Do darmowej dostawy brakuje: 250 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Barbi Chianti DOCG

  • na imprezę
  • na randkę

Fattoria dei Barbi
69,00 zł
Czas realizacji zamówienia: 3-5 dni

Dostępność: Brak w magazynie

Produkt chwilowo niedostępny. Jeśli chcesz dostać wiadomość, gdy będzie dostępny, podaj swój adres mailowy.

Opis

Pionierska winnica 

Założyciele winnicy Fattoria dei Barbi, rodzina Colombini, już od XIV wieku prowadziła działalność rolniczą w regionach Montalcino, Scansani i Chianti. Dziś w tych regionach umiejscowione są ich winnice. Fattoria dei Barbi w roku 1817 roku jako pierwsza zaczęła produkować i sprzedawać Brunello na terenie Włoch, a w roku 1936 jako pierwsza zaczęła eksportować wino z Włoch do państw Europy. Rodzina Colombini była też pierwszą, która rozpoczęła produkcję Supertoskanów. Wszystko to sprawiło, że Fattoria dei Barbi stała się pionierem winiarstwa w tym regionie. 

Tajemnicą wspaniałych wyrobów rodziny Colombini jest szacunek do tradycji i drogi winiarskiej, wyznaczonej przez przodków, którą wciąż podążają. Jednocześnie nie rezygnują z nowoczesnych technologii, dzięki którym wytwarzane przez nich wina są lepsze z każdym rokiem.

Wytrawne, czerwone, spokojne wino z serca Toskanii

Barbi Chianti DOCG jest doskonałą odsłoną uwielbianego na całym świecie Chianti. Na kupaż składa się 90% szczepu Sangiovese, 7% Canaiolo i 3% szczepów lokalnych. Ma piękną, rubinową barwę z fioletowymi refleksami. Zapach to bardzo owocowy bukiet z wyraźnie wyczuwalną dojrzałą śliwką, soczystą wiśnią i delikatną nutą fiołków. W smaku przyjemne, o lekkiej strukturze i miękkich taninach oraz owocowo-mineralnym, typowym dla Chianti, orzeźwiającym wykończeniu. 

Tradycyjne reguły produkcji

Wino tworzone jest poprzez macerację i następnie fermentację malolaktyczną. Proces ten polega na przekształceniu obecnego w winogronach kwasu jabłkowego w zdecydowanie delikatniejszy w smaku kwas mlekowy. Sprawia to, że wino traci cierpkość, a zyskuje aksamitność rozlewającą się po podniebieniu. Następnie postarzane jest w beczkach ze słowiańskiego dębu, w którym wino leżakuje przez 6 miesięcy. Dzięki temu staje się eleganckie, o doskonałym balansie między tanicznością, a cierpkością. Potencjał starzenia wina to 3 – 4 lata. 

Włoska klasyka

To Chianti, o idealnie wyważonym smaku – niezbyt cierpkim i nie zanadto tanicznym, polecamy komponować z lasagne w mięsnym sosie, włoskimi wędlinami lub mięsną pizzą na pomidorach. Polubią je także wegetarianie, ponieważ doskonale łączy się z makaronami w gęstych, pomidorowo-warzywnych sosach i serami z owczego mleka. Wino to jest klasykiem i idealnym kompanem domowej, włoskiej kuchni. Najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej 18 – 20⁰ C. 

Eleganckie wydanie

Barbi Chianti DOCG zamknięte jest w klasycznej butelce dedykowanej czerwonym winom. Ozdobiona jest elegancką etykietą z herbem rodziny Colombini. Jest to swoisty hołd dla wszystkich pokoleń winiarskiej rodziny, która od wielu lat tworzy jedne z najlepszych win Toskanii. Spełni oczekiwania miłośników tradycji zarówno pod względem designu jak i smaku.

Wieloletnia tradycja i nowoczesne podejście

Dziedzictwo firmy jest dziś kontynuowane przez Stefano Cinelli Colombini, którego pasja i pomysłowość są godne międzynarodowego uznania. Niewiele innych, włoskich winnic utożsamia się z terytorium, na którym produkuje wino tak, jak Fattoria dei Barbi z Montalcino. Dzięki temu wychwalana winnica uważana jest za strażnika tradycji, a jednocześnie pioniera w innowacyjności techniki produkcji. 

Opis

Pionierska winnica 

Założyciele winnicy Fattoria dei Barbi, rodzina Colombini, już od XIV wieku prowadziła działalność rolniczą w regionach Montalcino, Scansani i Chianti. Dziś w tych regionach umiejscowione są ich winnice. Fattoria dei Barbi w roku 1817 roku jako pierwsza zaczęła produkować i sprzedawać Brunello na terenie Włoch, a w roku 1936 jako pierwsza zaczęła eksportować wino z Włoch do państw Europy. Rodzina Colombini była też pierwszą, która rozpoczęła produkcję Supertoskanów. Wszystko to sprawiło, że Fattoria dei Barbi stała się pionierem winiarstwa w tym regionie. 

Tajemnicą wspaniałych wyrobów rodziny Colombini jest szacunek do tradycji i drogi winiarskiej, wyznaczonej przez przodków, którą wciąż podążają. Jednocześnie nie rezygnują z nowoczesnych technologii, dzięki którym wytwarzane przez nich wina są lepsze z każdym rokiem.

Wytrawne, czerwone, spokojne wino z serca Toskanii

Barbi Chianti DOCG jest doskonałą odsłoną uwielbianego na całym świecie Chianti. Na kupaż składa się 90% szczepu Sangiovese, 7% Canaiolo i 3% szczepów lokalnych. Ma piękną, rubinową barwę z fioletowymi refleksami. Zapach to bardzo owocowy bukiet z wyraźnie wyczuwalną dojrzałą śliwką, soczystą wiśnią i delikatną nutą fiołków. W smaku przyjemne, o lekkiej strukturze i miękkich taninach oraz owocowo-mineralnym, typowym dla Chianti, orzeźwiającym wykończeniu. 

Tradycyjne reguły produkcji

Wino tworzone jest poprzez macerację i następnie fermentację malolaktyczną. Proces ten polega na przekształceniu obecnego w winogronach kwasu jabłkowego w zdecydowanie delikatniejszy w smaku kwas mlekowy. Sprawia to, że wino traci cierpkość, a zyskuje aksamitność rozlewającą się po podniebieniu. Następnie postarzane jest w beczkach ze słowiańskiego dębu, w którym wino leżakuje przez 6 miesięcy. Dzięki temu staje się eleganckie, o doskonałym balansie między tanicznością, a cierpkością. Potencjał starzenia wina to 3 – 4 lata. 

Włoska klasyka

To Chianti, o idealnie wyważonym smaku – niezbyt cierpkim i nie zanadto tanicznym, polecamy komponować z lasagne w mięsnym sosie, włoskimi wędlinami lub mięsną pizzą na pomidorach. Polubią je także wegetarianie, ponieważ doskonale łączy się z makaronami w gęstych, pomidorowo-warzywnych sosach i serami z owczego mleka. Wino to jest klasykiem i idealnym kompanem domowej, włoskiej kuchni. Najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej 18 – 20⁰ C. 

Eleganckie wydanie

Barbi Chianti DOCG zamknięte jest w klasycznej butelce dedykowanej czerwonym winom. Ozdobiona jest elegancką etykietą z herbem rodziny Colombini. Jest to swoisty hołd dla wszystkich pokoleń winiarskiej rodziny, która od wielu lat tworzy jedne z najlepszych win Toskanii. Spełni oczekiwania miłośników tradycji zarówno pod względem designu jak i smaku.

Wieloletnia tradycja i nowoczesne podejście

Dziedzictwo firmy jest dziś kontynuowane przez Stefano Cinelli Colombini, którego pasja i pomysłowość są godne międzynarodowego uznania. Niewiele innych, włoskich winnic utożsamia się z terytorium, na którym produkuje wino tak, jak Fattoria dei Barbi z Montalcino. Dzięki temu wychwalana winnica uważana jest za strażnika tradycji, a jednocześnie pioniera w innowacyjności techniki produkcji. 

Opinie

Wspaniałe.
Opinia od Andrzej

Chianti..i co więcej potrzeba do życia !! (Dodano 06.12.2019)

Napisz własną opinię

Tylko zarejestrowani kiienci mogą pisać opinie. Prosimy zalogować się lub zarejestrować