Do darmowej dostawy brakuje: 250 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Allendorf Winkeler Riesling


Allendorf
na-co-dzien na co dzień
na-lato na lato
na-piknik na piknik
na-plaze na plażę
84,00 zł

 X 

w zestawie

Czas realizacji zamówienia: 3-5 dni

Opis

27 pokoleń winiarskiej pasji

Działalność rodziny Allendorf w branży winiarskiej rozpoczęła się w roku 1773 wraz z odkupieniem przez Philipa Antona Allendorfa kilku winnic w regionie Rheigau i rozpoczęciem niewielkiej produkcji wina. Z powodu niesprzyjającej winiarzom w tamtych czasach polityki wkrótce, bo w roku 1807, majątek Philipa musiał zostać rozdzielony między kilkoma właścicielami. Winnice połączyły się w całość ponownie dopiero w 1955 roku, skupione w rękach Fritza Allendorfa i jego żony. Fritz z rodziną ciężko pracował nad rozbudową marki, dzięki czemu z 1,5 hektara upraw wielkość winnic wzrosła dziś do 65 hektarów. Aktualnie firma prowadzona jest przez 27-me pokolenie rodziny, a marka może pochwalić się doskonałą reputacją oraz miejscem na liście tysiąca najlepszych producentów winiarskich świata. 

Winkeler Riesling

Owoce, które wykorzystano do produkcji wina pochodzą z winnic wokół miejscowości Winkel leżącej nad Renem. Uprawiane są w niej jedynie regionalne odmiany winorośli wyłącznie tradycyjnymi metodami, a zbiory są ograniczane. Gleby tam charakteryzują się lessem i gliną, a sam obszar znany jest jako najlepsze miejsce pod produkcję wina w regionie Rheingau. 

Białe, wytrawne, o aromacie jabłek i ziół z nutą selera

Wino zbudowano w 100 % z owoców szczepu Riesling. Wyróżnia się intensywnie złotą szatą. W bukiecie dominują urzekające aromaty jabłek, dojrzałych brzoskwiń i świeżych ziół z charakterystycznymi nutami selera w tle. W ustach jest orzeźwiające, lecz intensywne o wspaniałych nutach letnich owoców. Podczas degustacji ujawnia się nuta mineralna oraz zrównoważona kwasowość. 

Drób, sałatki i dania jarskie

Wspaniale skomponuje się z mięsem drobiowym, jak smażona na maśle pierś kurczaka lub panierowane polędwiczki z indyka. Jest to także odpowiedni towarzysz dla sałatek na bazie chrupiących sałat z jogurtowymi dressingami i daniami wegetariańskimi, np. porowym quiche lub wytrawną tartą z mozzarellą i brokułami. Serwuj schłodzone do temperatury 12⁰C. 

W klasycznym stylu marki

Butelka prezentuje nowoczesny i charakterystyczny styl marki. Smukły kształt i zielone szkło doskonale komponuje się z ciemno-pomarańczowym kapturem na szyjce oraz białą etykietą w dolnej części butelki. Na kapturze umieszczono logotyp i nazwę producenta, a na etykiecie dużą nazwę winiarni w kolorze pomarańczowym oraz kilka informacji na temat wina, jak miejsce pochodzenia winogron i rok produkcji trunku. 

Opis

27 pokoleń winiarskiej pasji

Działalność rodziny Allendorf w branży winiarskiej rozpoczęła się w roku 1773 wraz z odkupieniem przez Philipa Antona Allendorfa kilku winnic w regionie Rheigau i rozpoczęciem niewielkiej produkcji wina. Z powodu niesprzyjającej winiarzom w tamtych czasach polityki wkrótce, bo w roku 1807, majątek Philipa musiał zostać rozdzielony między kilkoma właścicielami. Winnice połączyły się w całość ponownie dopiero w 1955 roku, skupione w rękach Fritza Allendorfa i jego żony. Fritz z rodziną ciężko pracował nad rozbudową marki, dzięki czemu z 1,5 hektara upraw wielkość winnic wzrosła dziś do 65 hektarów. Aktualnie firma prowadzona jest przez 27-me pokolenie rodziny, a marka może pochwalić się doskonałą reputacją oraz miejscem na liście tysiąca najlepszych producentów winiarskich świata. 

Winkeler Riesling

Owoce, które wykorzystano do produkcji wina pochodzą z winnic wokół miejscowości Winkel leżącej nad Renem. Uprawiane są w niej jedynie regionalne odmiany winorośli wyłącznie tradycyjnymi metodami, a zbiory są ograniczane. Gleby tam charakteryzują się lessem i gliną, a sam obszar znany jest jako najlepsze miejsce pod produkcję wina w regionie Rheingau. 

Białe, wytrawne, o aromacie jabłek i ziół z nutą selera

Wino zbudowano w 100 % z owoców szczepu Riesling. Wyróżnia się intensywnie złotą szatą. W bukiecie dominują urzekające aromaty jabłek, dojrzałych brzoskwiń i świeżych ziół z charakterystycznymi nutami selera w tle. W ustach jest orzeźwiające, lecz intensywne o wspaniałych nutach letnich owoców. Podczas degustacji ujawnia się nuta mineralna oraz zrównoważona kwasowość. 

Drób, sałatki i dania jarskie

Wspaniale skomponuje się z mięsem drobiowym, jak smażona na maśle pierś kurczaka lub panierowane polędwiczki z indyka. Jest to także odpowiedni towarzysz dla sałatek na bazie chrupiących sałat z jogurtowymi dressingami i daniami wegetariańskimi, np. porowym quiche lub wytrawną tartą z mozzarellą i brokułami. Serwuj schłodzone do temperatury 12⁰C. 

W klasycznym stylu marki

Butelka prezentuje nowoczesny i charakterystyczny styl marki. Smukły kształt i zielone szkło doskonale komponuje się z ciemno-pomarańczowym kapturem na szyjce oraz białą etykietą w dolnej części butelki. Na kapturze umieszczono logotyp i nazwę producenta, a na etykiecie dużą nazwę winiarni w kolorze pomarańczowym oraz kilka informacji na temat wina, jak miejsce pochodzenia winogron i rok produkcji trunku. 

Napisz własną opinię

Tylko zarejestrowani kiienci mogą pisać opinie. Prosimy zalogować się lub zarejestrować