Free shipping Do darmowej dostawy brakuje: 250 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Barbi Chianti DOCG


Fattoria dei Barbi
na-impreze na imprezę
na-randke na randkę
69,00 zł

 X 

w zestawie

Opis

Pionierska winnica 

Założyciele winnicy Fattoria dei Barbi, rodzina Colombini, już od XIV wieku prowadziła działalność rolniczą w regionach Montalcino, Scansani i Chianti. Dziś w tych regionach umiejscowione są ich winnice. Fattoria dei Barbi w roku 1817 roku jako pierwsza zaczęła produkować i sprzedawać Brunello na terenie Włoch, a w roku 1936 jako pierwsza zaczęła eksportować wino z Włoch do państw Europy. Rodzina Colombini była też pierwszą, która rozpoczęła produkcję Supertoskanów. Wszystko to sprawiło, że Fattoria dei Barbi stała się pionierem winiarstwa w tym regionie. 

Tajemnicą wspaniałych wyrobów rodziny Colombini jest szacunek do tradycji i drogi winiarskiej, wyznaczonej przez przodków, którą wciąż podążają. Jednocześnie nie rezygnują z nowoczesnych technologii, dzięki którym wytwarzane przez nich wina są lepsze z każdym rokiem.

Wytrawne, czerwone, spokojne wino z serca Toskanii

Barbi Chianti DOCG jest doskonałą odsłoną uwielbianego na całym świecie Chianti. Na kupaż składa się 90% szczepu Sangiovese, 7% Canaiolo i 3% szczepów lokalnych. Ma piękną, rubinową barwę z fioletowymi refleksami. Zapach to bardzo owocowy bukiet z wyraźnie wyczuwalną dojrzałą śliwką, soczystą wiśnią i delikatną nutą fiołków. W smaku przyjemne, o lekkiej strukturze i miękkich taninach oraz owocowo-mineralnym, typowym dla Chianti, orzeźwiającym wykończeniu. 

Tradycyjne reguły produkcji

Wino tworzone jest poprzez macerację i następnie fermentację malolaktyczną. Proces ten polega na przekształceniu obecnego w winogronach kwasu jabłkowego w zdecydowanie delikatniejszy w smaku kwas mlekowy. Sprawia to, że wino traci cierpkość, a zyskuje aksamitność rozlewającą się po podniebieniu. Następnie postarzane jest w beczkach ze słowiańskiego dębu, w którym wino leżakuje przez 6 miesięcy. Dzięki temu staje się eleganckie, o doskonałym balansie między tanicznością, a cierpkością. Potencjał starzenia wina to 3 – 4 lata. 

Włoska klasyka

To Chianti, o idealnie wyważonym smaku – niezbyt cierpkim i nie zanadto tanicznym, polecamy komponować z lasagne w mięsnym sosie, włoskimi wędlinami lub mięsną pizzą na pomidorach. Polubią je także wegetarianie, ponieważ doskonale łączy się z makaronami w gęstych, pomidorowo-warzywnych sosach i serami z owczego mleka. Wino to jest klasykiem i idealnym kompanem domowej, włoskiej kuchni. Najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej 18 – 20⁰ C. 

Eleganckie wydanie

Barbi Chianti DOCG zamknięte jest w klasycznej butelce dedykowanej czerwonym winom. Ozdobiona jest elegancką etykietą z herbem rodziny Colombini. Jest to swoisty hołd dla wszystkich pokoleń winiarskiej rodziny, która od wielu lat tworzy jedne z najlepszych win Toskanii. Spełni oczekiwania miłośników tradycji zarówno pod względem designu jak i smaku.

Wieloletnia tradycja i nowoczesne podejście

Dziedzictwo firmy jest dziś kontynuowane przez Stefano Cinelli Colombini, którego pasja i pomysłowość są godne międzynarodowego uznania. Niewiele innych, włoskich winnic utożsamia się z terytorium, na którym produkuje wino tak, jak Fattoria dei Barbi z Montalcino. Dzięki temu wychwalana winnica uważana jest za strażnika tradycji, a jednocześnie pioniera w innowacyjności techniki produkcji. 

Opis

Pionierska winnica 

Założyciele winnicy Fattoria dei Barbi, rodzina Colombini, już od XIV wieku prowadziła działalność rolniczą w regionach Montalcino, Scansani i Chianti. Dziś w tych regionach umiejscowione są ich winnice. Fattoria dei Barbi w roku 1817 roku jako pierwsza zaczęła produkować i sprzedawać Brunello na terenie Włoch, a w roku 1936 jako pierwsza zaczęła eksportować wino z Włoch do państw Europy. Rodzina Colombini była też pierwszą, która rozpoczęła produkcję Supertoskanów. Wszystko to sprawiło, że Fattoria dei Barbi stała się pionierem winiarstwa w tym regionie. 

Tajemnicą wspaniałych wyrobów rodziny Colombini jest szacunek do tradycji i drogi winiarskiej, wyznaczonej przez przodków, którą wciąż podążają. Jednocześnie nie rezygnują z nowoczesnych technologii, dzięki którym wytwarzane przez nich wina są lepsze z każdym rokiem.

Wytrawne, czerwone, spokojne wino z serca Toskanii

Barbi Chianti DOCG jest doskonałą odsłoną uwielbianego na całym świecie Chianti. Na kupaż składa się 90% szczepu Sangiovese, 7% Canaiolo i 3% szczepów lokalnych. Ma piękną, rubinową barwę z fioletowymi refleksami. Zapach to bardzo owocowy bukiet z wyraźnie wyczuwalną dojrzałą śliwką, soczystą wiśnią i delikatną nutą fiołków. W smaku przyjemne, o lekkiej strukturze i miękkich taninach oraz owocowo-mineralnym, typowym dla Chianti, orzeźwiającym wykończeniu. 

Tradycyjne reguły produkcji

Wino tworzone jest poprzez macerację i następnie fermentację malolaktyczną. Proces ten polega na przekształceniu obecnego w winogronach kwasu jabłkowego w zdecydowanie delikatniejszy w smaku kwas mlekowy. Sprawia to, że wino traci cierpkość, a zyskuje aksamitność rozlewającą się po podniebieniu. Następnie postarzane jest w beczkach ze słowiańskiego dębu, w którym wino leżakuje przez 6 miesięcy. Dzięki temu staje się eleganckie, o doskonałym balansie między tanicznością, a cierpkością. Potencjał starzenia wina to 3 – 4 lata. 

Włoska klasyka

To Chianti, o idealnie wyważonym smaku – niezbyt cierpkim i nie zanadto tanicznym, polecamy komponować z lasagne w mięsnym sosie, włoskimi wędlinami lub mięsną pizzą na pomidorach. Polubią je także wegetarianie, ponieważ doskonale łączy się z makaronami w gęstych, pomidorowo-warzywnych sosach i serami z owczego mleka. Wino to jest klasykiem i idealnym kompanem domowej, włoskiej kuchni. Najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej 18 – 20⁰ C. 

Eleganckie wydanie

Barbi Chianti DOCG zamknięte jest w klasycznej butelce dedykowanej czerwonym winom. Ozdobiona jest elegancką etykietą z herbem rodziny Colombini. Jest to swoisty hołd dla wszystkich pokoleń winiarskiej rodziny, która od wielu lat tworzy jedne z najlepszych win Toskanii. Spełni oczekiwania miłośników tradycji zarówno pod względem designu jak i smaku.

Wieloletnia tradycja i nowoczesne podejście

Dziedzictwo firmy jest dziś kontynuowane przez Stefano Cinelli Colombini, którego pasja i pomysłowość są godne międzynarodowego uznania. Niewiele innych, włoskich winnic utożsamia się z terytorium, na którym produkuje wino tak, jak Fattoria dei Barbi z Montalcino. Dzięki temu wychwalana winnica uważana jest za strażnika tradycji, a jednocześnie pioniera w innowacyjności techniki produkcji. 

Opakowania

poprzednie
następne