Free shipping Do darmowej dostawy brakuje: 299 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Barbi Morellino di Scansano DOCG


Fattoria dei Barbi
na-impreze na imprezę
na-prezent na prezent
na-randke na randkę
na-wieczor-panienski na wieczór panieński
72,00 zł

Dostępność: Brak w magazynie

Produkt chwilowo niedostępny. Jeśli chcesz dostać wiadomość, gdy będzie dostępny, podaj swój adres mailowy.

Opis

Słynna toskańska winiarnia

Frattoria dei Barbi to winiarnia należąca do słynnej rodziny Colombini, która zdobyła światową sławę dzięki pionierskiemu podejściu do produkcji wina. Winiarnia jako pierwsza zaczęła eksport win za granicę Włoch, dokładnie do Francji, a następnie do Stanów Zjednoczonych i Anglii. Dzisiaj łączy ze sobą stuletnią tradycję wyrobu wina z innowacyjnymi technologiami winiarskimi, dzięki czemu wciąż pozostaje wzorem do naśladowania dla innych producentów win. 

Sangiovese z prowincji Maremma

Morellino to wino tworzone w prowincji Maremma, położonej na skrajnym południu Toskanii. Produkowane jest ze szczepu Sangiovese, który lokalnie znany jest jako Morellino. Pomimo starożytnego pochodzenia receptury Morellino, wino ma nowoczesny i zniewalający smak. 

Starzenie w stali i drewnie

Pozbawione łodyg winogrona fermentują w dużych zbiornikach przez około 12-13 dni w kontrolowanej temperaturze 27-28⁰C. Po fermentacji wino starzeje się przez 6 miesięcy częściowo w stalowych zbiornikach, a częściowo w dębowych beczkach.

Czerwone, wytrawne, z nutą mirtu

Wino jest kupażem szczepów Sangiovese (85%) i Merlot (15%). Ma głęboko-rubinową barwę z fioletowymi refleksami. Wyróżnia się bogatym bukietem słodkich jagód: malin, porzeczek i poziomek zmieszanych z dojrzałymi wiśniami, nutami mirtu i intrygującą, śródziemnomorską świeżością. Smak jest pikantny z przyjemnymi taninami i posmakiem zielonego tytoniu. Charakteryzuje się ciekawą rześkością. 

Do pieczeni z dzika i gotowanej ryby

Skomponuje się z długo pieczonym dzikiem w stylu tradycyjnej kuchni Maremmy i z aromatycznymi serami. Doskonale łączy się także z zupą rybną i każdą rybą gotowaną w sosie pomidorowym. 

Wino ma 4-5 letni potencjał starzenia. Możesz więc cieszyć się nim krótko po zakupie lub zachować na dłużej. Spożywaj delikatnie schłodzone do temperatury 18⁰C.

Rodzinny herb

Klasyczna butelka z ciemnego szkła ozdobiona zastała etykietą z rysunkiem inspirowanym rodzinnym herbem rodziny Colombini w nowoczesnym stylu. Na szerokiej etykiecie o ciemno-granatowym tle widnieje złoty prostokąt podzielony na cztery części z czterema ptakami. Pod rysunkiem widnieje nazwa wina oraz nazwa winiarni. 

Opis

Słynna toskańska winiarnia

Frattoria dei Barbi to winiarnia należąca do słynnej rodziny Colombini, która zdobyła światową sławę dzięki pionierskiemu podejściu do produkcji wina. Winiarnia jako pierwsza zaczęła eksport win za granicę Włoch, dokładnie do Francji, a następnie do Stanów Zjednoczonych i Anglii. Dzisiaj łączy ze sobą stuletnią tradycję wyrobu wina z innowacyjnymi technologiami winiarskimi, dzięki czemu wciąż pozostaje wzorem do naśladowania dla innych producentów win. 

Sangiovese z prowincji Maremma

Morellino to wino tworzone w prowincji Maremma, położonej na skrajnym południu Toskanii. Produkowane jest ze szczepu Sangiovese, który lokalnie znany jest jako Morellino. Pomimo starożytnego pochodzenia receptury Morellino, wino ma nowoczesny i zniewalający smak. 

Starzenie w stali i drewnie

Pozbawione łodyg winogrona fermentują w dużych zbiornikach przez około 12-13 dni w kontrolowanej temperaturze 27-28⁰C. Po fermentacji wino starzeje się przez 6 miesięcy częściowo w stalowych zbiornikach, a częściowo w dębowych beczkach.

Czerwone, wytrawne, z nutą mirtu

Wino jest kupażem szczepów Sangiovese (85%) i Merlot (15%). Ma głęboko-rubinową barwę z fioletowymi refleksami. Wyróżnia się bogatym bukietem słodkich jagód: malin, porzeczek i poziomek zmieszanych z dojrzałymi wiśniami, nutami mirtu i intrygującą, śródziemnomorską świeżością. Smak jest pikantny z przyjemnymi taninami i posmakiem zielonego tytoniu. Charakteryzuje się ciekawą rześkością. 

Do pieczeni z dzika i gotowanej ryby

Skomponuje się z długo pieczonym dzikiem w stylu tradycyjnej kuchni Maremmy i z aromatycznymi serami. Doskonale łączy się także z zupą rybną i każdą rybą gotowaną w sosie pomidorowym. 

Wino ma 4-5 letni potencjał starzenia. Możesz więc cieszyć się nim krótko po zakupie lub zachować na dłużej. Spożywaj delikatnie schłodzone do temperatury 18⁰C.

Rodzinny herb

Klasyczna butelka z ciemnego szkła ozdobiona zastała etykietą z rysunkiem inspirowanym rodzinnym herbem rodziny Colombini w nowoczesnym stylu. Na szerokiej etykiecie o ciemno-granatowym tle widnieje złoty prostokąt podzielony na cztery części z czterema ptakami. Pod rysunkiem widnieje nazwa wina oraz nazwa winiarni. 

Opakowania

poprzednie
następne