Do darmowej dostawy brakuje: 250 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Barbi Brunello di Montalcino DOCG

  • bestsellery
  • dla koneserów
  • na prezent
  • nagrodzone
  • najwyżej oceniane

Fattoria dei Barbi
229,00 zł

 X 

w zestawie

Czas realizacji zamówienia: 3-5 dni

Opinia eksperta

Prestiżowa niewielka, rodzinna winnica Barbi robiąca wina od XIX w i jej świetne Brunello z którego słynie. Tradycja, doświadczenie w uprawie i produkcji wina widać szczególnie w Brunello di Montalcino. Wino o kwiatowych aromatach fiołków i lukrecji, ale też aromatów drewnianych, tytoniu i pudełka cygar. Owoc bardzo czysty z nutami rabarbaru i dzikich, słodkich czereśni, harmonijna i ciągle wysoka tanina na końcu elementy dzikich ziół. Potencjał starzenia przy młodej jeszcze taninie i wysokiej kwasowości ok. 15 -20 lat.

Dariusz Jażdżyk Wicemistrz Mistrzostw Polski Sommelierów. Wieloletni członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich i sędzia Mistrzostw Polski Sommelierów.

Opis

Szlachecka rodzina z ręką do wina

Fattoria dei Barbi zapoczątkowana przez rodzinę Colombini uważana jest za prawdziwie pionierką winnicę we Włoszech. To właśnie Fattoria dei Barbi jako pierwsza w roku 1817 zaczęła produkować wina Brunello, jako pierwsza w roku 1937 sprzedawała swoje produkty za granicami państwa i jako pierwsza wypuściła na rynek Super Toskan w latach 60. XX wieku. Od tamtej pory winiarnia stanowi niedościgniony wzór dla producentów wina nie tylko we Włoszech, ale także na całym świecie. 

„Serce” winiarni

Wino Brunello di Montalcino jest „sercem” Fattoria dei Barbi, które produkowane jest nieprzerwanie od roku 1892. Stanowi ono wizytówkę winiarni i najlepszy przykład wina w stylu Brunello.

Winogrona poddane chłodzeniu

Owoce wykorzystane do produkcji wina pochodzą z winnic z regionu Montalcino, położonych na lekkim wzniesieniu od 300 do 500 metrów n.p.m. Po zbiorach kiście oddzielane są od łodyg i poddawane schłodzeniu do temperatury 16⁰C. Ten proces pomaga uzyskać większą ekstrakcję antocyjanów i polifenoli zawartych w winogronach. Następnie moszcz winny poddawany jest fermentacji alkoholowej przez 16-17 dni w kontrolowanej temperaturze 27-28⁰C. Kolejno wino przechodzi drugą fermentację, tak zwaną malolaktyczną, podczas której zawarty w owocach kwas jabłkowi przechodzi w delikatny kwas mlekowy. Na koniec wino przenoszone jest do beczek małej i średniej wielkości (2,25hl -15 hl) i starzone przez co najmniej 2 lata. Zanim zostanie wydane na rynek spędza w butelkach jeszcze kolejne 4 miesiące. 

Idealny przykład Brunello di Montalcino

Wino wyprodukowano w 100% z owoców szczepu Sangiovese. Charakteryzuje się lśniącym, intensywnie rubinowym odcieniem. Bukiet otwiera się aromatami jagód i śliwek z pikantnym, różowym pieprzem, świeżymi ziołami, fiołkami i nutą rabarbaru. Soczyste w smaku, pikantne i o wyraźnej kwasowości. Przyjemności z degustacji dodają harmonijne taniny i trwały, długi posmak pozostający w przełyku. 

Do serów i czerwonego mięsa

Najlepiej skomponuje się z duszoną dziczyzną w czerwonym winie z przyprawami korzennymi lub grillowanym stekiem z wołowiny w towarzystwie sosu z czerwonego pieprzu. Posmakuje także z deską twardych, aromatycznych serów typu Parmezan. Podawać lekko schłodzone, do temperatury 18⁰C. 

Wino odpowiednie do starzenia

Barbi Brunello di Montalcino DOCG to wino, którego potencjał starzenia liczy się na 10-15 lat. Możesz więc cieszyć się nim krótko po zakupie lub wzbogacić butelką swoją domową piwniczkę. Doskonale sprawdzi się także jako prezent dla wyjątkowej osoby. 

Włoska elegancja

Butelka przywodzi na myśl włoskie dekoracje w szlacheckich domach. Klasyczna butelka z ciemnego szkła i wyróżniający się czerwony kaptur na szyjce ze złotym zdobieniem. Do tego prostokątna, duża etykieta o granatowym tle z herbem rodziny Colombini, przedstawiającym cztery ptaki, krzyż i koronę. Nad herbem złota wstęga z nazwą winnicy. Całość oddaje niezwykłą elegancję i unikalność zamkniętego wewnątrz wina. 

Opis

Szlachecka rodzina z ręką do wina

Fattoria dei Barbi zapoczątkowana przez rodzinę Colombini uważana jest za prawdziwie pionierką winnicę we Włoszech. To właśnie Fattoria dei Barbi jako pierwsza w roku 1817 zaczęła produkować wina Brunello, jako pierwsza w roku 1937 sprzedawała swoje produkty za granicami państwa i jako pierwsza wypuściła na rynek Super Toskan w latach 60. XX wieku. Od tamtej pory winiarnia stanowi niedościgniony wzór dla producentów wina nie tylko we Włoszech, ale także na całym świecie. 

„Serce” winiarni

Wino Brunello di Montalcino jest „sercem” Fattoria dei Barbi, które produkowane jest nieprzerwanie od roku 1892. Stanowi ono wizytówkę winiarni i najlepszy przykład wina w stylu Brunello.

Winogrona poddane chłodzeniu

Owoce wykorzystane do produkcji wina pochodzą z winnic z regionu Montalcino, położonych na lekkim wzniesieniu od 300 do 500 metrów n.p.m. Po zbiorach kiście oddzielane są od łodyg i poddawane schłodzeniu do temperatury 16⁰C. Ten proces pomaga uzyskać większą ekstrakcję antocyjanów i polifenoli zawartych w winogronach. Następnie moszcz winny poddawany jest fermentacji alkoholowej przez 16-17 dni w kontrolowanej temperaturze 27-28⁰C. Kolejno wino przechodzi drugą fermentację, tak zwaną malolaktyczną, podczas której zawarty w owocach kwas jabłkowi przechodzi w delikatny kwas mlekowy. Na koniec wino przenoszone jest do beczek małej i średniej wielkości (2,25hl -15 hl) i starzone przez co najmniej 2 lata. Zanim zostanie wydane na rynek spędza w butelkach jeszcze kolejne 4 miesiące. 

Idealny przykład Brunello di Montalcino

Wino wyprodukowano w 100% z owoców szczepu Sangiovese. Charakteryzuje się lśniącym, intensywnie rubinowym odcieniem. Bukiet otwiera się aromatami jagód i śliwek z pikantnym, różowym pieprzem, świeżymi ziołami, fiołkami i nutą rabarbaru. Soczyste w smaku, pikantne i o wyraźnej kwasowości. Przyjemności z degustacji dodają harmonijne taniny i trwały, długi posmak pozostający w przełyku. 

Do serów i czerwonego mięsa

Najlepiej skomponuje się z duszoną dziczyzną w czerwonym winie z przyprawami korzennymi lub grillowanym stekiem z wołowiny w towarzystwie sosu z czerwonego pieprzu. Posmakuje także z deską twardych, aromatycznych serów typu Parmezan. Podawać lekko schłodzone, do temperatury 18⁰C. 

Wino odpowiednie do starzenia

Barbi Brunello di Montalcino DOCG to wino, którego potencjał starzenia liczy się na 10-15 lat. Możesz więc cieszyć się nim krótko po zakupie lub wzbogacić butelką swoją domową piwniczkę. Doskonale sprawdzi się także jako prezent dla wyjątkowej osoby. 

Włoska elegancja

Butelka przywodzi na myśl włoskie dekoracje w szlacheckich domach. Klasyczna butelka z ciemnego szkła i wyróżniający się czerwony kaptur na szyjce ze złotym zdobieniem. Do tego prostokątna, duża etykieta o granatowym tle z herbem rodziny Colombini, przedstawiającym cztery ptaki, krzyż i koronę. Nad herbem złota wstęga z nazwą winnicy. Całość oddaje niezwykłą elegancję i unikalność zamkniętego wewnątrz wina. 

Napisz własną opinię

Tylko zarejestrowani kiienci mogą pisać opinie. Prosimy zalogować się lub zarejestrować