- Powrót
- Strona główna
- Blog
- Szczepy
- Bonarda
Bonarda
Posted on 7 paź 2016 |
Posted in Szczepy |
Bonarda to nazwa używana dla czterech całkowicie odrębnych odmian czerwonych winogron, trzech z północnych Włoch i jednej z Argentyny.
Najstarszą odmianą jest Bonarda z Piemontu. To aromatyczna odmiana, której obecnie grozi wyginięcie, ale kiedyś Barbera rywalizowała z Nebbiolo w winnicach zachodniego Piemontu. Mimo iż jest to szczep zdolny wytworzyć charakterystyczne, dobrej jakości wino rzadko było wysadzane po ataku mszyc w 1880 r. Wynikało to z ekonomicznego podejścia winiarzy przy przywracaniu swoich winnic, gdyż Bonarda Piemontu jest winoroślą dającą niewielkie plony a co za tym idzie niewielkie korzyści. Pozostałe dwie winorośle Bonarda są również z północnych Włoch, i oba są obecnie stosowane na nizinie Padańskiej, gdzie głównie znana jest jako Croatina – nazwa ta odnosi się do początków w Chorwacji. W południowej Lombardii używana jest nazwa Bonarda, gdzie od nazwy tej zaczęto oznakowywać nowe odmiany szczepu np. Oltrepo Pavese Bonarda jak również wina musujące w wersji Frizzante, wykonane z Croatina. Croatina jest znana również nieco dalej w dolinie na nizinie Padańskiej, w Colli Piacentini na wzgórzach zachodniej Emilia-Romania. Uva Rara jest trzecim włoskim winogronem „Bonarda”, znana również jako Bonarda Novarese. (od Novara, Piemonckiego miasta położonego na południe od jeziora Maggiore.) Tak jak Croatina, Uva Rara jest używana do wina Oltrepo Pavese, ale znane jest ono pod nazwą Rara UVA. Jak sugeruje jego nazwa, Uva Rara była niegdyś rzadką winoroślą na nizinie Padańskiej a obecnie jest jednym z najważniejszych odmian czerwonych winorośli w całej Prowincji Pawia. Większość winogron Bonarda uprawianych na świecie sadzone są w Argentynie, a nie we Włoszech. Tutaj winogrona Bonarda wykorzystywane są zarówno w mieszankach jak i w winach odmianowych. Argentyńska wersja Bonarda jest również znana jako Charbono, która została zmieszana z różnych odmian.
Sprawdź naszą ofertę win
-
Normalna cena: 189,00 zł
Promocja 134,19 zł
Powered by Magento 2 Extensions by Mageplaza
Ostatnie artykuły
- Selekcja najlepszych prezentów dla ukochanej Babci i wspaniałego Dziadka
- Jak powstaje wino?
- 5 najciekawszych trunków na winiarskim rynku
- Zwyczaje sylwestrowe na świecie
- Przegląd najlepszych win musujących na Sylwestra
- Świąteczne zwyczaje na świecie
- Puszysty sernik z białym winem
- 10 najlepszych win na świąteczny stół
- O koszernych trunkach słów kilka
- Najlepsze wina na prezent dla mężczyzny
Kategorie
-
O winie
- - O winie
- - Jak degustować wino
- - Przechowywanie wina...
- - Popularne bąbelki czyli Prosecco!
- - SO2 czyli tlenek siarki w winie
- - Dojrzewanie hiszpańskich win w beczce
- - Akademia wina
- - Wybór najlepszych win na piknik
- - Croft Pink Port
- - Najlepsze wina na grilla
- - Smaczna oferta matrymonialna, czyli o parowaniu wina z jedzeniem
- - Nagrody w świecie winiarskim
- - Dlaczego Polacy kochają Prosecco
- - Winne panaceum na jesienną słotę dla każdego
- - Rozkoszne bąbelki, czyli o winach musujących
- - Zwyczaje na Wszystkich Świętych z krajów winiarskich świata
- - Co się kryje za ceną wina?
- - 10 win poniżej 30 zł, które przypadną Ci do gustu
- - Beaujolais Nouveau, czyli najmłodsze wino świata
- - Czy jest coś lepszego od Prosecco? Tak! Różowe Prosecco!
- - Jak serwować wino?
- - Pomysł na prezent na Święta, czyli najlepsze wina do 100 zł
- - Najlepsze wina na prezent dla kobiety
- - Najlepsze wina na prezent dla mężczyzny
- - O koszernych trunkach słów kilka
- - 10 najlepszych win na świąteczny stół
- - Świąteczne zwyczaje na świecie
- - Przegląd najlepszych win musujących na Sylwestra
- - Zwyczaje sylwestrowe na świecie
- - 5 najciekawszych trunków na winiarskim rynku
- - Jak powstaje wino?
- - Selekcja najlepszych prezentów dla ukochanej Babci i wspaniałego Dziadka
-
Producenci
- - Hacienda Zorita - historia, ekologia i Slow Food rodem z Duero
- - Ruffino - Wielki powrót króla Toskanii!
- - Santa Helena
- - Bernard Magrez
- - Mud House Pinot Noir 2012
- - Quinta da Alorna
- - Familia Zuccardi - Ikona win argentyńskich
- - Château Le Cedre - Cahors Le Cèdre 2011
- - Flagstone - radość zawarta w butelce
- - El Coto De Rioja
- - Viña Maipo - laureat wielu prestiżowych nagród
- - La Stoppa
- - Banrock Station - Z dobrej ziemi dobre wina
- - Bouchard - Historia i tradycja
- - Ferro 13
- - Domane Wachau - wina z charakterem
- - Robert Mondavi - Legenda win kalifornijskich
- - Santa Sofia - Klasyka z Veneto
- - Purcari - Mołdawia w kieliszku
- - Allendorf - Rodzinna tradycja
- - Srebrna Góra – Winnice Ojców Kamedułów
- - Croft pionier Porto.
- - Davidoff - ‘Zest for life’, życie z pasją !
- - Jacquart - Siła Szampanii!
- - Ferrari - włoski prestiż
- - Armenia Wine - Kolebka wina
- - Bisol - Tradycja rodzinna od pokoleń
- - Cavino
- - Cignomoro
- - St Hallet
- - Petaluma
- - Mud House
- - Charles Smith
-
Przepisy kulinarne
- - Szaszłyki z krewetek z szalotką i paprykowym vinaigrette
- - Szparagi w maśle cytrynowym z pistacjami
- - Makaron z grzybami leśnymi
- - Nadziewana pierś z indyka w sosie z Porto
- - Wołowina po burgundzku z pieczonymi ziemniakami
- - Pieczona polędwica wieprzowa z czekoladą
- - Paella
- - Gicz jagnięca z puree ziemniaczanym
- - Pierś z kaczki wraz z czerwoną kapustą
- - Tuńczyk w orientalnym dressingu
- - Polędwica wieprzowa z soczewicą i warzywami.
- - Boczek wieprzowy z pikantnym purée ze słodkich ziemniaków
- - Fajitas z kurczaka
- - Ravioli z ricottą i szpinakiem
- - Transatlantyk 2019
- - Pizza ze szparagami i fetą
- - Sałatka z szynką parmeńską, melonem, pomidorami
- - Tureckie pide z mięsem mielonym i papryką
- - Pizza w kształcie serca
- - Fetuccini w sosie z czterech serów
- - Rustykalna pizza z szynką Serrano
- - Wołowy Strogonow z ryżem i migdałami
- - Jak łączyć wina z kurczakiem
- - Paella z kurczakiem i owocami morza
- - Przepis na idealny stek
- - Jagnięcina po australijsku z miętą i rozmarynem
- - Gorąca czekolada z czerwonym winem
- - Najlepsze drinki z winem na Halloween
- - Gruzińskie chinkali z wołowiną i kolendrą
- - Jak skomponować deskę hiszpańskich tapas
- - Prawdziwie amerykański Hamburger
- - W jaki sposób degustować Beaujolais Nouveau?
- - Tradycyjna ormiańska Dolma
- - Risotto z grzybami leśnymi
- - Kremowy pasztet z wątróbki na białym winie
- - Puszysty sernik z białym winem
-
Kraje winiarskie
- - Argentyna
- - Australia
- - Chile
- - Francja Alzacja
- - Francja Bordeaux
- - Francja Burgundia
- - Francja Dolina Rodanu
- - Francja Szampania
- - Grecja
- - Kalifornia
- - Meksyk
- - Portugalia
- - RPA
- - Włochy
- - Węgry
- - Hiszpania
- - Gruzja
- - Mołdawia
- - Nowa Zelandia
- - Waszyngton
- - Armenia
- - Bułgaria
-
Szczepy
- - Tinta Negra
- - Grillo
- - Catarratto
- - Inzolia
- - Rara Neagra
- - Graciano
- - Tannat
- - Canaiolo
- - Touriga Nacional
- - Tinta Barroca
- - Regent
- - Acolon
- - Agiorgitiko
- - Colorino
- - Touriga Franca
- - Mencia
- - Blauer Zweigelt
- - Gamza
- - Blauburgunder
- - Alicante Bouschet
- - Dolcetto
- - Gamay
- - Mourvedre
- - Saperavi
- - Kadarka
- - Baga
- - Lambrusco
- - Melnik
- - Pamid
- - Ruby Cabernet
- - Malvasia nera
- - Petite Sirah
- - Concord
- - Muscadelle
- - Colombard
- - Trebbiano/Ugni Blanc
- - Auxerrois
- - Fernao Pires
- - Hibernal
- - Harslevelu
- - Cinsault
- - Carignan
- - Montepulciano
- - Barbera
- - Bonarda
- - Bobal
- - Monastrell
- - Petit Verdot
- - Pinot Meunier
- - Tinta Roriz
- - Cabernet Franc
- - Pinot Noir
- - Primitivo
- - Grenache
- - Syrah / Shiraz
- - Merlot
- - Gewürztraminer / Traminer
- - Riesling
- - Sauvignon Blanc
- - Chardonnay
- - Cabernet Sauvignon
- - Viognier
- - Malbec
- - Negroamaro
- - Nero d'Avola
- - Rondinella
- - Molinara
- - Garnacha
- - Corvina Veronese
- - Mataro
- - Muscat
- - Muller Thurgau
- - Fiano
- - Pinot Grigio
- - Pinot Bianco
- - Sylvaner
- - Semillon
- - Grecanico
- - Xarel-lo
- - Gruner Veltiliner
- - Parellada
- - Torrontes
- - Muscat-Ottonel
- - Furmint
- - Aglianico
- - Verdejo
- - Macabeo
- - Viura
- - Zinfandel
- - Tempranillo
- - Sangiovese
- - Nebbiolo
- - Carmenere
- - Pinotage
- - Pinot Gris
- - Chenin Blanc
- - Prosecco / Glera
- Porady sommeliera