+ 48 696 088 990 | pon. - pt. 9:00 - 17:00
+ 48 696 088 990 | pon. - pt. 9:00 - 17:00
Szlachecka rodzina z ręką do wina
Fattoria dei Barbi zapoczątkowana przez rodzinę Colombini uważana jest za prawdziwie pionierką winnicę we Włoszech. To właśnie Fattoria dei Barbi jako pierwsza w roku 1817 zaczęła produkować wina Brunello, jako pierwsza w roku 1937 sprzedawała swoje produkty za granicami państwa i jako pierwsza wypuściła na rynek Super Toskan w latach 60. XX wieku. Od tamtej pory winiarnia stanowi niedościgniony wzór dla producentów wina nie tylko we Włoszech, ale także na całym świecie.
„Serce” winiarni
Wino Brunello di Montalcino jest „sercem” Fattoria dei Barbi, które produkowane jest nieprzerwanie od roku 1892. Stanowi ono wizytówkę winiarni i najlepszy przykład wina w stylu Brunello.
Winogrona poddane chłodzeniu
Owoce wykorzystane do produkcji wina pochodzą z winnic z regionu Montalcino, położonych na lekkim wzniesieniu od 300 do 500 metrów n.p.m. Po zbiorach kiście oddzielane są od łodyg i poddawane schłodzeniu do temperatury 16⁰C. Ten proces pomaga uzyskać większą ekstrakcję antocyjanów i polifenoli zawartych w winogronach. Następnie moszcz winny poddawany jest fermentacji alkoholowej przez 16-17 dni w kontrolowanej temperaturze 27-28⁰C. Kolejno wino przechodzi drugą fermentację, tak zwaną malolaktyczną, podczas której zawarty w owocach kwas jabłkowi przechodzi w delikatny kwas mlekowy. Na koniec wino przenoszone jest do beczek małej i średniej wielkości (2,25hl -15 hl) i starzone przez co najmniej 2 lata. Zanim zostanie wydane na rynek spędza w butelkach jeszcze kolejne 4 miesiące.
Idealny przykład Brunello di Montalcino
Wino wyprodukowano w 100% z owoców szczepu Sangiovese. Charakteryzuje się lśniącym, intensywnie rubinowym odcieniem. Bukiet otwiera się aromatami jagód i śliwek z pikantnym, różowym pieprzem, świeżymi ziołami, fiołkami i nutą rabarbaru. Soczyste w smaku, pikantne i o wyraźnej kwasowości. Przyjemności z degustacji dodają harmonijne taniny i trwały, długi posmak pozostający w przełyku.
Do serów i czerwonego mięsa
Najlepiej skomponuje się z duszoną dziczyzną w czerwonym winie z przyprawami korzennymi lub grillowanym stekiem z wołowiny w towarzystwie sosu z czerwonego pieprzu. Posmakuje także z deską twardych, aromatycznych serów typu Parmezan. Podawać lekko schłodzone, do temperatury 18⁰C.
Wino odpowiednie do starzenia
Barbi Brunello di Montalcino DOCG to wino, którego potencjał starzenia liczy się na 10-15 lat. Możesz więc cieszyć się nim krótko po zakupie lub wzbogacić butelką swoją domową piwniczkę. Doskonale sprawdzi się także jako prezent dla wyjątkowej osoby.
Włoska elegancja
Butelka przywodzi na myśl włoskie dekoracje w szlacheckich domach. Klasyczna butelka z ciemnego szkła i wyróżniający się czerwony kaptur na szyjce ze złotym zdobieniem. Do tego prostokątna, duża etykieta o granatowym tle z herbem rodziny Colombini, przedstawiającym cztery ptaki, krzyż i koronę. Nad herbem złota wstęga z nazwą winnicy. Całość oddaje niezwykłą elegancję i unikalność zamkniętego wewnątrz wina.
Opis
Specyficzne kody
Nikt jeszcze nie ocenił tego produktu - bądź pierwszy!