- Powrót
- Strona główna
- Blog
- Szczepy
- Chenin Blanc
Chenin Blanc
Chenin Blanc, często nazywany po prostu Chenin to biała odmiana winorośli uprawiana we Francji już od IX wieku. Szczep ten zaliczany jest do niewielkiej grupy „odmian szlachetnych”. Znana jest pod wieloma różnymi nazwami, z których najczęściej spotkać można Steen lub Stein.
Szczep ten bardzo łatwo dostosowuje się do różnych warunków glebowych i klimatycznych. Jest to odmiana wczesna i plenna i przede wszystkim odporna na różne grzyby i choroby atakujące winorośle. Prawdopodobnie dlatego uprawia się go z powodzeniem na kilku kontynentach o odmiennych klimatach.
Jest to wyjątkowo intrygujące winogrono ze względu na jego podatność na botrytyzację, dzięki czemu nadaje się do tworzenia win słodkich. Proces botrytyzacji jest dość ryzykowny, ponieważ może poskutkować całościową stratą zbiorów, jeśli jednak przebiegnie pomyślnie oddaje wina jedyne w swoim rodzaju. Polega na rozwinięciu się w dojrzewających owocach pleśni szlachetnej grzyba Botrytis cinerea, jednak to, czy rozwinie się w nich pożądana pleśń czy pleśń szara zależne jest od wystąpienia jednocześnie trzech czynników: doskonale dojrzałych owoców, dużej wilgotności powietrza i wysokiej temperatury. Winogrona te nadają się również do produkcji win musujących, a często sprzedawane są nawet jako deserowe.
Historia
Znany, francuski ampelograf i pisarz Pierre Galet dowodzi, że odmiana winorośli Chenin Blanc znana była już w 845 roku w Andegawenii, a od początku XV wieku spotykana była także w Turenii pod nazwą Plant d’Anjou. Analizy DNA wskazują jakoby Chenin Blanc stanowi krzyżówkę szczepu Sauvignon Blanc oraz Gewürztraminer.
Z naturalnego krzyżowania się odmian winorośli ze szczepu Chenin Blanc ze szczepem Gouais Blanc powstały takie winogrona jak Balzac Blanc, Meslier-Saint-Francois i Colombard.
Uprawy
Wysokie możliwości adaptacyjne sprawiły, że Chenin Blanc uprawiane jest na kilku różnych kontynentach. Każdy z krajów produkcji tworzy ze szczepu zupełnie inne, ale równie wyjątkowe wina.
Francja
Aż 55 % upraw Chenin Blanc we Francji mieści się w Dolinie Loary, której klimat sprzyja rozwojowi doskonałych owoców. Szybko dojrzewa, osiąga znakomitą jakość i daje wyjątkowe wina. W obszarze tym znajduje się 12 różnych apelacji. Niektóre z nich, jak Bonnezeaux, Chaume, Coteaux du Layon i Quarts de Chaume wytwarzają z Chening Blanc wina słodkie. Inne, niedaleko położone winnice Savennières produkują z nich wina wytrawne.
W apelacjach Anjou, Coteaux de l'Aubance, Jasnières, Montlouis, Saumur i Vouvray, a także Crémant de Loire produkują ze szczepu zarówno wina słodkie jak i wytrawne. Apelacje Crémant de Loire i Vouvray wykorzystują Chenin Blanc do tworzenia win musujących.
Większość win tworzonych w Dolinie Loary składa się w 100 % ze szczepu Chenin Blanc. Jedynie w regionach Anjou, Saumur i Touraine dopuszcza się niewielki udział (do 20%) winogron szczepów Chardonnay i Sauvignon Blanc.
Republika Południowej Afryki
To tam znajduje się najwięcej winnic poświęconych uprawie Chenin Blanc. Winorośl Chenin Blanc nazywana jest tam Steen. Fakt mówiący o tym, że Chenin Blanc i Steen jest tym samym szczepem odkryto dopiero w roku 1965. Dotychczas uprawiano go pod samodzielnie nadaną nazwą, tak jak pozostałe winorośle przywiezione w czasach kolonializmu. Z tego szczepu produkuje się w RPA głównie świeże wina o wysokiej kwasowości, ale także wina wzmacniane (dzięki dużemu potencjałowi starzenia) oraz winiaki.
Kalifornia
W Kalifornii znajdują się duże uprawy szczepu Chenin Blanc, jednak winogrono używane jest głównie jako anonimowy składnik świeżych, wieloszczepowych win stołowych. Zbyt wysokie temperatury regionu nie pozwalają winogronom w pełni rozwinąć swoich możliwości. Jedynie w jego północnych częściach owoce osiągają typowy dla siebie aromat melona i piżma.
Sprawdź naszą ofertę win
-
504,00 zł
428,40 zł
-
249,00 zł
Powered by Magento 2 Extensions by Mageplaza
- Selekcja najlepszych prezentów dla ukochanej Babci i wspaniałego Dziadka
- Jak powstaje wino?
- 5 najciekawszych trunków na winiarskim rynku
- Zwyczaje sylwestrowe na świecie
- Przegląd najlepszych win musujących na Sylwestra
- Świąteczne zwyczaje na świecie
- Puszysty sernik z białym winem
- 10 najlepszych win na świąteczny stół
- O koszernych trunkach słów kilka
- Najlepsze wina na prezent dla mężczyzny
-
O winie
- - O winie
- - Jak degustować wino
- - Przechowywanie wina...
- - Popularne bąbelki czyli Prosecco!
- - SO2 czyli tlenek siarki w winie
- - Dojrzewanie hiszpańskich win w beczce
- - Akademia wina
- - Wybór najlepszych win na piknik
- - Croft Pink Port
- - Najlepsze wina na grilla
- - Smaczna oferta matrymonialna, czyli o parowaniu wina z jedzeniem
- - Nagrody w świecie winiarskim
- - Dlaczego Polacy kochają Prosecco
- - Winne panaceum na jesienną słotę dla każdego
- - Rozkoszne bąbelki, czyli o winach musujących
- - Zwyczaje na Wszystkich Świętych z krajów winiarskich świata
- - Co się kryje za ceną wina?
- - 10 win poniżej 30 zł, które przypadną Ci do gustu
- - Beaujolais Nouveau, czyli najmłodsze wino świata
- - Czy jest coś lepszego od Prosecco? Tak! Różowe Prosecco!
- - Jak serwować wino?
- - Pomysł na prezent na Święta, czyli najlepsze wina do 100 zł
- - Najlepsze wina na prezent dla kobiety
- - Najlepsze wina na prezent dla mężczyzny
- - O koszernych trunkach słów kilka
- - 10 najlepszych win na świąteczny stół
- - Świąteczne zwyczaje na świecie
- - Przegląd najlepszych win musujących na Sylwestra
- - Zwyczaje sylwestrowe na świecie
- - 5 najciekawszych trunków na winiarskim rynku
- - Jak powstaje wino?
- - Selekcja najlepszych prezentów dla ukochanej Babci i wspaniałego Dziadka
-
Producenci
- - Hacienda Zorita - historia, ekologia i Slow Food rodem z Duero
- - Ruffino - Wielki powrót króla Toskanii!
- - Santa Helena
- - Bernard Magrez
- - Mud House Pinot Noir 2012
- - Quinta da Alorna
- - Familia Zuccardi - Ikona win argentyńskich
- - Château Le Cedre - Cahors Le Cèdre 2011
- - Flagstone - radość zawarta w butelce
- - El Coto De Rioja
- - Viña Maipo - laureat wielu prestiżowych nagród
- - La Stoppa
- - Banrock Station - Z dobrej ziemi dobre wina
- - Bouchard - Historia i tradycja
- - Ferro 13
- - Domane Wachau - wina z charakterem
- - Robert Mondavi - Legenda win kalifornijskich
- - Santa Sofia - Klasyka z Veneto
- - Purcari - Mołdawia w kieliszku
- - Allendorf - Rodzinna tradycja
- - Srebrna Góra – Winnice Ojców Kamedułów
- - Croft pionier Porto.
- - Davidoff - ‘Zest for life’, życie z pasją !
- - Jacquart - Siła Szampanii!
- - Ferrari - włoski prestiż
- - Armenia Wine - Kolebka wina
- - Bisol - Tradycja rodzinna od pokoleń
- - Cavino
- - Cignomoro
- - St Hallet
- - Petaluma
- - Mud House
- - Charles Smith
-
Przepisy kulinarne
- - Szaszłyki z krewetek z szalotką i paprykowym vinaigrette
- - Szparagi w maśle cytrynowym z pistacjami
- - Makaron z grzybami leśnymi
- - Nadziewana pierś z indyka w sosie z Porto
- - Wołowina po burgundzku z pieczonymi ziemniakami
- - Pieczona polędwica wieprzowa z czekoladą
- - Paella
- - Gicz jagnięca z puree ziemniaczanym
- - Pierś z kaczki wraz z czerwoną kapustą
- - Tuńczyk w orientalnym dressingu
- - Polędwica wieprzowa z soczewicą i warzywami.
- - Boczek wieprzowy z pikantnym purée ze słodkich ziemniaków
- - Fajitas z kurczaka
- - Ravioli z ricottą i szpinakiem
- - Transatlantyk 2019
- - Pizza ze szparagami i fetą
- - Sałatka z szynką parmeńską, melonem, pomidorami
- - Tureckie pide z mięsem mielonym i papryką
- - Pizza w kształcie serca
- - Fetuccini w sosie z czterech serów
- - Rustykalna pizza z szynką Serrano
- - Wołowy Strogonow z ryżem i migdałami
- - Jak łączyć wina z kurczakiem
- - Paella z kurczakiem i owocami morza
- - Przepis na idealny stek
- - Jagnięcina po australijsku z miętą i rozmarynem
- - Gorąca czekolada z czerwonym winem
- - Najlepsze drinki z winem na Halloween
- - Gruzińskie chinkali z wołowiną i kolendrą
- - Jak skomponować deskę hiszpańskich tapas
- - Prawdziwie amerykański Hamburger
- - W jaki sposób degustować Beaujolais Nouveau?
- - Tradycyjna ormiańska Dolma
- - Risotto z grzybami leśnymi
- - Kremowy pasztet z wątróbki na białym winie
- - Puszysty sernik z białym winem
-
Kraje winiarskie
- - Argentyna
- - Australia
- - Chile
- - Francja Alzacja
- - Francja Bordeaux
- - Francja Burgundia
- - Francja Dolina Rodanu
- - Francja Szampania
- - Grecja
- - Kalifornia
- - Meksyk
- - Portugalia
- - RPA
- - Włochy
- - Węgry
- - Hiszpania
- - Gruzja
- - Mołdawia
- - Nowa Zelandia
- - Waszyngton
- - Armenia
- - Bułgaria
-
Szczepy
- - Tinta Negra
- - Grillo
- - Catarratto
- - Inzolia
- - Rara Neagra
- - Graciano
- - Tannat
- - Canaiolo
- - Touriga Nacional
- - Tinta Barroca
- - Regent
- - Acolon
- - Agiorgitiko
- - Colorino
- - Touriga Franca
- - Mencia
- - Blauer Zweigelt
- - Gamza
- - Blauburgunder
- - Alicante Bouschet
- - Dolcetto
- - Gamay
- - Mourvedre
- - Saperavi
- - Kadarka
- - Baga
- - Lambrusco
- - Melnik
- - Pamid
- - Ruby Cabernet
- - Malvasia nera
- - Petite Sirah
- - Concord
- - Muscadelle
- - Colombard
- - Trebbiano/Ugni Blanc
- - Auxerrois
- - Fernao Pires
- - Hibernal
- - Harslevelu
- - Cinsault
- - Carignan
- - Montepulciano
- - Barbera
- - Bonarda
- - Bobal
- - Monastrell
- - Petit Verdot
- - Pinot Meunier
- - Tinta Roriz
- - Cabernet Franc
- - Pinot Noir
- - Primitivo
- - Grenache
- - Syrah / Shiraz
- - Merlot
- - Gewürztraminer / Traminer
- - Riesling
- - Sauvignon Blanc
- - Chardonnay
- - Cabernet Sauvignon
- - Viognier
- - Malbec
- - Negroamaro
- - Nero d'Avola
- - Rondinella
- - Molinara
- - Garnacha
- - Corvina Veronese
- - Mataro
- - Muscat
- - Muller Thurgau
- - Fiano
- - Pinot Grigio
- - Pinot Bianco
- - Sylvaner
- - Semillon
- - Grecanico
- - Xarel-lo
- - Gruner Veltiliner
- - Parellada
- - Torrontes
- - Muscat-Ottonel
- - Furmint
- - Aglianico
- - Verdejo
- - Macabeo
- - Viura
- - Zinfandel
- - Tempranillo
- - Sangiovese
- - Nebbiolo
- - Carmenere
- - Pinotage
- - Pinot Gris
- - Chenin Blanc
- - Prosecco / Glera
- Porady sommeliera