Do darmowej dostawy brakuje: 250 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Barbi Brunello di Montalcino Riserva DOCG

  • na prezent
  • polecane
Darmowa dostawa
Outlet
-20%

Fattoria dei Barbi

Normalna cena: 456,00 zł

Promocja 364,80 zł

Czas realizacji zamówienia: 3-5 dni

Dostępność: Brak w magazynie

Produkt chwilowo niedostępny. Jeśli chcesz dostać wiadomość, gdy będzie dostępny, podaj swój adres mailowy.

Opis

Zawsze pierwsi

Frattoria dei Barbi od początku działalności, czyli od XIX wieku piastowała miano pioniera winiarskiej Toskanii. To Barbi jako pierwsza zaczęła w roku 1817 produkować wino Brunello, jako pierwsza wysyłać wina w butelkach za granice państwa i jako pierwsza sprzeciwiła się utartym regułom produkując Supertoskan. Jednak pomimo ciągłego dążenia do nowości, nigdy nie odeszła od tradycji winiarskich wyznaczonych przez swoich przodów. Dlatego do dziś w butelkach Barbi znajdują się wina tworzone według tradycyjnych, 200-letnich receptur. 

Wino Brunello Riserva

Charakterystyczne cechy win Brunello to duża intensywność koloru, złożone i rozwinięte aromaty oraz zaskakująco długa zdolność starzenia. W winach Riserva te cechy mają możliwość wyrażenia siebie w najlepszym wydaniu. Wino to jest wynikiem starannej selekcji, która rozpoczyna się od zbioru, trwa w piwnicy z dłuższym okresem leżakowania w beczce niż inne Brunello i kończy się dłuższym uszlachetnianiem w butelce, zanim trafi do sprzedaży. 

Zimna maceracja i dwukrotna fermentacja

Po zbiorach owoce są selekcjonowane i poddawane miażdżeniu. Powstały moszcz winny pierw przechodzi zimną macerację w temperaturze 16⁰C, która pomaga uzyskać intensywność barwy i znaczną ilość zdrowotnych polifenoli. Następnie moszcz przechodzi fermentację alkoholową przez około 16-17 dni w kontrolowanej temperaturze 27-28⁰C, a później kolejną fermentację tzw. Jabłkowo-mlekową, dzięki której cierpki kwas jabłkowy przechodzi w delikatny kwas mlekowy. Na koniec wino umieszczane jest w małych i średnich dębowych beczkach, w których leżakuje 3 lata. Zanim wyjdzie na rynek spędza jeszcze 6 miesięcy w butelkach. 

Czerwone, wytrawne, o aromacie śliwek i nutą eukaliptusa

Wino tworzone jest w 100% z owoców szczepu Sangiovese. Wyróżnia się głęboką, ciemno-rubinową barwą. Bukiet zdominowany jest aromatami dojrzałych śliwek, czarnych porzeczek i suszonych owoców. W tle łączą się ze sobą nuty wanilii, białego pieprzu i eukaliptusa. Na podniebieniu bardzo eleganckie i klasyczne o miękkich taninach i przyjemnej kwasowości. Doskonale zrównoważone i z trwałym posmakiem rozbrzmiewającym w podniebieniu na długo po zakończonej degustacji. 

Na specjalne okazje

Jest to najlepszy trunek, który potowarzyszy i uświetni swoją obecnością wyjątkowe okazje. Skomponuje się z pieczonym dzikiem w ziołach z dodatkiem dżemu borówkowego a także z gęsią wątróbką smażoną w szalotce w towarzystwie buraków gotowanych w winie. 

Nawet 80 lat leżakowania

Wino to ma potencjał starzenia obliczany na od 20 do nawet 80 lat! Jest to jedno z nielicznych na świecie win, które wraz z upływem czasu zyskuje coraz lepszego aromatu i unikalnego smaku. 

Włoski klasyk

Butelka z ciemnego szkła ozdobiona została etykietą przywodzącą na myśl dekoracje ścienne w szlacheckich posiadłościach. Ciemno czerwone tło komponuje się ze złotą szarfą z nazwą winiarni, pod którą umieszczono herb rodzinny Columbini. Na herb składa się korona, krzyż oraz cztery ptaki na błękitnym tle. Całość utrzymana jest w tradycyjnym, szlacheckim stylu. 

Opis

Zawsze pierwsi

Frattoria dei Barbi od początku działalności, czyli od XIX wieku piastowała miano pioniera winiarskiej Toskanii. To Barbi jako pierwsza zaczęła w roku 1817 produkować wino Brunello, jako pierwsza wysyłać wina w butelkach za granice państwa i jako pierwsza sprzeciwiła się utartym regułom produkując Supertoskan. Jednak pomimo ciągłego dążenia do nowości, nigdy nie odeszła od tradycji winiarskich wyznaczonych przez swoich przodów. Dlatego do dziś w butelkach Barbi znajdują się wina tworzone według tradycyjnych, 200-letnich receptur. 

Wino Brunello Riserva

Charakterystyczne cechy win Brunello to duża intensywność koloru, złożone i rozwinięte aromaty oraz zaskakująco długa zdolność starzenia. W winach Riserva te cechy mają możliwość wyrażenia siebie w najlepszym wydaniu. Wino to jest wynikiem starannej selekcji, która rozpoczyna się od zbioru, trwa w piwnicy z dłuższym okresem leżakowania w beczce niż inne Brunello i kończy się dłuższym uszlachetnianiem w butelce, zanim trafi do sprzedaży. 

Zimna maceracja i dwukrotna fermentacja

Po zbiorach owoce są selekcjonowane i poddawane miażdżeniu. Powstały moszcz winny pierw przechodzi zimną macerację w temperaturze 16⁰C, która pomaga uzyskać intensywność barwy i znaczną ilość zdrowotnych polifenoli. Następnie moszcz przechodzi fermentację alkoholową przez około 16-17 dni w kontrolowanej temperaturze 27-28⁰C, a później kolejną fermentację tzw. Jabłkowo-mlekową, dzięki której cierpki kwas jabłkowy przechodzi w delikatny kwas mlekowy. Na koniec wino umieszczane jest w małych i średnich dębowych beczkach, w których leżakuje 3 lata. Zanim wyjdzie na rynek spędza jeszcze 6 miesięcy w butelkach. 

Czerwone, wytrawne, o aromacie śliwek i nutą eukaliptusa

Wino tworzone jest w 100% z owoców szczepu Sangiovese. Wyróżnia się głęboką, ciemno-rubinową barwą. Bukiet zdominowany jest aromatami dojrzałych śliwek, czarnych porzeczek i suszonych owoców. W tle łączą się ze sobą nuty wanilii, białego pieprzu i eukaliptusa. Na podniebieniu bardzo eleganckie i klasyczne o miękkich taninach i przyjemnej kwasowości. Doskonale zrównoważone i z trwałym posmakiem rozbrzmiewającym w podniebieniu na długo po zakończonej degustacji. 

Na specjalne okazje

Jest to najlepszy trunek, który potowarzyszy i uświetni swoją obecnością wyjątkowe okazje. Skomponuje się z pieczonym dzikiem w ziołach z dodatkiem dżemu borówkowego a także z gęsią wątróbką smażoną w szalotce w towarzystwie buraków gotowanych w winie. 

Nawet 80 lat leżakowania

Wino to ma potencjał starzenia obliczany na od 20 do nawet 80 lat! Jest to jedno z nielicznych na świecie win, które wraz z upływem czasu zyskuje coraz lepszego aromatu i unikalnego smaku. 

Włoski klasyk

Butelka z ciemnego szkła ozdobiona została etykietą przywodzącą na myśl dekoracje ścienne w szlacheckich posiadłościach. Ciemno czerwone tło komponuje się ze złotą szarfą z nazwą winiarni, pod którą umieszczono herb rodzinny Columbini. Na herb składa się korona, krzyż oraz cztery ptaki na błękitnym tle. Całość utrzymana jest w tradycyjnym, szlacheckim stylu. 

Napisz własną opinię

Tylko zarejestrowani kiienci mogą pisać opinie. Prosimy zalogować się lub zarejestrować