Do darmowej dostawy brakuje: 250 zł *
Call Us Zadzwoń:   42 295 02 10   695 14 00 15   696 088 990

Allendorf - Rodzinna tradycja




Jeśli chcemy śledzić korzenie rodziny, trzeba cofnąć się daleko w czasie aż do 1292 roku, gdzie znajdziemy wzmianki o „Kraft von Allendorf”, którego miejsce pochówku można podziwiać dzisiaj w Bazylice klasztoru Eberbach. Historia wina zaczęła się, gdy Philipp Anton Allendorf stworzył podwaliny dla winnicy w 1773 roku. Ponad 200 lat minęło, zanim rzeczywiście można było mówić o „Weingut Allendorf” (Allendorf Wine Estate). Rodzina przeniosła się z małego dworku mieszczącego się na głównej ulicy Winkel do serca winnicy, kładąc podwaliny pod „Georgshof”, który został nazwany na cześć dziadka Uli i Christel. Georg Allendorf przewodniczył gospodarstwami rolnymi we Frankfurcie oraz winnicami znajdującymi się w Hochheim. W tym samym czasie, kontynuował także rodzinną tradycję w winnicy w Winkel.




Winnica Allendorf  to największa rodzinna winnica w Rheingau, gdzie uprawy szacują się na około 75 hektarów całej powierzchni. Rodzina eksportuje swoje wina na cały świat. To rodzinny biznes w najlepszym tego słowa znaczeniu - każdy wie iż może liczyć na siebie i każdy pracownik staję się jej częścią. Firma kładzie duży nacisk na pozytywną atmosferę oraz duże poczucie wspólnoty. Około 100 stałych  pracowników pracowało w ciągu ostatnich 50 lat, z wyjątkiem pracowników tymczasowych i zbieraczy winogron. Do tej pory, przeszkolono ponad 80 winiarzy, stażystów, mistrzów i techników. Efektywna współpraca jest najbardziej widoczna, gdy któryś z pracowników zostanie zaproszony na rodzinny obiad. Znajdują się tam wtedy, aż cztery pokolenia! Siedzą wokół dużego stołu, z których co najmniej trzy dyskutują, planują i podejmują decyzje. Najmłodszy, Max i córeczka Leny Ida Maria, muszą poczekać jeszcze kilka lat, aż będą na tyle dorośli by ich się liczyła.





W winnicy wszystko jest dobieranie skrupulatnie i z rozwagą, począwszy od gleby i winorośli a skończywszy na dalszym procesie przetwarzania w niewielkiej piwnicy. Sam proces prasowania odbywa się za pośrednictwem niewielkich maszyn, które udało się pomieścić w piwnicach winnicy Allendorf. Fermentacja odbywa się w 500 litrowych beczkach lub w dużych tradycyjnych beczkach zwanych „Stückfass” (około 1,200 l) i „Doppelstückfass” (ok . 2,400 L) z drewna dębowego, lub kadziach ze stali nierdzewnej. Wina czerwone fermentują i dojrzewają w dużych, drewnianych beczkach lub mniejszych beczkach z francuskiego dębu.
Jednym z najważniejszych czynników jest czas: ma on znaczenie w trakcie przetwarzania, dojrzewania, butelkowania oraz rozwijania czy promocji danego stylu w danym roku.



GOŚCINNOŚĆ



Rodzina Allendorf i Schönleber dzieli się miłością do wina oraz jedzenia ze swoimi gośćmi. Od maja do października Georgshof otwiera drzwi swojej winiarni serwując przy tym potrawy regionalne. Cała gama win rodzinnych może być degustowana na porośniętym winoroślą dziedzińcu osiedla. Serwowane są różne przysmaki i klasyczne potrawy kulinarne, takie jak „Spundekäs”,  która jest rodzinną specjalnością. Spotkania te są idealne na długie, słoneczne popołudnia, które stają się jednym ze wspanialszych wydarzeń w tym okresie.  Zawsze ktoś z rodziny jest do dyspozycji zwiedzających udzielając im informacji na temat win, posiadłości i jej tajemnic. Inne wydarzenia (uroczystości rodzinne czy wycieczki piesze) można zamówić w dowolnym czasie.





DOŚWIADCZENIE WORLD WINE



W 2003 r. przekształcona została stara hala butelkowania zbudowana w 1971 roku w unikalna halę prezentacyjną Allendorf.Wein.Erlebnis.Welt (Allendorf Światowe Winne Doświadczenie). Ludzie z całego świata mogą poznać całą gamę win Allendorf.

Przy odpowiednich stanowiskach są rozsypane gleby na których rosną najważniejsze uprawy winorośli Allendorf. Można tam znaleźć bladą, lekką glebę z której pochodzą winogrona wchodzące w skład wina Winkeler Jesuitengarten; ciemną, gliniastą glebę z Winkeler Hasensprung; humus z Geisenheimer z Mauerchen , kamienisty kwarcyt znany z Rüdesheimer Berg Roseneck i szare/ niebieskie łupki z Assmannhäuser Hollenberg.

Cała hala to nie tylko rozsypana ziemia przy odpowiednich stanowiskach. Znajdziemy tutaj wystawę z najważniejszymi wydarzeniami dla całej winnicy. W specjalnych pomieszczeniach, degustuje się wino wraz z różnymi efektami. Uczestnicy dostają wino i wraz z Uli Allendorf, próbują te same wina przy różnych kolorach oświetlenia oraz dźwiękach. Ma to na calu uświadomienie uczestnikom iż na ostateczny odbiór danego wina ma wpływ wiele czynników i nie jest to tylko zmysł węchu i smaku. Przy okazji rodzina Allendorf chce w uczestnikach zakorzenić jedną zasadę – Nie bój się próbować wina na różne sposoby!

Dzięki tej inwestycji Allendorf co roku przyciąga ludzi z całego świata którzy chcą poszerzyć swoją wiedzę na temat wina. Cała rodzinna Allendorf chce pokazać iż wino to nie tylko trunek, ale i także wszystkie odczucia z nim związane, najlepiej przeżywane w rodzinnej atmosferze. 

 




Sprawdź naszą ofertę win

  • Allendorf Save Water Drink Riesling Fruity
    56,00 zł

    Allendorf Save Water Drink Riesling Fruity


    Zobacz
  • Allendorf Berg Roseneck Riesling
    119,00 zł

    Allendorf Berg Roseneck Riesling


    Zobacz
  • Allendorf Kabinett Riesling Trocken
    79,00 zł

    Allendorf Kabinett Riesling Trocken


    Zobacz
  • Allendorf Quercus Pinot Noir
    126,00 zł

    Allendorf Quercus Pinot Noir


    Zobacz
  • Allendorf Save Water Drink Riesling Dry
    56,00 zł

    Allendorf Save Water Drink Riesling Dry


    Zobacz
  • Allendorf Save Water Drink Riesling Dry DOUBLE MAGNUM 3l.

    Normalna cena: 244,00 zł

    Promocja 195,20 zł

    Allendorf Save Water Drink Riesling Dry DOUBLE MAGNUM 3l.


    Zobacz
  • Allendorf Fruhburgunder
    59,00 zł

    Allendorf Fruhburgunder


    Zobacz
  • Allendorf Hasensprung Spatlese Riesling
    119,00 zł

    Allendorf Hasensprung Spatlese Riesling


    Zobacz