Free shipping Do darmowej dostawy brakuje: 250 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Aperitivo Bitter Turchetto

Nowość

39,90 zł

 X 
Czas realizacji zamówienia: 3-6 dni

Opis

Włoski specjał

Chociaż obecnie połączenie wina musującego Prosecco i bittera pomarańczowo-ziołowego znane jest jako najpopularniejszy włoski aperitif, jego historia wcale nie została zapoczątkowana przez Włochów! Spritz oryginalnie był winem zmieszanym z wodą sodową, którym raczyli się hamburscy żołnierze na terenach dzisiejszych Włoch. Austriacy mieszali wino z wodą, ponieważ nie byli przyzwyczajeni do „wysokich” procentów włoskiego wina – w ich kraju królowało piwo, a dodatkowo poszukiwali orzeźwienia gaszącego pragnienie w czasie włoskich upałów.

Słodko-gorzki bitter

Dopiero wiele lat później do Spritza zaczęto dodawać oryginalny włoski bitter, czyli swojego rodzaju likier tworzony z pomarańczy, rabarbaru i mieszanki ziół. Właśnie tego typu bitterem jest Turchetto Aperitivo o charakterystycznej intensywnie pomarańczowo-czerwonej barwie. W bukiecie bittera wyczuwalne są aromaty skórki pomarańczy i świeżych ziół. Na podniebieniu trunek zachwyca aksamitną konsystencją i wręcz doskonale wyważoną dozą goryczki, która przynosi orzeźwienie nawet w najcieplejszych momentach dnia.

Jak serwować Turchetto Aperitivo?

Klasycznym sposobem serwowania jest połączenie z winem musującym Prosecco i niewielką ilością wody gazowanej. Koktajl Spritz znany jest ze swoich właściwości pobudzających apetyt, więc warto serwować go w roli aperitifu przed kolacją. Równie dobrze sprawdzi się jako towarzysz włoskich przekąsek – deski serów i wędlin, bruschetty czy grillowanego kurczaka.

Przepis na Aperol Spritz: 100 ml wina musującego Prosecco, 50 ml bittera Turchetto Aperitivo, 30 ml wody gazowanej, plaster pomarańczy, garść kości lodu. Do dużego kieliszka koktajlowego wrzuć kości lodu, dodaj Prosecco, Turchetto Aperitivo i dopełnij wodą. Udekoruj szklankę plastrem pomarańczy i delikatnie wymieszaj.

Opis

Włoski specjał

Chociaż obecnie połączenie wina musującego Prosecco i bittera pomarańczowo-ziołowego znane jest jako najpopularniejszy włoski aperitif, jego historia wcale nie została zapoczątkowana przez Włochów! Spritz oryginalnie był winem zmieszanym z wodą sodową, którym raczyli się hamburscy żołnierze na terenach dzisiejszych Włoch. Austriacy mieszali wino z wodą, ponieważ nie byli przyzwyczajeni do „wysokich” procentów włoskiego wina – w ich kraju królowało piwo, a dodatkowo poszukiwali orzeźwienia gaszącego pragnienie w czasie włoskich upałów.

Słodko-gorzki bitter

Dopiero wiele lat później do Spritza zaczęto dodawać oryginalny włoski bitter, czyli swojego rodzaju likier tworzony z pomarańczy, rabarbaru i mieszanki ziół. Właśnie tego typu bitterem jest Turchetto Aperitivo o charakterystycznej intensywnie pomarańczowo-czerwonej barwie. W bukiecie bittera wyczuwalne są aromaty skórki pomarańczy i świeżych ziół. Na podniebieniu trunek zachwyca aksamitną konsystencją i wręcz doskonale wyważoną dozą goryczki, która przynosi orzeźwienie nawet w najcieplejszych momentach dnia.

Jak serwować Turchetto Aperitivo?

Klasycznym sposobem serwowania jest połączenie z winem musującym Prosecco i niewielką ilością wody gazowanej. Koktajl Spritz znany jest ze swoich właściwości pobudzających apetyt, więc warto serwować go w roli aperitifu przed kolacją. Równie dobrze sprawdzi się jako towarzysz włoskich przekąsek – deski serów i wędlin, bruschetty czy grillowanego kurczaka.

Przepis na Aperol Spritz: 100 ml wina musującego Prosecco, 50 ml bittera Turchetto Aperitivo, 30 ml wody gazowanej, plaster pomarańczy, garść kości lodu. Do dużego kieliszka koktajlowego wrzuć kości lodu, dodaj Prosecco, Turchetto Aperitivo i dopełnij wodą. Udekoruj szklankę plastrem pomarańczy i delikatnie wymieszaj.

Napisz własną opinię

Tylko zarejestrowani kiienci mogą pisać opinie. Prosimy zalogować się lub zarejestrować