Free shipping Do darmowej dostawy brakuje: 250 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Baron de Ley Club Privado Rioja


dla-koneserow dla koneserów
na-piknik na piknik
nagrodzone nagrodzone
65,99 zł

 X 

w zestawie

Opis

Długa historia winiarstwa


Posiadłość Imas i przynależące do niej winnice, gdzie dziś tworzy i przechowuje swoje wina producent Baron de Ley, w XVI wieku należały do Zakonu Benedyktynów. To właśnie mnisi zapoczątkowali w tym miejscu produkcję wina. Owoce zebrane z uprawianych winorośli wrzucali do betonowych kadzi na dziedzińcu klasztoru, a po ich dokładnym zdeptaniu przenosili moszcz winny do podziemnych piwnic, gdzie fermentował w dębowych beczkach. W tych samych piwnicach leżakują dzisiaj wspaniałe trunki tworzone przez Baron de Ley. 


Najlepszy winiarski region Hiszpanii


Baron de Ley Club Privado Rioja tworzone jest w najlepszym winiarskim regionie Hiszpanii, La Rioja. Doskonałe warunki glebowe oraz atmosferyczne pozwalają winoroślom rozwinąć swoje najlepsze cechy, a zebrane z nich owoce są dojrzałe, słodkie i przepełnione polifenolami – składnikami poprawiającymi nastrój, których wysoką zawartość gwarantuje duża ilość słońca. 


Czerwone, wytrawne, z pieprzną nutą


Wino produkowane jest w 100% ze szczepu Tempranillo z winogron uprawianych w posiadłości Los Almendros. Ma intensywnie rubinową barwę i elegancki aromat z dominująca nutą dojrzałych jeżyn, jagód i słodkich wiśni, przełamany pieprznymi i tytoniowymi nutami. W smaku dominują wiśnie i jeżyny z odrobiną malin. Wino ma średnie taniny, umiarkowaną kwasowość i pozostawia w ustach długi, owocowy posmak. Leżakuje w dębowych beczkach przez 12 miesięcy, dzięki czemu zarówno aromat jak i smak trunku jest idealnie zrównoważony między owocowością, a tanicznością. 


Do makaronu w pomidorowym sosie, pizzy i czerwonego mięsa


Doskonale skomponuje się z makaronami w gęstych, pomidorowych sosach jak penne arabiata lub w wersji mięsnej spaghetti bolognese. Sprawdzi się także jako towarzysz pizzy pepperoni i wszelkich pieczonych mięs: żeberek, schabu czy karkówki. Podawać w temperaturze 18⁰C.


Klasyczne i eleganckie


Klasyczna butelka z ciemnego szkła ozdobiona została prostokątną etykietą i czerwonym kapturem. Na etykiecie w tle nazwy wina widnieje rysunek posiadłości Imas, gdzie uprawiane są winogrona wykorzystane do produkcji Baron de Ley Club Privado Rioja. 


Nagrody


Wino zdobyło srebrny medal na International Wine Challenge w 2015 roku.

Opis

Długa historia winiarstwa


Posiadłość Imas i przynależące do niej winnice, gdzie dziś tworzy i przechowuje swoje wina producent Baron de Ley, w XVI wieku należały do Zakonu Benedyktynów. To właśnie mnisi zapoczątkowali w tym miejscu produkcję wina. Owoce zebrane z uprawianych winorośli wrzucali do betonowych kadzi na dziedzińcu klasztoru, a po ich dokładnym zdeptaniu przenosili moszcz winny do podziemnych piwnic, gdzie fermentował w dębowych beczkach. W tych samych piwnicach leżakują dzisiaj wspaniałe trunki tworzone przez Baron de Ley. 


Najlepszy winiarski region Hiszpanii


Baron de Ley Club Privado Rioja tworzone jest w najlepszym winiarskim regionie Hiszpanii, La Rioja. Doskonałe warunki glebowe oraz atmosferyczne pozwalają winoroślom rozwinąć swoje najlepsze cechy, a zebrane z nich owoce są dojrzałe, słodkie i przepełnione polifenolami – składnikami poprawiającymi nastrój, których wysoką zawartość gwarantuje duża ilość słońca. 


Czerwone, wytrawne, z pieprzną nutą


Wino produkowane jest w 100% ze szczepu Tempranillo z winogron uprawianych w posiadłości Los Almendros. Ma intensywnie rubinową barwę i elegancki aromat z dominująca nutą dojrzałych jeżyn, jagód i słodkich wiśni, przełamany pieprznymi i tytoniowymi nutami. W smaku dominują wiśnie i jeżyny z odrobiną malin. Wino ma średnie taniny, umiarkowaną kwasowość i pozostawia w ustach długi, owocowy posmak. Leżakuje w dębowych beczkach przez 12 miesięcy, dzięki czemu zarówno aromat jak i smak trunku jest idealnie zrównoważony między owocowością, a tanicznością. 


Do makaronu w pomidorowym sosie, pizzy i czerwonego mięsa


Doskonale skomponuje się z makaronami w gęstych, pomidorowych sosach jak penne arabiata lub w wersji mięsnej spaghetti bolognese. Sprawdzi się także jako towarzysz pizzy pepperoni i wszelkich pieczonych mięs: żeberek, schabu czy karkówki. Podawać w temperaturze 18⁰C.


Klasyczne i eleganckie


Klasyczna butelka z ciemnego szkła ozdobiona została prostokątną etykietą i czerwonym kapturem. Na etykiecie w tle nazwy wina widnieje rysunek posiadłości Imas, gdzie uprawiane są winogrona wykorzystane do produkcji Baron de Ley Club Privado Rioja. 


Nagrody


Wino zdobyło srebrny medal na International Wine Challenge w 2015 roku.

Opakowania

poprzednie
następne