- Powrót
- Strona główna
- Blog
- Producenci
- Cignomoro
Cignomoro
Początki winiarni sięgają roku 1921, kiedy uprawą winorośli zajął się dziadek obecnego właściciela. Niestety pierwszy właściciel musiał porzucić winiarską pasję na kilkadziesiąt lat z powodu wybuchu II Wojny Światowej, w której brał czynny udział. Po powrocie z frontu, w roku 1950, ponownie objął on zarządzanie winnicą. Na skutek nalotów i bombardowań tamtych regionów świata w winnicy pozostało w odpowiedniej formie do uprawy jedynie kilka z kilkudziesięciu hektarów winorośli. Dlatego na początku działalności produkowane wina przeznaczone były jedynie na rynek lokalny, a i tak większość zbiorów odsprzedawana była spółdzielniom.
W roku 2001 kierownictwo winiarni przejęło nowe pokolenie rodziny, Ciro Matichecchia i główny enolog winiarni Hugo Carlosem Rojo de Castro, który stał się częścią rodziny za sprawą małżeństwa. Wtedy też wzrósł poziom produkcji win pod własną marką, wprowadzono nowe technologie oraz rozpoczęto ekspansję na rynki międzynarodowe. Do dziś CignoMoro pozostaje stosunkowo niewielka i prowadzona jest wciąż przez tę samą rodzinę, osiągając coraz większe sukcesy.
Winiarnia znajduje się w granicach apelacji Primitivo di Manduria DOC, w samym sercu półwyspu Salento, a dokładniej na ziemiach pomiędzy Mandurią, a Carosino. Półwysep Salento to miejsce, w którym połączenie morskiego klimatu i dużego nasłonecznienia jest niezwykle istotne dla rozwoju winogron. Jak sami winiarze twierdzą, pragnęli uprawiać swoje winogrona na ziemi, którą kochają, dlatego ich wybór padł na słoneczną Apulię. Wierzą oni, że każda kropla wina to opowieść o ziemi, na której powstaje, dlatego ich głównym celem jest zamknięcie w butelce trunku energii tego miejsca – siły wiatru, słońca i morza, dzięki którym każdy łyk jest wyjątkowy.
Winnice, które leżą w posiadaniu CignoMoro obsadzone są bardzo starymi, często ponad 100-letnimi krzewami, które ułożone są według starej, tradycyjnej metody Alberello lub Gobelet. Metody te zostały wynalezione przez Starożytnych Greków i polegają na uprawie winorośli bez żadnego systemu wsparcia (drutów, palików, podstawek), tak by każda winorośl była osobnym krzewem. Winnice obsadzone w ten sposób są bardzo pracochłonne, ponieważ wymagają jedynie ręcznego zbioru i przycinania, a całkowicie odrzucają możliwość maszynowej obróbki. Z powodu trudności związanych z uprawą tego typu winnic, można spotkać ich na świecie coraz mniej.
Winiarze CignoMoro podkreślają, że starają się łączyć tę tradycyjną, czasem wręcz poetycką część uprawy winorośli z kosmopolitycznym duchem i eksperymentalizmem produkcji wina. Pragną w ten sposób dokonać czegoś nowego i zapewnić zupełnie inne wrażenia smakowe niż te, przynoszone przez tradycyjne wina z Apulii.
W produkcji kierują się naturalnymi wartościami w poszanowaniu środowiska, bez użycia, lub jedynie z minimalną ilością, pestycydów i przy wykorzystaniu najnowszych technik winiarskich. Tym samym nie zapominają o nadrzędnej wartości zapoczątkowanej i przekazanej młodemu pokoleniu przez założyciela winiarni – wiara w to, że najważniejsza jest cierpliwość i umiejętność oczekiwania. Ponieważ to natura sama ustala odpowiedni dla wszystkiego czas i nie należy jej popędzać.
Kosmopolityczny charakter nowego CignoMoro objawia się przede wszystkim w traktowaniu przez właściciela swojej winiarni tak, jakby była dużą społecznością, wędrującą po świecie niczym stada ptaków. Migrujące po świecie ptaki stały się równocześnie inspiracją dla nazwy oraz logotypu winiarni. W języku włoskim „cigno moro” oznacza „czarny łabędź”, czyli coś naprawdę unikalnego i szlachetnego. Nowoczesny design logotypu, składającego się z dwóch, czarnych łez i kreski ustawionych w odpowiedni sposób przypomina właśnie tego dużego, pięknego ptaka.
Tak jak migrujące ptaki, produkty winiarni CignoMoro można spotkać dziś na całym świecie. Jak sami piszą – od Rzymu przez Pekin, Londyn, Nowy Jork aż do Moskwy – wina sygnowane logiem czarnego łabędzia dostępne są wszędzie tam, gdzie uśmiechnięci ludzie, chętni do wspólnej podróży i odkrywania nowości. Takim ludziom winiarze CignoMoro dedykują swoje wina i zachęcają do odbycia wraz z nimi odkrywczej podróży dookoła świata, a także do odkrywania samych siebie.
Sprawdź naszą ofertę win
-
69,90 zł
-
69,90 zł
-
69,90 zł
-
136,00 zł
-
149,90 zł
-
179,90 zł
-
136,00 zł
Powered by Magento 2 Extensions by Mageplaza
- Selekcja najlepszych prezentów dla ukochanej Babci i wspaniałego Dziadka
- Jak powstaje wino?
- 5 najciekawszych trunków na winiarskim rynku
- Zwyczaje sylwestrowe na świecie
- Przegląd najlepszych win musujących na Sylwestra
- Świąteczne zwyczaje na świecie
- Puszysty sernik z białym winem
- 10 najlepszych win na świąteczny stół
- O koszernych trunkach słów kilka
- Najlepsze wina na prezent dla mężczyzny
-
O winie
- - O winie
- - Jak degustować wino
- - Przechowywanie wina...
- - Popularne bąbelki czyli Prosecco!
- - SO2 czyli tlenek siarki w winie
- - Dojrzewanie hiszpańskich win w beczce
- - Akademia wina
- - Wybór najlepszych win na piknik
- - Croft Pink Port
- - Najlepsze wina na grilla
- - Smaczna oferta matrymonialna, czyli o parowaniu wina z jedzeniem
- - Nagrody w świecie winiarskim
- - Dlaczego Polacy kochają Prosecco
- - Winne panaceum na jesienną słotę dla każdego
- - Rozkoszne bąbelki, czyli o winach musujących
- - Zwyczaje na Wszystkich Świętych z krajów winiarskich świata
- - Co się kryje za ceną wina?
- - 10 win poniżej 30 zł, które przypadną Ci do gustu
- - Beaujolais Nouveau, czyli najmłodsze wino świata
- - Czy jest coś lepszego od Prosecco? Tak! Różowe Prosecco!
- - Jak serwować wino?
- - Pomysł na prezent na Święta, czyli najlepsze wina do 100 zł
- - Najlepsze wina na prezent dla kobiety
- - Najlepsze wina na prezent dla mężczyzny
- - O koszernych trunkach słów kilka
- - 10 najlepszych win na świąteczny stół
- - Świąteczne zwyczaje na świecie
- - Przegląd najlepszych win musujących na Sylwestra
- - Zwyczaje sylwestrowe na świecie
- - 5 najciekawszych trunków na winiarskim rynku
- - Jak powstaje wino?
- - Selekcja najlepszych prezentów dla ukochanej Babci i wspaniałego Dziadka
-
Producenci
- - Hacienda Zorita - historia, ekologia i Slow Food rodem z Duero
- - Ruffino - Wielki powrót króla Toskanii!
- - Santa Helena
- - Bernard Magrez
- - Mud House Pinot Noir 2012
- - Quinta da Alorna
- - Familia Zuccardi - Ikona win argentyńskich
- - Château Le Cedre - Cahors Le Cèdre 2011
- - Flagstone - radość zawarta w butelce
- - El Coto De Rioja
- - Viña Maipo - laureat wielu prestiżowych nagród
- - La Stoppa
- - Banrock Station - Z dobrej ziemi dobre wina
- - Bouchard - Historia i tradycja
- - Ferro 13
- - Domane Wachau - wina z charakterem
- - Robert Mondavi - Legenda win kalifornijskich
- - Santa Sofia - Klasyka z Veneto
- - Purcari - Mołdawia w kieliszku
- - Allendorf - Rodzinna tradycja
- - Srebrna Góra – Winnice Ojców Kamedułów
- - Croft pionier Porto.
- - Davidoff - ‘Zest for life’, życie z pasją !
- - Jacquart - Siła Szampanii!
- - Ferrari - włoski prestiż
- - Armenia Wine - Kolebka wina
- - Bisol - Tradycja rodzinna od pokoleń
- - Cavino
- - Cignomoro
- - St Hallet
- - Petaluma
- - Mud House
- - Charles Smith
-
Przepisy kulinarne
- - Szaszłyki z krewetek z szalotką i paprykowym vinaigrette
- - Szparagi w maśle cytrynowym z pistacjami
- - Makaron z grzybami leśnymi
- - Nadziewana pierś z indyka w sosie z Porto
- - Wołowina po burgundzku z pieczonymi ziemniakami
- - Pieczona polędwica wieprzowa z czekoladą
- - Paella
- - Gicz jagnięca z puree ziemniaczanym
- - Pierś z kaczki wraz z czerwoną kapustą
- - Tuńczyk w orientalnym dressingu
- - Polędwica wieprzowa z soczewicą i warzywami.
- - Boczek wieprzowy z pikantnym purée ze słodkich ziemniaków
- - Fajitas z kurczaka
- - Ravioli z ricottą i szpinakiem
- - Transatlantyk 2019
- - Pizza ze szparagami i fetą
- - Sałatka z szynką parmeńską, melonem, pomidorami
- - Tureckie pide z mięsem mielonym i papryką
- - Pizza w kształcie serca
- - Fetuccini w sosie z czterech serów
- - Rustykalna pizza z szynką Serrano
- - Wołowy Strogonow z ryżem i migdałami
- - Jak łączyć wina z kurczakiem
- - Paella z kurczakiem i owocami morza
- - Przepis na idealny stek
- - Jagnięcina po australijsku z miętą i rozmarynem
- - Gorąca czekolada z czerwonym winem
- - Najlepsze drinki z winem na Halloween
- - Gruzińskie chinkali z wołowiną i kolendrą
- - Jak skomponować deskę hiszpańskich tapas
- - Prawdziwie amerykański Hamburger
- - W jaki sposób degustować Beaujolais Nouveau?
- - Tradycyjna ormiańska Dolma
- - Risotto z grzybami leśnymi
- - Kremowy pasztet z wątróbki na białym winie
- - Puszysty sernik z białym winem
-
Kraje winiarskie
- - Argentyna
- - Australia
- - Chile
- - Francja Alzacja
- - Francja Bordeaux
- - Francja Burgundia
- - Francja Dolina Rodanu
- - Francja Szampania
- - Grecja
- - Kalifornia
- - Meksyk
- - Portugalia
- - RPA
- - Włochy
- - Węgry
- - Hiszpania
- - Gruzja
- - Mołdawia
- - Nowa Zelandia
- - Waszyngton
- - Armenia
- - Bułgaria
-
Szczepy
- - Tinta Negra
- - Grillo
- - Catarratto
- - Inzolia
- - Rara Neagra
- - Graciano
- - Tannat
- - Canaiolo
- - Touriga Nacional
- - Tinta Barroca
- - Regent
- - Acolon
- - Agiorgitiko
- - Colorino
- - Touriga Franca
- - Mencia
- - Blauer Zweigelt
- - Gamza
- - Blauburgunder
- - Alicante Bouschet
- - Dolcetto
- - Gamay
- - Mourvedre
- - Saperavi
- - Kadarka
- - Baga
- - Lambrusco
- - Melnik
- - Pamid
- - Ruby Cabernet
- - Malvasia nera
- - Petite Sirah
- - Concord
- - Muscadelle
- - Colombard
- - Trebbiano/Ugni Blanc
- - Auxerrois
- - Fernao Pires
- - Hibernal
- - Harslevelu
- - Cinsault
- - Carignan
- - Montepulciano
- - Barbera
- - Bonarda
- - Bobal
- - Monastrell
- - Petit Verdot
- - Pinot Meunier
- - Tinta Roriz
- - Cabernet Franc
- - Pinot Noir
- - Primitivo
- - Grenache
- - Syrah / Shiraz
- - Merlot
- - Gewürztraminer / Traminer
- - Riesling
- - Sauvignon Blanc
- - Chardonnay
- - Cabernet Sauvignon
- - Viognier
- - Malbec
- - Negroamaro
- - Nero d'Avola
- - Rondinella
- - Molinara
- - Garnacha
- - Corvina Veronese
- - Mataro
- - Muscat
- - Muller Thurgau
- - Fiano
- - Pinot Grigio
- - Pinot Bianco
- - Sylvaner
- - Semillon
- - Grecanico
- - Xarel-lo
- - Gruner Veltiliner
- - Parellada
- - Torrontes
- - Muscat-Ottonel
- - Furmint
- - Aglianico
- - Verdejo
- - Macabeo
- - Viura
- - Zinfandel
- - Tempranillo
- - Sangiovese
- - Nebbiolo
- - Carmenere
- - Pinotage
- - Pinot Gris
- - Chenin Blanc
- - Prosecco / Glera
- Porady sommeliera