Free shipping Do darmowej dostawy brakuje: 299 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Almaviva

Darmowa dostawa

Baron Philippe de Rothschild / Concha y Toro
dla-koneserow dla koneserów
polecane polecane
899,00 zł

Dostępność: Brak w magazynie

Produkt chwilowo niedostępny. Jeśli chcesz dostać wiadomość, gdy będzie dostępny, podaj swój adres mailowy.

Opis

Francusko-chilijski projekt

Historia marki Almaviva rozpoczęła się w roku 1997 wraz z podpisaniem umowy partnerskiej między Baronową Philippine de Rothschild, przewodniczącą rady doradczej barona Philippe de Rothschild SA, a prezesem Vina Concha y Toro SA, Eduardo Guilisasti Tagle. Ich umowa stworzona była z myślą o stworzeniu wyjątkowego, dotąd nigdy nie spotykanego, francusko-chilijskiego wina. Trunek produkowany był pod czujnym okiem obu partnerów, którzy z równym zapałem sprawowali nadzór techniczny. Pierwszy rocznik, debiutujący na rynku w roku 1998, odniósł natychmiastowy międzynarodowy sukces. Dziś przez wielu krytyków Almaviva uważana jest za najlepsze chilijskie wino.

Wyjątkowość Almavivy

Nazwa marki „Almaviva”, pomimo iż ma latynoskie brzmienie, pochodzi z klasycznej literatury fransuckiej. Hrabia Almaviva jest bohaterem słynnej sztuki Beaumarchais o nazwie „Wesele Figara”, którą Mozart zmienił w operę. 

Almaviva to pierwsze wino w Chile stworzone zgodnie z francuską koncepcją Chateau. Koncepcja ta została wprowadzona w XIX wieku we Francji, w formie uhonorowania twórczego mistrzostwa winiarzy z Bordeaux. Almaviva była tworzona więc z uwzględnieniem wyjątkowego terroir, jednej wyjątkowej winnicy i jednego zespołu technicznego, które przeznaczone są tylko i wyłącznie do produkcji tego wina, o niezrównanej jakości i doskonałości. 

Terroir, czyli niepowtarzalny klimat

Winnica, z której pochodzą owoce położona jest w najwyższej części doliny Maipo, która mieści się w centrum kraju. Puente Alto, bo tak się nazywa, została uznana już ponad 20 lat temu jako miejsce o idealnych warunkach do uprawy odmiany Cabernet Sauvignon. 60 hektarów tych upraw zarezerwowanych jest wyłącznie dla wina Almaviva.

Puente Alto charakteryzuje się skalistą, ubogą glebą, na którą składa się glina, glina piaszczysta, żwir i skały. Ta aluwialna gleba pozwala na właściwe odwodnienie, nadaje mineralności, a także obniża pH, co przekłada się na niezwykłą jakość, równowagę i elegancję finalnego trunku. 

Decydującym czynnikiem w tym niezwykłym terroir jest wpływ zimnej pogody kordyliery Andów, która objawia się w postaci świeżej bryzy i dużych wahań temperatury między dniem, a nocą, szczególnie w okresie dojrzewania winogron. Warunki te sprzyjają długiemu i jednorodnemu rozwojowi winogron i wytwarzaniu się wyraźniejszej kwasowości, wyższą koncentracją koloru i aromatu. 

Długi i staranny proces produkcji

Podczas zbiorów winogron używa się płytkich pojemników, aby kiście nie były nakładane jeden na drugim. Wypełnione pojemniki są następnie przenoszone do sortowni, gdzie odbywa się ręczna selekcja. Po selekcji i oczyszczeniu owoców są one delikatnie wyciskane, by uzyskać sok. Po tym sok przenoszony jest do zbiorników winifikacyjnych ze stali nierdzewnej. 

Moszcz jest najpierw schładzany, a sok pozostawiony w kontakcie ze skórkami w celu wydobycia ich bogatego koloru i aromatu, a następnie podgrzany przed fermentacją i maceracją. Łuski i nasiona są wciskane do pras koszowych i lekko wyciskane w celu ekstrakcji wina prasowego, które dodaje się w małych proporcjach do końcowej mieszanki. Fermentacja malolaktyczna zachodzi spontanicznie, bezpośrednio przed lub tuż po przeniesieniu wina do nowych beczek z francuskiego dębu.

Beczki są przechowywane w magazynie około 10 miesięcy. Po około 6-8 miesiącach leżakowania wino jest klarowane białkiem jaja, a następnie przelewane do zbiorników ze stali nierdzewnej i butelkowane. Butelkowane wino osiada, zanim zostanie wysłane do Negociants w Bordeaux, skąd jest dystrybuowane na cały świat.

Czerwone, wytrawne, o aromacie owoców, wanilii i ziaren kawy

Wino jest kupażem szczepów Cabernet Sauvignon (61%), Carmenere (29%), Cabernet Franc (9%) oraz Marlpetit Verdot (1%). Ma ciemno-rubinowy kolor z ciekawymi fioletowymi refleksami. W nosie eleganckie o czystych, wyraźnych aromatach dojrzałej czarnej porzeczki, jeżyn i poziomek z nutami wanilii, przypraw i ziaren kawy. W ustach niezwykła równowaga z wyraźną kwasowością dodającą świeżości i z mocnymi, jedwabistymi taninami, które podkreślają „gęstą” konsystencję trunku. Posmak wyjątkowo długo utrzymuje się na podniebieniu i przedłuża przyjemność z degustacji. 

Do czerwonego mięsa i dojrzałych serów

Pierwszy kieliszek wina Almaviva z pewnością powinien zostać skosztowany bez dodatków, by móc w pełni poznać jego cudowny charakter. Drugi i kolejne kieliszki warto łączyć z daniami na bazie czerwonego mięsa, np. pieczoną polędwicą wołową z czerwonym pieprzem lub pieczenią jagnięcą w marynacie ziołowej. Równie dobrze posmakuje z deską twardych, dojrzałych serów, takich jak Parmezan czy Pecorino. 

W hołdzie dla przodków

Wino zamknięte jest w klasycznej butelce z ciemnego szkła, ozdobionej intensywnie czerwonym kapturem na szyjce oraz wąską białą etykietą o ciekawym designie. Etykieta ta jest hołdem dla historii przodków Chile, który ujawnia się w reprodukcji stylizowanego wzoru z instrumentu kultrun, czyli rytualnego bębny używanego przez społeczność Mapuche. Symbolizuje on wizję Ziemi i kosmosu cywilizacji Mapuche. 

Opis

Francusko-chilijski projekt

Historia marki Almaviva rozpoczęła się w roku 1997 wraz z podpisaniem umowy partnerskiej między Baronową Philippine de Rothschild, przewodniczącą rady doradczej barona Philippe de Rothschild SA, a prezesem Vina Concha y Toro SA, Eduardo Guilisasti Tagle. Ich umowa stworzona była z myślą o stworzeniu wyjątkowego, dotąd nigdy nie spotykanego, francusko-chilijskiego wina. Trunek produkowany był pod czujnym okiem obu partnerów, którzy z równym zapałem sprawowali nadzór techniczny. Pierwszy rocznik, debiutujący na rynku w roku 1998, odniósł natychmiastowy międzynarodowy sukces. Dziś przez wielu krytyków Almaviva uważana jest za najlepsze chilijskie wino.

Wyjątkowość Almavivy

Nazwa marki „Almaviva”, pomimo iż ma latynoskie brzmienie, pochodzi z klasycznej literatury fransuckiej. Hrabia Almaviva jest bohaterem słynnej sztuki Beaumarchais o nazwie „Wesele Figara”, którą Mozart zmienił w operę. 

Almaviva to pierwsze wino w Chile stworzone zgodnie z francuską koncepcją Chateau. Koncepcja ta została wprowadzona w XIX wieku we Francji, w formie uhonorowania twórczego mistrzostwa winiarzy z Bordeaux. Almaviva była tworzona więc z uwzględnieniem wyjątkowego terroir, jednej wyjątkowej winnicy i jednego zespołu technicznego, które przeznaczone są tylko i wyłącznie do produkcji tego wina, o niezrównanej jakości i doskonałości. 

Terroir, czyli niepowtarzalny klimat

Winnica, z której pochodzą owoce położona jest w najwyższej części doliny Maipo, która mieści się w centrum kraju. Puente Alto, bo tak się nazywa, została uznana już ponad 20 lat temu jako miejsce o idealnych warunkach do uprawy odmiany Cabernet Sauvignon. 60 hektarów tych upraw zarezerwowanych jest wyłącznie dla wina Almaviva.

Puente Alto charakteryzuje się skalistą, ubogą glebą, na którą składa się glina, glina piaszczysta, żwir i skały. Ta aluwialna gleba pozwala na właściwe odwodnienie, nadaje mineralności, a także obniża pH, co przekłada się na niezwykłą jakość, równowagę i elegancję finalnego trunku. 

Decydującym czynnikiem w tym niezwykłym terroir jest wpływ zimnej pogody kordyliery Andów, która objawia się w postaci świeżej bryzy i dużych wahań temperatury między dniem, a nocą, szczególnie w okresie dojrzewania winogron. Warunki te sprzyjają długiemu i jednorodnemu rozwojowi winogron i wytwarzaniu się wyraźniejszej kwasowości, wyższą koncentracją koloru i aromatu. 

Długi i staranny proces produkcji

Podczas zbiorów winogron używa się płytkich pojemników, aby kiście nie były nakładane jeden na drugim. Wypełnione pojemniki są następnie przenoszone do sortowni, gdzie odbywa się ręczna selekcja. Po selekcji i oczyszczeniu owoców są one delikatnie wyciskane, by uzyskać sok. Po tym sok przenoszony jest do zbiorników winifikacyjnych ze stali nierdzewnej. 

Moszcz jest najpierw schładzany, a sok pozostawiony w kontakcie ze skórkami w celu wydobycia ich bogatego koloru i aromatu, a następnie podgrzany przed fermentacją i maceracją. Łuski i nasiona są wciskane do pras koszowych i lekko wyciskane w celu ekstrakcji wina prasowego, które dodaje się w małych proporcjach do końcowej mieszanki. Fermentacja malolaktyczna zachodzi spontanicznie, bezpośrednio przed lub tuż po przeniesieniu wina do nowych beczek z francuskiego dębu.

Beczki są przechowywane w magazynie około 10 miesięcy. Po około 6-8 miesiącach leżakowania wino jest klarowane białkiem jaja, a następnie przelewane do zbiorników ze stali nierdzewnej i butelkowane. Butelkowane wino osiada, zanim zostanie wysłane do Negociants w Bordeaux, skąd jest dystrybuowane na cały świat.

Czerwone, wytrawne, o aromacie owoców, wanilii i ziaren kawy

Wino jest kupażem szczepów Cabernet Sauvignon (61%), Carmenere (29%), Cabernet Franc (9%) oraz Marlpetit Verdot (1%). Ma ciemno-rubinowy kolor z ciekawymi fioletowymi refleksami. W nosie eleganckie o czystych, wyraźnych aromatach dojrzałej czarnej porzeczki, jeżyn i poziomek z nutami wanilii, przypraw i ziaren kawy. W ustach niezwykła równowaga z wyraźną kwasowością dodającą świeżości i z mocnymi, jedwabistymi taninami, które podkreślają „gęstą” konsystencję trunku. Posmak wyjątkowo długo utrzymuje się na podniebieniu i przedłuża przyjemność z degustacji. 

Do czerwonego mięsa i dojrzałych serów

Pierwszy kieliszek wina Almaviva z pewnością powinien zostać skosztowany bez dodatków, by móc w pełni poznać jego cudowny charakter. Drugi i kolejne kieliszki warto łączyć z daniami na bazie czerwonego mięsa, np. pieczoną polędwicą wołową z czerwonym pieprzem lub pieczenią jagnięcą w marynacie ziołowej. Równie dobrze posmakuje z deską twardych, dojrzałych serów, takich jak Parmezan czy Pecorino. 

W hołdzie dla przodków

Wino zamknięte jest w klasycznej butelce z ciemnego szkła, ozdobionej intensywnie czerwonym kapturem na szyjce oraz wąską białą etykietą o ciekawym designie. Etykieta ta jest hołdem dla historii przodków Chile, który ujawnia się w reprodukcji stylizowanego wzoru z instrumentu kultrun, czyli rytualnego bębny używanego przez społeczność Mapuche. Symbolizuje on wizję Ziemi i kosmosu cywilizacji Mapuche. 

Opakowania

poprzednie
następne