Do darmowej dostawy brakuje: 250 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Aglianico

Szczep winorośli o ciemnej skórce uprawiany głównie w południowych Włoszech. Obecnie uważany jest za jeden z najszlachetniejszych czerwonych szczepów w swojej ojczyźnie, a wina z niego tworzone bywają porównywane nawet z piemonckim Barolo.

Historia

Choć Aglianico przypisuje się za kraj pochodzenia Włochy, nie wykluczone są również greckie korzenie szczepu, na co wskazuje jego wcześniejsza nazwa, której używano aż do XV wieku - „ellenico” czy „grecki”.

Odmiana była ceniona już w czasach Rzymskich, podejrzewa się wręcz, że z tego szczepu powstawało słynne wino Falernum. Obecna nazwa wymieniona została po raz pierwszy w dokumencie z 1520 roku, który traktuje o niejakim hrabim Conversano, w którego posiadaniu leżały winnice obsadzone szczepem „Aglianiche”.

Analizy DNA wykazują pokrewieństwo Aglianico z wieloma szczepami uprawianymi w Kampanii i Bazylikacie. Podczas ponownych badań w 2012 roku nie znaleziono pokrewnych winorośli ze szczepami we współczesnej Grecji.

Charakterystyka winorośli

Szczep dojrzewa bardzo późno, co ogranicza możliwość jego uprawy w regionach położonych bardziej na północ. Zdarza się, że w wysoko położonych winnicach winogrona są zbierane już po pierwszych opadach śniegu. Daje duże plony, co wymaga interwencji winogrodników w celu osiągnięcia wyższej jakości tworzonego z nich wina. Aglianico jest odporne na mączniaka, ale podatne na szarą pleśń. 

Uprawy

Szczep uprawiany jest głównie we Włoszech w prowincjach Avellino, Benevento, Potenza i Matera. W ojczyźnie został wyróżniony trzema apelacjami najwyższej kategorii DOCG: Taurasi w Kampanii, Aglianico del Taburno i Aglianico del Vulture. Odmiana pojawia się poza tym w roli towarzyszącej w winach kategorii DOC.

Pewnym zainteresowaniem cieszy się wśród winiarzy Nowego Świata. Pojedynczy producenci uprawiają szczep w Australii i Kalifornii.

Smak i aromat

Z Aglianico powstają wina intensywnie czerwono-rubinowe, nabierające mahoniowych odcieni w miarę starzenia. Wina cechują się pełną strukturą, są wyraźne i bogate, nadające się do wieloletniego (nawet do 20 lat) starzenia i nabierające wraz z nim dużej elegancji. W smaku pojawiają się nuty kawy, czekolady, śliwek, fiołków i wiśni, skóry, cedru a nawet suszonych ziół. Podczas beczkowania traci zadziorny charakter, a zyskuje aromaty suszonych owoców.

Szczep tworzy wina odpowiednie do dekantacji. Dekantowane i napowietrzone kilka godzin przed degustacją odwdzięcza się wyjątkową paletą aromatów i smaków. W celu złagodzenia kwasowości czasem tworzy się z nim wina kupażowe, łącząc go ze szczepami Cabernet Sauvignon lub Merlot.

Jedzenie

Ze względu na wyrazisty charakter wina należy łączyć je z intensywnymi w smaku potrawami. Aglianico odpowiedni jest do łączenia z mięsem: jagnięciną, baraniną, wieprzowiną, wołowiną, dziczyzną a nawet dzikim ptactwem. Z warzywami łączy się takimi jak ziemniaki i fasola. Sprawdzi się także z wyrazistymi serami jak hiszpański Manchego i grzybami leśnymi.