Do darmowej dostawy brakuje: 250 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Barbi Vin Santo

  • na prezent
Promocja
-20%

Fattoria dei Barbi

Normalna cena: 79,90 zł

Promocja 63,92 zł

Czas realizacji zamówienia: 3-5 dni

Dostępność: Brak w magazynie

Produkt chwilowo niedostępny. Jeśli chcesz dostać wiadomość, gdy będzie dostępny, podaj swój adres mailowy.

Opis

Pionierska winiarnia 

Frattoria dei Barbi to piewszy producent wina Brunello, pierwszy właściciel publicznego sklepu z winem a także pierwszy twórca wina Super Toskan! Sprawia to, że winiarnia jest prawdziwym pionierem wśród włoskich producentów wina. Do dziś niesamowite wina Frattorii dei Barbi produkowane są z wykorzystaniem receptur pozostawionych po przodkach, ale z użyciem nowych technologii. Dzięki temu wina z roku na rok stają się coraz lepsze. 

Święte wino

„Vin Santo” po włosku oznacza „święte wino” i nawiązuje do tradycyjnego toskańskiego zwyczaju polegającego na powitaniu i ugoszczeniu gości czymś wyjątkowym i szczególnym. To deserowe wino produkowane jest przez winiarnię Barbi od roku 1870. Do dziś produkowanych jest kilka butelek rocznie. Ta niewielka ilość jest wynikiem niezwykle trudnej metodzie produkcji i dużym potrzebom względem winogron. 

Suszone winogrona

Owoce potrzebne do przygotowania wina zbierane są w połowie września, a następnie rozkładane na specjalnych trzcinowych matach, które wystawia się do suszenia. Podczas suszenia w owocach wzrasta zawartość cukru i zmniejsza się zawartość wody. Gdy są już gotowe, poddawane są delikatnemu tłoczeniu wraz z dodatkiem wina Vin Santo z zeszłorocznej produkcji, które jest bogate w drożdże. Następnie moszcz winny umieszczany jest w małych dębowych beczkach, gdzie fermentuje i buduje swoje niepowtarzalne aromaty. 

Słodkie, wzmacniane, tradycyjnie toskańskie wino

Wino jest kupażem szczepów Sangiovese (10%), Trebbiano (55%) oraz Malvasia (35%). Ma wysoką zawartość alkoholu, aż 16%. Wyróżnia się bursztynowo-złotą barwą. Czysty bukiet otwiera się aromatami rodzynek, kandyzowanych owoców, orzechów włoskich i miodu kasztanowego. W smaku wyraźnie wyczuwalne są figi, rodzynki i miodowa słodycz. Aksamitna konsystencja pozostawia w ustach długi i trwały posmak. 

Tradycyjnie do ciastek, nowocześnie do pasztetów

Schłodzone do temperatury 14-15⁰C najlepiej smakuje w towarzystwie tradycyjnych włoskich ciasteczek Cantucci. W nieco niższej temperaturze 10-12⁰C wspaniale współgra z twardymi serami i pasztetami z drobiowych wątróbek. 

Potencjał do starzenia

Barbi Vin Santo może starzeć się przez dziesięciolecia, wzmacniając i udoskonalając swój smak. Możesz wiec wzbogacić butelką swoją domową piwniczkę lub obdarować winem kogoś wyjątkowego, z kim wrócicie do degustacji po wielu latach. 

Charakterystyczna butelka 

Wino zamknięto w charakterystycznej butelce o wydłużonym, smukłym kształcie. Przezroczyste szkło pozwala na podziwianie pięknej barwy trunku bez konieczności otwarcia butelki. Butelkę ozdobiono czarnym kapturem na szyjce i wąską białą etykietą. Na etykiecie widnieje nazwa wina w ozdobnej, klasycznej ramie. Rysunkowa rama ozdobiona jest szarfami oraz kiściami winogron. Czarno-biały rysunek oddaje tradycyjny charakter wina. 

Opis

Pionierska winiarnia 

Frattoria dei Barbi to piewszy producent wina Brunello, pierwszy właściciel publicznego sklepu z winem a także pierwszy twórca wina Super Toskan! Sprawia to, że winiarnia jest prawdziwym pionierem wśród włoskich producentów wina. Do dziś niesamowite wina Frattorii dei Barbi produkowane są z wykorzystaniem receptur pozostawionych po przodkach, ale z użyciem nowych technologii. Dzięki temu wina z roku na rok stają się coraz lepsze. 

Święte wino

„Vin Santo” po włosku oznacza „święte wino” i nawiązuje do tradycyjnego toskańskiego zwyczaju polegającego na powitaniu i ugoszczeniu gości czymś wyjątkowym i szczególnym. To deserowe wino produkowane jest przez winiarnię Barbi od roku 1870. Do dziś produkowanych jest kilka butelek rocznie. Ta niewielka ilość jest wynikiem niezwykle trudnej metodzie produkcji i dużym potrzebom względem winogron. 

Suszone winogrona

Owoce potrzebne do przygotowania wina zbierane są w połowie września, a następnie rozkładane na specjalnych trzcinowych matach, które wystawia się do suszenia. Podczas suszenia w owocach wzrasta zawartość cukru i zmniejsza się zawartość wody. Gdy są już gotowe, poddawane są delikatnemu tłoczeniu wraz z dodatkiem wina Vin Santo z zeszłorocznej produkcji, które jest bogate w drożdże. Następnie moszcz winny umieszczany jest w małych dębowych beczkach, gdzie fermentuje i buduje swoje niepowtarzalne aromaty. 

Słodkie, wzmacniane, tradycyjnie toskańskie wino

Wino jest kupażem szczepów Sangiovese (10%), Trebbiano (55%) oraz Malvasia (35%). Ma wysoką zawartość alkoholu, aż 16%. Wyróżnia się bursztynowo-złotą barwą. Czysty bukiet otwiera się aromatami rodzynek, kandyzowanych owoców, orzechów włoskich i miodu kasztanowego. W smaku wyraźnie wyczuwalne są figi, rodzynki i miodowa słodycz. Aksamitna konsystencja pozostawia w ustach długi i trwały posmak. 

Tradycyjnie do ciastek, nowocześnie do pasztetów

Schłodzone do temperatury 14-15⁰C najlepiej smakuje w towarzystwie tradycyjnych włoskich ciasteczek Cantucci. W nieco niższej temperaturze 10-12⁰C wspaniale współgra z twardymi serami i pasztetami z drobiowych wątróbek. 

Potencjał do starzenia

Barbi Vin Santo może starzeć się przez dziesięciolecia, wzmacniając i udoskonalając swój smak. Możesz wiec wzbogacić butelką swoją domową piwniczkę lub obdarować winem kogoś wyjątkowego, z kim wrócicie do degustacji po wielu latach. 

Charakterystyczna butelka 

Wino zamknięto w charakterystycznej butelce o wydłużonym, smukłym kształcie. Przezroczyste szkło pozwala na podziwianie pięknej barwy trunku bez konieczności otwarcia butelki. Butelkę ozdobiono czarnym kapturem na szyjce i wąską białą etykietą. Na etykiecie widnieje nazwa wina w ozdobnej, klasycznej ramie. Rysunkowa rama ozdobiona jest szarfami oraz kiściami winogron. Czarno-biały rysunek oddaje tradycyjny charakter wina. 

Napisz własną opinię

Tylko zarejestrowani kiienci mogą pisać opinie. Prosimy zalogować się lub zarejestrować