do gustu
- - Beaujolais Nouveau, czyli najmłodsze wino świata
- - Czy jest coś lepszego od Prosecco? Tak! Różowe Prosecco!
- - Jak serwować wino?
- - Pomysł na prezent na Święta, czyli najlepsze wina do 100 zł
- - Najlepsze wina na prezent dla kobiety
- - Najlepsze wina na prezent dla mężczyzny
- - O koszernych trunkach słów kilka
- - 10 najlepszych win na świąteczny stół
- - Świąteczne zwyczaje na świecie
- - Przegląd najlepszych win musujących na Sylwestra
- - Zwyczaje sylwestrowe na świecie
- - 5 najciekawszych trunków na winiarskim rynku
- - Jak powstaje wino?
- - Selekcja najlepszych prezentów dla ukochanej Babci i wspaniałego Dziadka
-
Producenci
- - Hacienda Zorita - historia, ekologia i Slow Food rodem z Duero
- - Ruffino - Wielki powrót króla Toskanii!
- - Santa Helena
- - Bernard Magrez
- - Mud House Pinot Noir 2012
- - Quinta da Alorna
- - Familia Zuccardi - Ikona win argentyńskich
- - Château Le Cedre - Cahors Le Cèdre 2011
- - Flagstone - radość zawarta w butelce
- - El Coto De Rioja
- - Viña Maipo - laureat wielu prestiżowych nagród
- - La Stoppa
- - Banrock Station - Z dobrej ziemi dobre wina
- - Bouchard - Historia i tradycja
- - Ferro 13
- - Domane Wachau - wina z charakterem
- - Robert Mondavi - Legenda win kalifornijskich
- - Santa Sofia - Klasyka z Veneto
- - Purcari - Mołdawia w kieliszku
- - Allendorf - Rodzinna tradycja
- - Srebrna Góra – Winnice Ojców Kamedułów
- - Croft pionier Porto.
- - Davidoff - ‘Zest for life’, życie z pasją !
- - Jacquart - Siła Szampanii!
- - Ferrari - włoski prestiż
- - Armenia Wine - Kolebka wina
- - Bisol - Tradycja rodzinna od pokoleń
- - Cavino
- - Cignomoro
- - St Hallet
- - Petaluma
- - Mud House
- - Charles Smith
-
Przepisy kulinarne
- - Szaszłyki z krewetek z szalotką i paprykowym vinaigrette
- - Szparagi w maśle cytrynowym z pistacjami
- - Makaron z grzybami leśnymi
- - Nadziewana pierś z indyka w sosie z Porto
- - Wołowina po burgundzku z pieczonymi ziemniakami
- - Pieczona polędwica wieprzowa z czekoladą
- - Paella
- - Gicz jagnięca z puree ziemniaczanym
- - Pierś z kaczki wraz z czerwoną kapustą
- - Tuńczyk w orientalnym dressingu
- - Polędwica wieprzowa z soczewicą i warzywami.
- - Boczek wieprzowy z pikantnym purée ze słodkich ziemniaków
- - Fajitas z kurczaka
- - Ravioli z ricottą i szpinakiem
- - Transatlantyk 2019
- - Pizza ze szparagami i fetą
- - Sałatka z szynką parmeńską, melonem, pomidorami
- - Tureckie pide z mięsem mielonym i papryką
- - Pizza w kształcie serca
- - Fetuccini w sosie z czterech serów
- - Rustykalna pizza z szynką Serrano
- - Wołowy Strogonow z ryżem i migdałami
- - Jak łączyć wina z kurczakiem
- - Paella z kurczakiem i owocami morza
- - Przepis na idealny stek
- - Jagnięcina po australijsku z miętą i rozmarynem
- - Gorąca czekolada z czerwonym winem
- - Najlepsze drinki z winem na Halloween
- - Gruzińskie chinkali z wołowiną i kolendrą
- - Jak skomponować deskę hiszpańskich tapas
- - Prawdziwie amerykański Hamburger
- - W jaki sposób degustować Beaujolais Nouveau?
- - Tradycyjna ormiańska Dolma
- - Risotto z grzybami leśnymi
- - Kremowy pasztet z wątróbki na białym winie
- - Puszysty sernik z białym winem
-
Kraje winiarskie
- - Argentyna
- - Australia
- - Chile
- - Francja Alzacja
- - Francja Bordeaux
- - Francja Burgundia
- - Francja Dolina Rodanu
- - Francja Szampania
- - Grecja
- - Kalifornia
- - Meksyk
- - Portugalia
- - RPA
- - Włochy
- - Węgry
- - Hiszpania
- - Gruzja
- - Mołdawia
- - Nowa Zelandia
- - Waszyngton
- - Armenia
- - Bułgaria
-
Szczepy
- - Tinta Negra
- - Grillo
- - Catarratto
- - Inzolia
- - Rara Neagra
- - Graciano
- - Tannat
- - Canaiolo
- - Touriga Nacional
- - Tinta Barroca
- - Regent
- - Acolon
- - Agiorgitiko
- - Colorino
- - Touriga Franca
- - Mencia
- - Blauer Zweigelt
- - Gamza
- - Blauburgunder
- - Alicante Bouschet
- - Dolcetto
- - Gamay
- - Mourvedre
- - Saperavi
- - Kadarka
- - Baga
- - Lambrusco
- - Melnik
- - Pamid
- - Ruby Cabernet
- - Malvasia nera
- - Petite Sirah
- - Concord
- - Muscadelle
- - Colombard
- - Trebbiano/Ugni Blanc
- - Auxerrois
- - Fernao Pires
- - Hibernal
- - Harslevelu
- - Cinsault
- - Carignan
- - Montepulciano
- - Barbera
- - Bonarda
- - Bobal
- - Monastrell
- - Petit Verdot
- - Pinot Meunier
- - Tinta Roriz
- - Cabernet Franc
- - Pinot Noir
- - Primitivo
- - Grenache
- - Syrah / Shiraz
- - Merlot
- - Gewürztraminer / Traminer
- - Riesling
- - Sauvignon Blanc
- - Chardonnay
- - Cabernet Sauvignon
- - Viognier
- - Malbec
- - Negroamaro
- - Nero d'Avola
- - Rondinella
- - Molinara
- - Garnacha
- - Corvina Veronese
- - Mataro
- - Muscat
- - Muller Thurgau
- - Fiano
- - Pinot Grigio
- - Pinot Bianco
- - Sylvaner
- - Semillon
- - Grecanico
- - Xarel-lo
- - Gruner Veltiliner
- - Parellada
- - Torrontes
- - Muscat-Ottonel
- - Furmint
- - Aglianico
- - Verdejo
- - Macabeo
- - Viura
- - Zinfandel
- - Tempranillo
- - Sangiovese
- - Nebbiolo
- - Carmenere
- - Pinotage
- - Pinot Gris
- - Chenin Blanc
- - Prosecco / Glera
- Porady sommeliera