Do darmowej dostawy brakuje: 250 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Allendorf Quercus Pinot Noir


Allendorf
dla-koneserow dla koneserów
na-co-dzien na co dzień
126,00 zł

 X 
Czas realizacji zamówienia: 3-5 dni

Dostępność: Ostatnie sztuki

Opis

Niemiecka winiarnia o 250-letniej historii

Pierwszym członkiem rodziny Allendorf, który zapoczątkował pasję winiarską był Philip Anton Allendorf. W 1773 roku zakupił on kilka winnic i rozpoczął niewielką produkcję wina, jednak pod wpływem niesprzyjającej winiarzom polityki ówczesnych czasów w roku 1807 musiał podzielić majątek na kilku właścicieli. Całość majątku odzyskał ponownie Fritz Allendorf dopiero w roku 1995. Wtedy winnice zajmowały powierzchnie zaledwie 1,5 hektara, a dziś marka posiada na własność jedną z największych winnic (65 hektarów) w regionie Rheingau. Dziś winiarnię prowadzi 27-me pokolenie rodziny, a sama firma znajduje się na liście tysiąca najlepszych producentów winiarskich świata. 

Beczkowy charakter

„Quercus” to nazwa botaniczna dębu bezszypułkowego. Nadanie tej nazwy winu miało nawiązywać do charakteru, jaki kształtuje proces starzenia trunku w dębowej beczce. Allendorf Quercus Pinot Noir dojrzewa w małych dębowych beczkach (w 30% nowych) o pojemności 225 litrów przez 24 miesiące. 

Czerwone, wytrawne, o aromacie owoców, kawy i wanilii

Wino stworzono w 100 % z owoców odmiany Pinot Noir. Ma zachwycający głęboko-czerwony kolor. W bukiecie dominują aromaty czarnych i czerwonych jagód – malin, porzeczek i jeżyn z delikatnymi orzechowymi akcentami i nutami kawy i wanilii w tle. Na podniebieniu wino jest soczyście wiśniowo-jeżynowe z nutą prażonego dębu, karmelu i tytoniu. Delikatne taniny i niska kwasowość łagodzą konsystencję. Po degustacji utrzymuje się w ustach intrygujący mineralny posmak. 

Do pieczonego drobiu, dziczyzny i jagnięciny

Wino stworzone do łączenia z pieczoną gęsią, combrem jagnięcym w marynacie z miętą lub pieczonym dzikiem z dodatkiem smażonych na winie buraków i cebuli. Skomponuje się także z deską długo dojrzewających wędlin i kiełbas – włoskim salami, hiszpańską Jamon Serrano czy berlińskimi kiełbaskami. Serwuj w temperaturze pokojowej około 18⁰C.

Elegancka butelka

Wino zamknięto w butelce o eleganckiej prezencji. Smukły kształt i czarne szkło skomponowano z czarnym kapturem na szyjce oraz prostokątną etykietą w dolnej części butelki. Na kapturze widnieje logotyp i nazwa firmy. Na etykiecie główne miejsce zajmuje duża litera „Q” symbolizująca nazwę trunku, nad nią znajduje się zdjęcie kiści winogron, a pod nią nazwa winiarni. Użycie kolorów czerwieni, czerni i bieli oddaje nowoczesny charakter wina. 

Nagrodzone

Quercus zostało nagrodzone podczas konkursu Mundus Vini w 2020 roku złotym medalem oraz tytułem „Best of Show” wśród niemieckich win odmiany Pinot Noir! 

Opis

Niemiecka winiarnia o 250-letniej historii

Pierwszym członkiem rodziny Allendorf, który zapoczątkował pasję winiarską był Philip Anton Allendorf. W 1773 roku zakupił on kilka winnic i rozpoczął niewielką produkcję wina, jednak pod wpływem niesprzyjającej winiarzom polityki ówczesnych czasów w roku 1807 musiał podzielić majątek na kilku właścicieli. Całość majątku odzyskał ponownie Fritz Allendorf dopiero w roku 1995. Wtedy winnice zajmowały powierzchnie zaledwie 1,5 hektara, a dziś marka posiada na własność jedną z największych winnic (65 hektarów) w regionie Rheingau. Dziś winiarnię prowadzi 27-me pokolenie rodziny, a sama firma znajduje się na liście tysiąca najlepszych producentów winiarskich świata. 

Beczkowy charakter

„Quercus” to nazwa botaniczna dębu bezszypułkowego. Nadanie tej nazwy winu miało nawiązywać do charakteru, jaki kształtuje proces starzenia trunku w dębowej beczce. Allendorf Quercus Pinot Noir dojrzewa w małych dębowych beczkach (w 30% nowych) o pojemności 225 litrów przez 24 miesiące. 

Czerwone, wytrawne, o aromacie owoców, kawy i wanilii

Wino stworzono w 100 % z owoców odmiany Pinot Noir. Ma zachwycający głęboko-czerwony kolor. W bukiecie dominują aromaty czarnych i czerwonych jagód – malin, porzeczek i jeżyn z delikatnymi orzechowymi akcentami i nutami kawy i wanilii w tle. Na podniebieniu wino jest soczyście wiśniowo-jeżynowe z nutą prażonego dębu, karmelu i tytoniu. Delikatne taniny i niska kwasowość łagodzą konsystencję. Po degustacji utrzymuje się w ustach intrygujący mineralny posmak. 

Do pieczonego drobiu, dziczyzny i jagnięciny

Wino stworzone do łączenia z pieczoną gęsią, combrem jagnięcym w marynacie z miętą lub pieczonym dzikiem z dodatkiem smażonych na winie buraków i cebuli. Skomponuje się także z deską długo dojrzewających wędlin i kiełbas – włoskim salami, hiszpańską Jamon Serrano czy berlińskimi kiełbaskami. Serwuj w temperaturze pokojowej około 18⁰C.

Elegancka butelka

Wino zamknięto w butelce o eleganckiej prezencji. Smukły kształt i czarne szkło skomponowano z czarnym kapturem na szyjce oraz prostokątną etykietą w dolnej części butelki. Na kapturze widnieje logotyp i nazwa firmy. Na etykiecie główne miejsce zajmuje duża litera „Q” symbolizująca nazwę trunku, nad nią znajduje się zdjęcie kiści winogron, a pod nią nazwa winiarni. Użycie kolorów czerwieni, czerni i bieli oddaje nowoczesny charakter wina. 

Nagrodzone

Quercus zostało nagrodzone podczas konkursu Mundus Vini w 2020 roku złotym medalem oraz tytułem „Best of Show” wśród niemieckich win odmiany Pinot Noir! 

Napisz własną opinię

Tylko zarejestrowani kiienci mogą pisać opinie. Prosimy zalogować się lub zarejestrować