Do darmowej dostawy brakuje: 250 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Armenia Original Special Edition Dry Red

Outlet
-10%

Armenia Wine

Normalna cena: 56,00 zł

Promocja 50,40 zł


 X 

w zestawie

Opis

Ikona kaukaskiej produkcji wina

Armenia Wines to rodzinna firma założona przez dwie ormiańskie rodziny Vardanyan i Mkrtchyan, które połączyła miłość do swojej ojczyzny, kultury i tradycji oraz unikalnej natury i przyrody Armenii. Działalność rozpoczęli od zasadzenia winnic w 2006 roku, by w 2008 otworzyć własną winiarnię i wyprodukować pierwsze wina pod etykietą marki Armenia Wines. Przez 10 lat działalności małe przedsiębiorstwo przerodziło się w dużą firmę, która stała się ikoną nowoczesnej produkcji wina w Armenii. Dziś produkty firmy nagradzane są medalami oraz wyróżnieniami na międzynarodowych konkursach winiarskich. 

6 tysięcy lat tradycji

Na terenie Armenii, w regionie Vayots Dzor odnaleziono jaskinię o nazwie Areni, w której mieściła się piwnica wypełniona naczyniami z leżakującym winem, których wiek określa się na ponad 6200 lat. To czyni ją najstarszym krajem winiarskim świata, zaraz obok Gruzji, której mieszkańcy świadomie produkowali wino. 

Niezwykle długa tradycja winiarska łączy się w Armenii z wymagającym klimatem uprawy winorośli. Ormiańskie terroir to suchy klimat, wulkaniczne gleby i nadzwyczaj wysokie temperatury powietrza, które wymogły na plantatorach umiejscawianie winnic na dużych wysokościach stromych wzgórz (między 850, a 1650 metrów n.p.m.). Właśnie dzięki tym cechom lokalne winogrona znakomicie dojrzewają i objawiają unikalne aromaty, których nie sposób znaleźć w żadnych innych odmianach. 

Ormiańskie wino – edycja specjalna

Winogrona wykorzystane do produkcji wina zbierane są ręcznie na przełomie miesięcy września i października. Po delikatnym prasowaniu poddane są 2-tygodniowej fermentacji w kontrolowanej temperaturze 26-28⁰C w zbiorniku ze stali nierdzewnej. Po pierwszej fermentacji wino przechodzi jeszcze drugą tzw. malolaktyczną, podczas której cierpki kwas jabłkowy zmienia się w delikatny kwas mlekowy. 

Czerwone, wytrawne, o aromacie czerwonych jagód

Wino jest kupażem lokalnych szczepów Areni (80%) i Hakhtanak. Ma intensywnie rubinową barwę i przyjemny bukiet o aromatach malin, poziomek i czerwonych porzeczek. W smaku dobrze zrównoważone między kwasowością, a słodyczą, o przyjemnej dla podniebienia konsystencji i naturalnie słodkim posmaku czarnych wiśni. 

Do steków, grillowanego mięsa i serów

Armenia Original Special Edition Dry Red to doskonałe wino do łączenia z grillowanym mięsem w kaukaskich przyprawach i wołowych stekach dobrej jakości z grubą solą morską. Sprawdzi się także w roli trunku do przystawek na bazie ormiańskich serów z mleka owczego i tradycyjnych dojrzewających wędlin jak basturma. 

Nowoczesne wydanie tradycji

Wino zamknięto w typowej dla marki butelce o klasycznym kształcie, wykonanej z czarnego szkła i ozdobionej tłoczeniami: logotypem firmy w górnej części oraz dekoracyjnym wzorem okalającym dół. Szyjka ozdobiona została czarnym kapturem z logotypem, a między tłoczeniami umieszczono dwie etykiety. Szersza etykieta o kremowo-złocistym tle ukazuje nazwę wina w różnych czcionkach, co tworzy ciekawy, nowoczesny efekt, natomiast węższa etykieta o ciemnym tle przedstawia logotyp marki, informacje na temat trunku oraz podpis winiarza, który je stworzył. Połączenie kolorystyczne czerni ze złotem, złocistym kremem i czerwienią oddaje nowoczesność wina i elegancję jego smaku. 

Opis

Ikona kaukaskiej produkcji wina

Armenia Wines to rodzinna firma założona przez dwie ormiańskie rodziny Vardanyan i Mkrtchyan, które połączyła miłość do swojej ojczyzny, kultury i tradycji oraz unikalnej natury i przyrody Armenii. Działalność rozpoczęli od zasadzenia winnic w 2006 roku, by w 2008 otworzyć własną winiarnię i wyprodukować pierwsze wina pod etykietą marki Armenia Wines. Przez 10 lat działalności małe przedsiębiorstwo przerodziło się w dużą firmę, która stała się ikoną nowoczesnej produkcji wina w Armenii. Dziś produkty firmy nagradzane są medalami oraz wyróżnieniami na międzynarodowych konkursach winiarskich. 

6 tysięcy lat tradycji

Na terenie Armenii, w regionie Vayots Dzor odnaleziono jaskinię o nazwie Areni, w której mieściła się piwnica wypełniona naczyniami z leżakującym winem, których wiek określa się na ponad 6200 lat. To czyni ją najstarszym krajem winiarskim świata, zaraz obok Gruzji, której mieszkańcy świadomie produkowali wino. 

Niezwykle długa tradycja winiarska łączy się w Armenii z wymagającym klimatem uprawy winorośli. Ormiańskie terroir to suchy klimat, wulkaniczne gleby i nadzwyczaj wysokie temperatury powietrza, które wymogły na plantatorach umiejscawianie winnic na dużych wysokościach stromych wzgórz (między 850, a 1650 metrów n.p.m.). Właśnie dzięki tym cechom lokalne winogrona znakomicie dojrzewają i objawiają unikalne aromaty, których nie sposób znaleźć w żadnych innych odmianach. 

Ormiańskie wino – edycja specjalna

Winogrona wykorzystane do produkcji wina zbierane są ręcznie na przełomie miesięcy września i października. Po delikatnym prasowaniu poddane są 2-tygodniowej fermentacji w kontrolowanej temperaturze 26-28⁰C w zbiorniku ze stali nierdzewnej. Po pierwszej fermentacji wino przechodzi jeszcze drugą tzw. malolaktyczną, podczas której cierpki kwas jabłkowy zmienia się w delikatny kwas mlekowy. 

Czerwone, wytrawne, o aromacie czerwonych jagód

Wino jest kupażem lokalnych szczepów Areni (80%) i Hakhtanak. Ma intensywnie rubinową barwę i przyjemny bukiet o aromatach malin, poziomek i czerwonych porzeczek. W smaku dobrze zrównoważone między kwasowością, a słodyczą, o przyjemnej dla podniebienia konsystencji i naturalnie słodkim posmaku czarnych wiśni. 

Do steków, grillowanego mięsa i serów

Armenia Original Special Edition Dry Red to doskonałe wino do łączenia z grillowanym mięsem w kaukaskich przyprawach i wołowych stekach dobrej jakości z grubą solą morską. Sprawdzi się także w roli trunku do przystawek na bazie ormiańskich serów z mleka owczego i tradycyjnych dojrzewających wędlin jak basturma. 

Nowoczesne wydanie tradycji

Wino zamknięto w typowej dla marki butelce o klasycznym kształcie, wykonanej z czarnego szkła i ozdobionej tłoczeniami: logotypem firmy w górnej części oraz dekoracyjnym wzorem okalającym dół. Szyjka ozdobiona została czarnym kapturem z logotypem, a między tłoczeniami umieszczono dwie etykiety. Szersza etykieta o kremowo-złocistym tle ukazuje nazwę wina w różnych czcionkach, co tworzy ciekawy, nowoczesny efekt, natomiast węższa etykieta o ciemnym tle przedstawia logotyp marki, informacje na temat trunku oraz podpis winiarza, który je stworzył. Połączenie kolorystyczne czerni ze złotem, złocistym kremem i czerwienią oddaje nowoczesność wina i elegancję jego smaku. 

Opinie

wino armeńskie
Opinia od Mirosław

zdecydowanie nie zachwyca, słodkawy smak w winie wytrawnym i dość ciężkie. co najwyżej da się wypić (Dodano 12.05.2020)

Napisz własną opinię

Tylko zarejestrowani kiienci mogą pisać opinie. Prosimy zalogować się lub zarejestrować